+
Hans Lind, professor i fastighetsekonomi.
 • Vad kännetecknar en stad för alla?

  PUBLICERAD 2018-09-25 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-09-25 15:57

  Krönikan är även publicerad i Fastighetsnytt nummer 4, 2018.

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Det verkar rimligt att anta att det kommer att vara stora inkomstskillnader i samhället under överskådlig tid. Hur ska man då tänka som politiker och planerare om vi vill att alla ska kunna känna att det är deras stad? En viktig sak är förstås att det ska gå att hitta ett jobb även om man har en dålig utbildning och kanske inte är den mest effektiva anställda, och det är viktigt att det finns billiga bostäder. Här tänker jag dock fokusera på några andra saker.

  En stad som vill vara till för alla behöver också billiga nöjen. Vackra parker och gångstråk är då en första viktig punkt. Vi var i London några dagar för ett tag sedan och rosenträdgården i Regents park är ett bra exempel på detta. Lady Diana´s fontän i Hyde Park är ett exempel där konst kombineras med badmöjligheter för barn. Jag tror inte att jag är den enda Stockholmsbon som undrat varför man stenlade hela Odenplan när man byggde om för den nya pendeltågsstationen! En stjärna går dock till Enköping som med rätta kallar sig “Parkernas stad”.

  Att ställa ut en jätteinstallation av Christo i the Serpentine i Hyde Park under några månader är ett annat bra initiativ ur detta perspektiv, även om det kanske retar många. Det kostar inget att titta på den och den finns i en miljö där många rör sig.

  Om inte museer och utställningar kan vara helt gratis, kan de i alla fall vara gratis ibland. En viss dag i veckan, eller en helg i månaden. Alla kulturverksamheter som får statligt stöd borde vara skyldiga att även spela någon gratiskonsert ute på stan eller i ett köpcentrum där många rör sig.

  För att kunna ta del av en stad och en regions (billiga) utbud av allt från grönområden till museer behöver man kunna åka dit billigt. Lägger vi långtgående förslag om gratis kollektivtrafik åt sidan, kan man i alla fall tänka sig att det är gratis att åka en lördag eller söndag i månaden, en åtgärd som inte borde innebära stora förluster av biljettintäkter.

  Tänker vi i termer av social hållbarhet bör vi också tänka i termer av arrangemang som kan locka olika grupper av människor. Jag hörde till dem som gillade arrangemang som Vattenfestivalen i Stockholm – man kunde gå omkring och lyssna på alla möjliga sorters musik gratis inom ett relativt litet område. En arrangör som vill bidra till att olika grupper i samhället möts bör fundera just på hur tider och platser för olika arrangemang kan väljas för att öka den sannolikheten. Och den som äger ett köpcentrum bör tänka på att det finns ett utbud som vänder sig till olika inkomstgrupper.

  Under årets Almedalsvecka lyssnade jag på forskaren Mo Sarraf som påpekade att ett första steg mot att minska segregationen kan vara att planera så att olika grupper åtminstone ser varandra. Och det behöver inte innebära att de bor i samma område eller jobbar på samma arbetsplats. Människor ser andra i många andra sammanhang också. Ur det perspektivet är kanske stora shoppingcenter som Mall of Scandinavia i Stockholm, Nordstan i Göteborg och Emporia i Malmö det som mest bidrar till integrationen.

  Hans Lind
  Professor i fastighetsekonomi

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived