+
Vonovias vd Rolf Buch Bild: Vonovia
 • Vonovia siktar på att ta över hela Victoria Park

  PUBLICERAD 2018-09-05 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-09-05 17:02

  Textstorlek

  Dela med andra

  Vonovia kan komma att lägga beslag på hela Victoria Park och avnotera bolaget. Det säger en talesperson för det tyska bostadsbolaget till Fastighetsnytt efter morgonens nyhet om att man köpt den tidigare budkonkurrenten Starwoods aktieinnehav.

  Förvärvet av det amerikanska private equity-bolaget Starwoods 27 074 397 A-aktier och 32 486 304 B-aktier ökar Vonovias ägarandel i Victoria Park till 81,4 procent av kapitalet och 81,1 procent av rösterna.

  Därutöver har Vonovia köpoptioner som ger bolaget rätt att köpa aktier för motsvarande 10,04 procent av kapitalet och 12,35 procent av rösterna.

  Oliver Larmann från Vonovias avdelning för investerarrelationer räknar i dagsläget med att bolaget kommer att använda sig av optionerna, som kan lösas in under perioden 15-29 maj 2019.

  Det skulle höja ägarandelen till över 90 procent, vilket i sin tur skulle ge Vonovia rätt att kräva inlösen av minoritetsägarnas aktier.

  Det verkar luta åt att så blir fallet även om några slutgiltiga beslut inte fattats än.

  -Ja, för att vara ärlig så är det en realistisk möjlighet, säger Larmann till Fastighetsnytt.

  -Svenska lagar säger att du behöver 90 procent eller mer. Med köpoptionerna kommer vi upp i mer än 90 procent så det är en bra möjlighet för Vonovia att göra ett tvångsinlösenförfarande.

  Lösenpriset är 38 kronor, vilket är samma kurs som när Vonovia lade ett bud på bolaget i början av maj i år. En dryg månad innan hade Starwood lagt ett bud som var några kronor lägre.

  Även vid dagens affär betalar Vonovia motsvarande 38 kronor per aktie men det sker enligt Larmann genom att Vonovia köper ett bolag som innehåller Starwoods aktier.

  Victoria Parks B-aktie backar 1,5 procent till 39,10 kronor kring lunchtid på onsdagen.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived