+
Illustrationer: Transport-, bygnings- og Boligministeriet. Bearbetning: News Øresund.
 • 7 000 bostäder på ny ö i Köpenhamn

  PUBLICERAD 2018-10-05 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-10-05 16:19

  Textstorlek

  Dela med andra

  En ny ö ska göra plats för bostäder och arbetsplatser till 35 000 invånare i Köpenhamn. I planen att bygga den nya ön, som ska heta Lynetteholmen, ingår även en hamntunnel och ny metrosträcka, skriver News Öresund.

  Den danska regeringen och Köpenhamns kommuns borgmästare, Frank Jensen (Socialdemokratiet), har skrivit under ett principavtal om att bygga Lynetteholmen – en ny stadsdel i Köpenhamn.

  Planen presenterades på fredagsmorgonen under en presskonferens med statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre), transport-, byggande- och bostadsmarknadsminister Ole Birk Larsen (Liberal Alliance), näringslivsminister Rasmus Jarlov (Konservative) och Köpenhamns borgmästare Frank Jensen (Socialdemokratiet).

  I ett pressmeddelande skriver det danska departementet Transport-, bygnings- og Boligministeriet att den nya stadsdelen ska se till att Köpenhamn kan fortsätta växa – utan att bostadspriserna skjuter i höjden på grund av bostadsbrist.

  En areal på 2 miljoner kvadratmeter i Öresund ska fyllas igen för att bygga Lynetteholmen. Där ska 7 000 bostäder ge plats till 35 000 invånare. Den nya stadsdelen, som ska ligga mellan Refshaleøn och Nordhavn, ska också rymma lika många arbetsplatser.

  I planen ingår även infrastruktur i form av en hamntunnel och en ny metrosträcka för att säkra framkomligheten till och från den nya stadsdelen. Hamntunneln kommer gå från Nordhavn till Refshaleøn, fortsätta under Amager och antingen kopplas ihop med Öresundsmotorvägen eller Amagermotorvägen.

  – Köpenhamn är traditionellt en stad byggd på öar. Från och med att Christian IV anlade Christianshavn under 1600-talet har byn växt på öar, bland annat Islands Brygge, Kalvebod Brygge, stora delar av Amager och Nordhavn”, skriver det danska departementet Transport-, bygnings- og Boligministeriet i ett pressmeddelande.

  Byggandet av Lynetteholmen väntas påbörjas omkring år 2035 och stadsdelen ska vara färdig runt år 2070. För att projektet ska bli verklighet krävs också att en majoritet i Folketinget och Köpenhamns borgerrepræsentation stöttar avtalet mellan regeringen och kommunen.

  I dagsläget är det svårt att säga hur mycket projektet kommer kosta eftersom flera delar  inte är utredda ännu. Men när fick statsminister Lars Løkke Rasmussen fick frågan under fredagens presskonferens svarade han att det kommer kosta omkring tjugo miljarder danska kronor. Samtidigt menar han att det kommer betala sig självt genom försäljning av mark när ön väl är färdigbyggd. Det skriver Berlingske.

  Tanken är också att Lynetteholmen ska bidra till att klimatsäkra den danska huvudstaden. Stadsdelen ska ligga i Köpenhamn hamninlopp och tanken är att ön ska skydda mot stormfloder, som kan ske i framtiden som ett resultat av klimatförändringarna.

  News Øresund

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Framtidens tåg heter Hyperloop

  Uncategorized En resa från Stockholm till Helsingfors på en halvtimme kan bli verklighet redan om tio år. Det hoppas åtminstone Nordiska rådet och Peter Nisula, projektledare för Hyperloop. “Det här är ett snabbare, billigare och mer miljövänligt alternativ än höghastighetstågen”, säger han.

 • Oscar Properties lanserar sparprogram

  Börs Oscar Properties varslar personal och vidtar andra åtgärder som ska minska kostnaderna med 30 miljoner kronor för att hantera nedgången på bostadsmarknaden i Stockholm.

 • “Förvånande om Riksbanken höjer räntan”

  Ekonomi Inflationsutfallet som presenterades av SCB på onsdagen, i kombination med BNP-utfallet och nedgången i hushållens konsumtion talar för att Riksbanken behåller reporäntan oförändrad vid räntebeskedet nästa vecka. Det spår SBAB:s chefsekonom Robert Boije. 

 • ANNONS
  • Amasten stärker organisationen

   Rekrytering Amasten utser Sebastian Schönström till finanschef. I samma veva byter David Svensson tjänst till rollen som Business Controller och Christer Fors blir fastighetschef i Finspång. Samtliga tillträder sina nya roller vid årsskiftet.

  • Säljer Skanskas huvudkontor

   Transaktioner Invesco Real Estate och Scius Partners säljer Skanskas huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm. Köpare är en fond som förvaltas av tyska DWS, en del av Deutsche Bank. 

 • Fyra ägare blir tre i Tornet

  Bostäder, Transaktioner Riksbyggen avvecklar sitt finansiella engagemang i Tornet Bostadsproduktion där nu Folksam Liv, Balder och Peab äger en tredjedel var.

 • ANNONS
 • Inflationen minskade i november

  Ekonomi Inflationstakten, räknat som KPIF, var 2,1 procent i november jämfört med 2,4 procent i oktober. Det meddelar Statistiska Centralbyrån på onsdagen.

 • “Stockholmshyra” för 60 000 bostäder

  Bostäder Stockholms stad inför en systematisk hyressättning för 60 000 lägenheter i de allmännyttiga bolagen. På tisdagen tecknade de berörda parterna en principöverenskommelse om hur systemet, som kallas Stockholmshyra, ska införas under de kommande åren. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived