+
Gunnar Wetterberg.
 • Valkommentar: De svåraste frågorna kvar

  PUBLICERAD 2018-09-09 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-09-09 23:45

  Textstorlek

  Dela med andra

  Valnatten blev som de flesta hade trott. Valresultatet ger inte besked om vem som kommer att bilda regering.

  Sverigedemokraternas frammarsch sedan förra valet bekräftades. Sverige har nu tre partier runt 20 procentstrecket. SD:s frammarsch är det som kommenterats mest under valrörelsen, men ur regeringsbildningens synvinkel är tillbakagången för S och M mest problematisk.

  De två stora partierna har blivit för små för att framstå som naturliga regeringsbildare. Inte minst socialdemokraterna har i valrörelsens slutskede hemfallit åt ett småpartibeteende, med löften om 70 procent av slutlönen i pension, rättighetslag i äldreomsorgen, familjevecka och två miljarder åt de minsta kommunerna (som kanske snarare borde slås ihop). De har inte heller förmått samla sina sidor till gemensamma program för en framtida regering, utan alla de åtta partierna har bombarderat valmanskåren med skiftande utspel.

  Därför har valrörelsen blivit plottrig och spretig. I den avslutande partiledardebatten hade deltagarna påtagligt svårt att säga något sammanhängande när ekonomin blev det näst sista temat, trots att flera stora strukturfrågor pockar på sin lösning – skatterna, bostäderna, för att inte tala om beredskapen inför nästa nedgång, som de flesta räknar med under den kommande mandatperioden. Istället hastade man in i den avslutande diskussionen om regeringsbildningen, redan innan programledarna överhuvudtaget hade ställt frågan.

  Det var betecknande. Många bedömare har uppehållit sig vid osäkerheten kring turerna efter valdagen, kring vem som ska ta vem.

  Men det som kom alldeles bort under valnatten, det är att det egentligen inte spelar någon roll vilket block som blir störst, om något av de traditionella blocken ska bilda regering. SD kan rösta bort Löfven i statsministeromröstningen – eller släppa fram honom. Och oavsett om Löfven eller Kristersson eller någon tredje person bildar regering, så vet vi fortfarande ingenting om vilken politik det blir, förrän budgeten är antagen.

  Riksdagen har fyra omröstningar på sig innan det blir extraval. Kanske kommer både Löfven och Kristersson att få nej i sina första försök. Kanske blir det då äntligen fritt fram för att pröva helt nya lösningar. Ska något parti – S, M och C brukar nämnas – försöka regera med hoppande majoriteter, eller ska man samlas över blockgränsen? Inte ens en stor koalition enligt tysk modell – S+M – skulle kunna mönstra egen majoritet. För att få egen majoritet måste en sådan regering få ytterligare ett alliansparti med sig – Liberalerna ligger kanske närmast till hands.

  Men om regeringsfrågans lösning är oviss, så är det än värre med de stora strukturfrågorna. De gångna åtta åren har strukturarbetet legat för fäfot. Finns det en chans till en omvändelse under galgen? En nåd att stilla bedja om vore att S+C+M eller någon liknande konstellation kunde samla sig till en stor reformregering, med det uttalade målet att använda fyra år för att lösa de mest brännande frågorna, och sedan möta väljarna var och en för sig. Skatterna, bostäderna, klimatet, integrationen – det saknas inte områden att ta itu med. Då skulle samgåendet kunna bli offensivt och konstruktivt, inte något som plågas fram för att undvika ett extraval efter fyra misslyckade statsministeromröstningar.

  Osvuret är bäst, men det viktigaste är att landet regeras och att strukturreformerna blir av, inte vem som gör det. ”Det spelar ingen roll om katten är svart eller vit, bara den fångar möss”, sade Deng Xiaoping 1962. Det gäller än i dag.

  Gunnar Wetterberg
  Historiker och författare

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Vad kännetecknar en stad för alla?

  Krönikor Det verkar rimligt att anta att det kommer att vara stora inkomstskillnader i samhället under överskådlig tid. Hur ska man då tänka som politiker och planerare om vi vill att alla ska kunna känna att det är deras stad?

 • NREP utser ny vd

  Rekrytering Claus Mathisen blir ny vd på NREP. Han tar över efter Mikkel Bülow-Lehnsby, en av bolagets tre grundare. Han kommer nu att fokusera på NREP:s exekutiva kommitté och strategiarbete.

 • Claes Holmberg ny vd på BTH Bygg

  Rekrytering Claes Holmberg utses till ny vd på BTH Bygg. Han efterträder Tobias Kjellin som valt att säga upp sin befattning på bolaget.. 

 • ANNONS
 • Profi går vidare med planer i Handen

  Bostäder, Fastighetsmarknad Profi Fastigheter tecknar ett intention- och markanvisningsavtal med Haninge kommun för att utveckla Handenterminalen. Målet är att bygga bostäder, handel och service. 

 • ANNONS
 • Drömmen om en skola för drömmar

  Business Arena, Samhälle Ett av de viktigaste verktygen vi har för att stärka integration och mångfald är skolan. Med utgångspunkt i att bygga upp självförtroende och självkänsla hos ungdomar i utsatta områden startade Milad Mohammadi, Amir Sajadi och Helya Riazat Järvaskolan. Ledord i arbetet har varit förtroende och relationsbyggande, både med barn och familjer.

 • Vice vd till Järngrinden

  Rekrytering Järngrinden förstärker bolagsledningen genom att utse Tobias Johannesson till vice vd. Sedan 2015 har han varit projektutvecklare och transaktionsansvarig på bolaget. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x