+
 • Stekhet marknad för bostäder

  PUBLICERAD 2018-09-13 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-09-13 15:35

  Artikeln publiceras även i Fastigehtsnytt nummer 4, 2018 – som landar i din brevlåda inom kort. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Bostäder utgör närmare hälften av alla transaktioner som ägt rum på den svenska fastighetsmarknaden under första halvåret 2018 och det finns mer i pipeline när utländska investerare söker sig till svenska bostäder. Även hotell och samhällsfastigheter går starkt.

  När landets fastighetsrådgivare summerar volymerna på den svenska transaktionsmarknaden för första halvåret 2017 hamnar siffran någonstans i häradet 70-72 miljarder kronor. En siffra som är något lägre än för motsvarande period ifjol men som ändå är att betrakta som mycket stark med tanke på de enorma volymer vi har sett de senaste åren. Givet att marknaden inte brakar ihop fullständigt, vilket är att betrakta som högst osannolikt, kan vi vara helt säkra på att vi får ytterligare ett år över 100 miljarder kronor i volymer och att volymerna närmar sig 150 miljarder är rimligt.

  Enligt Pangea Property Partners uppgick den aggregerade transaktionsvolymen under första halvåret till 71,5 miljarder kronor vilket kan jämföras med 82,9 miljarder ifjol då helårsvolymen sedan blev 150,9 miljarder. Det är värt att notera att en av halvårets största affärer, ramavtalet mellan Heimstaden och Magnolia Bostad om förvärv av bostäder för sammanlagt 9,6 miljarder kronor, inte är inkluderad i siffrorna. Dessa kommer att inkluderas successivt allteftersom bostäderna färdigställs och levereras till köparen.

  Mycket av rapporteringen om fastighetsmarknaden hittills i år har handlat om bostäder och det finns två anledningar. Dels har oron på bostadsmarknaden lett till att fokus hamnat på de problemtyngda bostadsutvecklarna, dels har bostäder varit i ropet som ett tillgångsslag. Det känns som att var och varannan transaktionsnyhet handlar om bostäder och bryter man ner transaktionsstatistiken på olika segment, vilket Pangea har gjort på begäran av Fastighetsnytt, så visar det sig att den känslan stämmer ganska väl med verkligheten.

  Kraftig procentuell ökning
  Av de 71,5 miljarderna utgör 32,2 miljarder bostäder, motsvarande 45 procent. Det är en kraftig ökning från ifjol, i synnerhet sett till relativsiffran då bostäder utgjorde 35,5 procent av det första halvårets transaktionsvolym. Även sett till den absoluta siffran, det vill säga beloppet som investerats i bostäder, som ifjol var 29,4 miljarder kronor på första halvåret, är ökningen markant om än inte lika stor. Med 45 procent av den totala marknaden kan man givetvis konstatera att bostadsmarknaden är stekhet och flera konsulter som Fastighetsnytt har pratat med indikerar att det finns ett antal bostadstransaktioner i pipeline som rimligtvis torde avslutas under andra halvåret.

  Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea, säger till Fastighetsnytt att en priskorrigering ägt rum inom vissa segment.

  – Den har varit mest tydlig för byggrätter och större projekt, men vi förväntar oss fortsatt hög transaktionsvolym inom bostadssektorn framöver, delvis drivet av fler strukturaffärer.

   

  Mikael Söderlundh. Foto: Pangea.

  Även ifjol var bostäder det hetaste tillgångsslaget men temperaturen har uppenbarligen stigit och andra segment som växer i förhållande till övriga marknaden är samhällsfastigheter och hotell. Under första halvåret bytte samhällsfastigheter till ett värde om 7,1 miljarder kronor ägare, och även om segmentet backar en aning i absoluta tal (från 7,2 miljarder ifjol) så ökar det procentuellt med 1,2 procentenheter till 9,9 procent. Det kan även nämnas att andelen kontor och handel minskar.

  Marknaden med hotell är likt den med bostäder stekhet och har ökat med närmare 1,3 miljarder kronor till 3,2 miljarder, från 2,3 procent till 4,4 procent.

  Starwood och Vonovia
  Ett trendbrott på marknaden för bostäder är de utländska aktörernas intåg. Starwood Capital har gjort ett par miljardaffärer, dels då man gick in i ett joint venture med Oscar Properties om utvecklingen av kvarteret Primus på Kungsholmen i Stockholm, men framförallt när man köpte in sig i Victoria Park för ett antal miljarder kronor. Starwood fick dock inte en så stor del av Victoria Park som man hade hoppats på då tyska Vonovia la ett konkurrerande bud och tog den största delen av kakan. Victoria Park-affären är för övrigt årets hittills största affär och egentligen en renodlad bostadsaffär där utländska aktörer fått kontroll över ett bestånd värt 17 miljarder kronor.

  – Det finns fortsatt en väldigt stark efterfrågan på bostäder bland större investerare, trots den svagare försäljningen på privatmarknaden. Vi ser inga tecken på en avmattning, tvärtom verkar prisnedgången ha lockat till sig en våg av nya utländska investerare, säger Mikael Söderlundh.

  Väljer man att kategorisera Heimstaden och D. Carnegie & Co som utländska aktörer på grund av det stora utländska ägandet så domineras listan över de största bostadsköparna av utländska aktörer men även aktörer som Amasten och John Mattsson dyker upp på listan.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived