+
Kurt Eliasson Foto: Teresa Ahola
 • “Vi vill avveckla handelshinder”

  PUBLICERAD 2018-09-26 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-09-26 15:03

  Textstorlek

  Dela med andra

  I måndags höll Kommittéen för modernare byggregler en hearing med över 100 intressenter från hela landet. Nu väntar en internationell jämförelse av regelverkets omfattning. “Vi vill även avveckla handelshinder och ta reda på vem som utfärdar reglerna i varje land”, säger utredaren Kurt Eliasson.

  På mötet närvarade alltifrån byggentreprenörer och materialleverantörer till arkitekter, konsulter och fastighetsägare.

  – Det var en otroligt bred representation och vi hade bra diskussioner, säger Kurt Eliasson, utredare för Kommittéen för modernare byggregler.

  Det största problemet uppgavs vara att regelverket är alldeles för svåröverskådligt och omfattande. Nästa steg blir därför att utreda huruvida Sverige har fler eller färre byggregler jämfört med de andra nordiska länderna. 

  – Vi vill även avveckla eventuella handelshinder, samt ta reda på vem som utfärdar reglerna i varje land och på vilken nivå. 

  Eliasson tillägger att det är första gången någonsin Sverige ser över hela regelverket.

  – Det har aldrig hänt tidigare. Men Norge har redan gjort det och jag väntar med spänning för att se vart deras arbete landar.

  Varför fokuserar ni inte mer på hela EU?
  – Vi gör även ett antal arbeten kring standarder i Europa, framför allt när det gäller de europeiska konstruktionsstandarderna. EKS-kraven är likadana i varje land, men det finns även landsspecifika lagar om tillgänglighet, energi och annat.

  Den 19 november håller kommittén sin nästa hearing. Nya temat är hur det nuvarande kontrollsystemet fungerat sedan regeln om sakkunniga infördes år 2011. Har det varit kostnadseffektivt? Är systemet tryggt och säkert? Hur har förslaget fungerat i verkligheten? Vad tycker kvalitetsansvariga, sakkunniga och byggnadsnämnder?

  – Vi har redan varit ute och lyssnat in vad folk tycker, samt gjort en Sifo-undersökning. Det finns väldigt många synpunkter på kontrollsystemet. Nu ska vi plocka fram några av de viktigaste frågorna att diskutera. 

  Slutbetänkandet av hela översynen av regelverket lämnas till regeringen senast i december 2019.

  Hur påverkar den politiska oron ert arbete?
  – Vi har tidigare träffat alla bostadspolitiska talespersoner i riksdagen. De vet vad vi gör och arbetet fortsätter. Det finns inga tecken på att någon skulle ha ändrat sig, men man vet aldrig.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived