• Stena utvecklar beståndet

  PUBLICERAD 2018-09-10 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-09-10 17:46

  Textstorlek

  Dela med andra

  Stena Fastigheter har som ambition att nå fördelningen 50/50 mellan hyresrätter och bostadsrätter i nyproduktionen. Fisksätra i Nacka kommun är ett stort projekt. 

  De närmaste tio åren planerar Stena Fastigheter att bygga cirka 8 000 nya lägenheter och 40 000 kvadratmeter lokaler i attraktiva lägen i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Samtidigt pågår omfattande renoveringar och upprustning av det befintliga beståndet.

  Bostadsbolaget planerar bland annat att bygga mellan 400–500 bostäder på norra sidan av Fisksätra i Nacka kommun, Stockholms län. Detaljplanen ligger som bäst ute för granskning hos kommunen och förhoppningen är att detaljplanen vinner laga kraft i slutet av 2019, vilket innebär att bygget startar året därpå.

  – Vi vet inte exakt hur fördelningen kommer att se ut ännu, men Fisksätra har i dagsläget stor dominans av hyresrätter och vi vill blanda upp det med en del bostadsrätter, säger bolagets kommunikatör Mikael Svenske.

  Trots att bostadsköerna blir allt längre?
  – Målet sedan ett par år tillbaka är en kontinuerlig nyproduktion av cirka tusen bostäder per år, vilket är en fördubbling jämfört med tidigare. Vi bygger många hyresrätter också.

  I höstas blev det dock lite hackigt i skivan eftersom några projekt fick skjutas fram.

  – Men i år räknar vi ändå med att bygga runt 500–700 bostäder, vilket är något lägre än målet.

  Han tillägger att bostadsrättsdelen är en viktig pusselbit i nyproduktionen.

  – Utan dem hade vi kanske tvingats dra ner ambitionerna på hyresrätterna. För det krävs en hel del kapital för att bygga hyresrätter och då blir bostadsrättspengarna en möjliggörare för det.

  Hyresrätter fortsätter dock att vara bolagets huvudsegment.

  – När marknaden känns darrig på bostadsrättssidan kan vi konvertera till hyresrätter som det alltid finns ett starkt sug efter, så vi ser positivt på framtiden.

  Ombildar ni någonsin hyresrätter?
  – Det har skett vid några enstaka tillfällen, med objekt som legat avsides förvaltningsmässigt eller har följt med i något uppköp. Generellt sett är vi dock en långsiktig ägare som inte letar efter snabba klipp genom att sälja ut delar av beståndet.

  Bolaget anser att blandade upplåtelseformer kan bidra till attraktivare, tryggare, modernare och livligare områden.

  – Samtidigt erbjuds våra befintliga hyresgäster fler alternativ eftersom de har förtur till nyproduktionen i sitt närområde, oavsett upplåtelseform. Det brukar uppskattas och få igång rörligheten i beståndet.

  Hur utförliga efterfrågeanalyser gör ni?
  – Vi gör marknadsanalyser för att mäta efterfrågan på bostadsrätter och undersöka vilka prisnivåer vi bör hamna på i varje område, samt genomför boendedialoger för att se hur unga och vuxna vill utveckla området.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Drömmen om en skola för drömmar

  Business Arena, Samhälle Ett av de viktigaste verktygen vi har för att stärka integration och mångfald är skolan. Med utgångspunkt i att bygga upp självförtroende och självkänsla hos ungdomar i utsatta områden startade Milad Mohammadi, Amir Sajadi och Helya Riazat Järvaskolan. Ledord i arbetet har varit förtroende och relationsbyggande, både med barn och familjer.

 • Stor uthyrning för Castellum på Hisingen

  Uthyrning väst Castellum har tecknat ett stort hyresavtal om drygt 20 000 kvadratmeter med e-handelsbolaget Jollyroom i framväxande Hisingen Logistikpark. 

 • Vice vd till Järngrinden

  Rekrytering Järngrinden förstärker bolagsledningen genom att utse Tobias Johannesson till vice vd. Sedan 2015 har han varit projektutvecklare och transaktionsansvarig på bolaget. 

 • ANNONS
 • Prime Livings styrelse avgår

  Börs, Styrelse First North-noterade Prime Livings samtliga nuvarande styrelseledamöter har meddelat bolagets valberedning att de ställer sina styrelseplatser till förfogande. Därför har bolaget kallat till en extra stämma som går av stapeln 24 oktober.

 • ANNONS
 • Underlätta för mångfald på bostadsmarknaden

  Opinion Att göra som man alltid har gjort brukar sällan lösa nya utmaningar. Den utmaning som Sverige nu har, kopplat till bostadssituationen, kommer inte heller att lösas om inte kommunerna och aktörerna förmår att tänka nytt. Och varför inte titta utanför landets gränser och dra lärdom från andra.

 • Caroline Szyber (KD) lämnar riksdagen

  Nyheter Kristdemokraternas bostadspolitiska talesperson Caroline Szyber lämnar riksdagen efter att bedrägerimisstankar riktats mot henne. Det säger hon till TT på fredagen. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived