+
 • Brant börsnedgång för fastighetssektorn

  PUBLICERAD 2018-10-04 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-10-04 16:08

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fastighetsnytts samhällsbyggnadsindex (FSBX) faller över 2 procent på torsdagen efter att uttalanden från den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell lett till högre räntor i både USA och Europa.

  Powell sade på onsdagen, någon vecka efter att Fed höjt räntan för tredje gången i år, att räntan gradvis rör sig uppåt mot mer neutrala nivåer där den inte längre eldar på ekonomin.

  Han tillade att banken kan komma att gå förbi neutralläget och börja dämpa ekonomin men att vi antagligen fortfarande är en bra bit därifrån.

  FSBX sjunker 2,1 procent på torsdagseftermiddagen jämfört med en nedgång på 1,2 procent för Stockholmsbörsen som helhet. Sett över hela året har dock FSBX stigit 14 procent.

  Flera av de mest handlade fastighetsaktierna tappar mark. Kungsleden, Sagax och Fabege sjunker med omkring 4 procent vardera.

  Byggbolaget Serneke, som på onsdagen varnade för att man kommer göra en rörelseförlust i det tredje kvartalet, tappar också 4 procent.

  Preferensaktierna i enfastighetsbolaget Karlbergsvägen 77 rusar dock 51 procent efter att Samhällsbyggnadsbolaget lagt ett bud på dessa med en premie om 72 procent. SBB siktar även på att köpa stamaktierna i bolaget och göra om fastigheten Kadetten 29 till en skola.

  SBB:s aktie backar 0,7 procent.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived