+
Bild: Akademiska Hus.
 • Akademiska Hus investerar i Uppsala

  PUBLICERAD 2018-10-24 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-10-24 13:34

  Textstorlek

  Dela med andra

  Akademiska Hus bygger 108 nya lägenheter vid Campus Ultuna i Uppsala. Investeringen uppgår till 193 miljoner kronor.

  SLU har som långsiktigt målatt fördubbla antalet studenter till cirka 10 000 inom en tioårs-period. För att kunna förverkliga det bedömer lärosätet att man behöver cirka 250-300 nya student- och forskarbostäder på Campus Ultuna.

  – Bra och lättillgängliga bostäder för studenter och gästforskare är en viktig konkurrensfaktor när vi ska locka till oss de allra bästa inom båda kategorierna. Att bostäderna ligger på campusområdet med närhet till arbetsplatsen innebär också att de boende där slipper miljöpåverkande pendlingsresor och långa restider, säger Birgitta Wikmark Carlsson, biträdande universitetsdirektör vid SLU.

  Bostäderna placeras i en befintlig byggnad vid Ultuna hamn, som tidigare har använts som institutionsbyggnad.

  – Akademiska Hus vill verka för att fler studentbostäder byggs runt om i landet av många olika anledningar. Dels för att bostäder är en avgörande faktor för lärosätenas framtida konkurrenskraft och dels för att ingen student ska behöva välja bort en utbildning på grund av bostadsbrist, säger Susanne Malmgren, chef för studentbostäder på Akademiska Hus.

  Sedan slutet av 2014 har Akademiska Hus uppdrag breddats så att det även medger ägande, byggande och förvaltande av student- och forskarbostäder. Utifrån en inventering kan Akademiska Hus, sett över hela landet, medverka till att 11 000 student- och forskarbostäder produceras fram till 2021. 6 500 av dessa bedöms kunna färdigställas i egen regi.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived