• AMF utvecklar Sumpans nya resecentrum

  PUBLICERAD 2018-10-03 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-10-03 10:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  Sundbybergs stad tecknar ett intentionsavtal med AMF Fastigheter om att utveckla det nya resecentrum som byggs i samband med att Mälarbanan får fyra spår, bland annat i en tunnel genom centrala Sundbyberg.

  När Mälarbanan står klar med fyra spår, i tunnel under Sundbyberg, behövs två nya plattformar och nya anslutningar till tunnelbana, tvärbana och busstrafik. Genom nedgrävningen av spåren frigörs ytor för, förutom nytt resecentrum, nya stadskvarter motsvarande sju fotbollsplaner, enligt Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

  – Vi får unika möjligheter att skapa helt nya stadskvarter i centrala Sundbyberg till storleken av sju fotbollsplaner när spåren läggs under mark. Tillsammans med AMF så får vi nu dessutom ett resecentrum och en effektiv knutpunkt som ska bidra med nya arkitektoniska värden i stadskärnan, säger han i ett pressmeddelande.

  AMF Fastigheters förslag på det nya resecentrumet kommer att bearbetas vidare i den kommande planprocessen, bland annat med en arkitekttävling.

  – Sundbybergs nya station ska bli en märkesbyggnad som tillför staden nya värden, säger Stefan Bergström (C), exploaterings- och stadsmiljökommunalråd.

  Byggstart av Mälarbanan etapp Huvudsta-Duvbo beräknas till 2020 och därefter beräknas bygget av tunneln genom Sundbyberg ta åtta år.

  Detaljplanearbetet med en rad utredningar och teknisk förstudie pågår. Samråd planeras för den första detaljplanen i programområdet, i samband med att Trafikverket ställer ut järnvägsplanen för granskning.

  Det slutgiltiga beslutet kring intentionsavtalet med AMF Fastigheter väntas tas under kommunfullmäktige den 15 oktober.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived