+
KF-Huset i Slussen. Foto: Atrium Ljungberg.
 • Bytesaffär för 2,2 miljarder i Stockholm

  PUBLICERAD 2018-10-26 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2018-10-26 13:52

  Textstorlek

  Dela med andra

  Folksam, via bolaget Gyllenforsen, och Atrium Ljungberg har kommit överens om en stor bytesaffär i centrala Stockholm där Atrium Ljungberg köper fastigheten Tranbodarne 11 i Slussen, känd som KF-huset, samt en byggrätt belägen i anslutning till fastigheten medan Folksam köper fastigheterna Blästern 6 i Hagastaden och Roddaren 7 på Kungsholmen.

  Affärens totala värde är 2 175 miljoner kronor och Folksam betalar netto 645 miljoner kronor till Atrium Ljungberg, enligt pressmeddelanden från parterna. Affären är initierad av Catella Corporate Finance.

  Av Folksams pressmeddelande framgår att i och med ombyggnaden av Slussen så påverkas KF-huset mycket och att fastigheten måste uppgraderas och moderniseras, något man bedömer att Atrium Ljungberg med sin stora närvaro i Slussenområdet är bättre lämpade att göra. Atrium Ljungberg meddelar att man planerar för attraktiva, moderna kontorsytor med publika bottenvåningar.

  – Affären är strategiskt rätt för båda parter. Med Folksam Fastigheters förvaltningsfokus är Blästern 6 och Roddaren 7 två långsiktigt bra och färdigutvecklade fastigheter. Vi erhåller i stället en fastighet och byggrätt som vi, med vår projektkompetens, kan vidareutveckla och därigenom ge ytterligare mervärde till helheten vi vill vara med och skapa i Slussen, säger Annica Ånäs, vd, Atrium Ljungberg i en kommentar.

  KF-huset omfattar 22 000 kvadratmeter uthyrbar yta och den förvärvade byggrätten ytterligare 7 500 kvadratmeter BTA. Fastigheten är i det närmaste fullt uthyrd och hyresvärdet uppgår till 65 miljoner kronor per år.

  – Affären betyder att vi sänker projektrisken i fastighetsportföljen och samtidigt ökar exponeringen mot attraktiva förvaltningsfastigheter i fina lägen i Stockholms innerstad. KF-huset påverkas mycket av det pågående Slussenprojektet och måste uppgraderas och moderniseras. Att behålla och genomföra dessa investeringar skulle ta för mycket fokus från organisationen. Eftersom Atrium Ljungberg äger många fastigheter i Slussenområdet finns det en logik i att de förvärvar även KF-huset, kommenterar Lars Johnsson, fastighetsdirektör på Folksam.

  Blästern 6 oh Roddaren 7 omfattar 24 500 kvadratmeter respektive 8 000 kvadratmeter kontor.

  De respektive parterna tillträder sina nya fastigheter 1 november.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived