+
 • Yrkar på hyreshöjning med 3,5 procent

  PUBLICERAD 2018-09-14 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-09-14 13:58

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fastighetsägarna Stockholm yrkar på en hyreshöjning med 3,5 procent i huvudstaden – i enlighet med organisationens gemensamma utspel med SABO förra veckan.

  Fastighetsägarna menar att den goda ekonomiska utvecklingen i Sverige inte har avspeglats i den allmänna hyresnivåns utveckling.

  – Det är naturligtvis inte långsiktigt hållbart. Hyran är hyresvärdens enda intäkt. Den ska betala löpande driftskostnader och fastighetsunderhåll samt göra det möjligt att bygga upp kapital för att finansiera nyproduktion. Vill vi ha många och väl underhållna hyresrätter även i framtiden måste vi ta hänsyn till detta, säger Nathalie Brard, chef hyresmarknad på Fastighetsägarna Stockholm.

  “Svårförenligt”
  Förra veckan presenterade organisationen en vägledning inför de ortsvisa förhandlingarna, tillsammans med allmännyttans branschorganisation SABO.

  Utspelet fick kritik från Hyresgästföreningen som menar att de båda organisationernas gemensamma sak, är svårförenlig med tankarna på en ansvarstagande treparts-överenskommelse.

  “Förutom de svåra ideologiska vägvalen står Sverige inför en rad riktiga utmaningar där bostadsbristen naturligtvis är en av de större. Bostadsbristen är inte längre en fråga för storstäderna och universitetsorterna, det är en fråga för nästan hela Sverige. Vi behöver bygga mycket fler bostäder och vi behöver bygga hyresrätter med rimliga hyror och lösningen är inte att höja hyrorna ytterligare för befintliga lägenheter. Lösningen är inte heller marknadshyror eller inskränkt förhandlingsrätt för hyresgästerna. Vägen mot en bättre tillgång på bra och prisvärda hyresrätter ligger utanför förhandlingssystemet och inom ramen för flera olika politikområden på nationell och kommunal nivå”, skriver HGF.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived