+
Illustrationer: Transport-, bygnings- og Boligministeriet. Bearbetning: News Øresund.
 • 7 000 bostäder på ny ö i Köpenhamn

  PUBLICERAD 2018-10-05 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-10-05 16:19

  Textstorlek

  Dela med andra

  En ny ö ska göra plats för bostäder och arbetsplatser till 35 000 invånare i Köpenhamn. I planen att bygga den nya ön, som ska heta Lynetteholmen, ingår även en hamntunnel och ny metrosträcka, skriver News Öresund.

  Den danska regeringen och Köpenhamns kommuns borgmästare, Frank Jensen (Socialdemokratiet), har skrivit under ett principavtal om att bygga Lynetteholmen – en ny stadsdel i Köpenhamn.

  Planen presenterades på fredagsmorgonen under en presskonferens med statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre), transport-, byggande- och bostadsmarknadsminister Ole Birk Larsen (Liberal Alliance), näringslivsminister Rasmus Jarlov (Konservative) och Köpenhamns borgmästare Frank Jensen (Socialdemokratiet).

  I ett pressmeddelande skriver det danska departementet Transport-, bygnings- og Boligministeriet att den nya stadsdelen ska se till att Köpenhamn kan fortsätta växa – utan att bostadspriserna skjuter i höjden på grund av bostadsbrist.

  En areal på 2 miljoner kvadratmeter i Öresund ska fyllas igen för att bygga Lynetteholmen. Där ska 7 000 bostäder ge plats till 35 000 invånare. Den nya stadsdelen, som ska ligga mellan Refshaleøn och Nordhavn, ska också rymma lika många arbetsplatser.

  I planen ingår även infrastruktur i form av en hamntunnel och en ny metrosträcka för att säkra framkomligheten till och från den nya stadsdelen. Hamntunneln kommer gå från Nordhavn till Refshaleøn, fortsätta under Amager och antingen kopplas ihop med Öresundsmotorvägen eller Amagermotorvägen.

  – Köpenhamn är traditionellt en stad byggd på öar. Från och med att Christian IV anlade Christianshavn under 1600-talet har byn växt på öar, bland annat Islands Brygge, Kalvebod Brygge, stora delar av Amager och Nordhavn”, skriver det danska departementet Transport-, bygnings- og Boligministeriet i ett pressmeddelande.

  Byggandet av Lynetteholmen väntas påbörjas omkring år 2035 och stadsdelen ska vara färdig runt år 2070. För att projektet ska bli verklighet krävs också att en majoritet i Folketinget och Köpenhamns borgerrepræsentation stöttar avtalet mellan regeringen och kommunen.

  I dagsläget är det svårt att säga hur mycket projektet kommer kosta eftersom flera delar  inte är utredda ännu. Men när fick statsminister Lars Løkke Rasmussen fick frågan under fredagens presskonferens svarade han att det kommer kosta omkring tjugo miljarder danska kronor. Samtidigt menar han att det kommer betala sig självt genom försäljning av mark när ön väl är färdigbyggd. Det skriver Berlingske.

  Tanken är också att Lynetteholmen ska bidra till att klimatsäkra den danska huvudstaden. Stadsdelen ska ligga i Köpenhamn hamninlopp och tanken är att ön ska skydda mot stormfloder, som kan ske i framtiden som ett resultat av klimatförändringarna.

  News Øresund

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Coworking: Hajp eller hållbar affärsmodell?

  Fastighetsmarknad, Kontor Coworking växer sig allt starkare och på den svenska fastighetsmarknaden liksom andra ser vi stora uthyrningar ske till aktörer som specialiserar sig på uthyrning av coworkingytor. Världens största coworkingaktör, WeWork kommer inom kort att etablera sig i Sverige men frågan många ställer sig är: hur hållbar är egentligen affärsmodellen?

 • Byggandet minskade med 16 procent 2018

  Bostäder Under 2018 påbörjades nybyggnation av 53 000 lägenheter – en minskning med 16 procent jämfört med föregående år. Det visar preliminära siffror från SCB. 

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

 • ANNONS
 • Oscars aktie faller brant

  Börs Oscar Properties aktie föll brant på Stockholmsbörsen när handeln inleddes på måndagsmorgonen i kölvattnet av bolagets undermåliga rapport som släpptes på fredagskvällen. Inledningsvis föll aktien med hela 25 procent.

 • ANNONS
 • JLL: Fortsatt stark Stockholmsmarknad

  Fastighetsmarknad Det senaste året har hyrorna på Stockholms kontorsmarknad ökat med sju procent, enligt en ny rapport från JLL. I de centrala delarna beräknas hyran ha nått 7 500 kronor per kvadratmeter och år.

 • “Cykelbanor hjälper inte om ingen cyklar på dem”

  Business Arena Umeå, Webb-TV “En vänlig knuff i rätt riktning”. Så beskriver Katharina Paoli, medgrundare och vd av A Win Win World modefenomenet nudging. Fastighetsnytt träffade henne under Business Arena Umeå. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived