+
Stefan Ingves Bild: Riksbanken
 • Splittrad bild inför Riksbanksbesked

  PUBLICERAD 2018-09-05 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-09-06 13:38

  Textstorlek

  Dela med andra

  Riksbanken väntas lämna räntan oförändrad på torsdagen men det råder delade meningar bland ekonomerna om centralbankens ränteprognos. Även åsikterna om när räntan kommer börja höjas i praktiken går isär, vilket speglar det splittrade läget i Riksbanksdirektionen.

  Av de fem mest tongivande bankerna i Sverige –de fyra svenska storbankerna samt Danske Bank– räknar bara Swedbank och Handelsbanken med en första höjning i år. De andra tre räknar med en första höjning först nästa år. Nordea går längst och spår en första höjning först mot slutet av 2019.

  Även om Riksbanken skulle börja höja i år så kan det komma att ske i små steg från dagens rekordlåga nivå för reporäntan på -0,5 procent. Marknaden prisar in en hög sannolikhet för en hel höjning på 25 punkter först framåt mitten av nästa 2019.

  Knut Hallberg, senior ekonom på Swedbank, ser tecken på att den första höjningen rycker allt närmare. Enligt bankens prognoser kommer inflationen ta fart under hösten, vilket kan förstärkas ytterligare av den svaga kronan.

  -Vi tror att den kommer i december och att man börjar lite försiktigt med 10 punkter. Sen har vi ytterligare 15 punkter i april, säger han.

  När det gäller Riksbankens ränteprognos räknar en del bedömare med en oförändrad reporäntebana. Andra tror på en mindre nedjustering medan vissa tror att den centralbanken kommer signalera att den första höjningen kommer först nästa år.

  -Vi räknar med att man kommer putsa lite på reporäntebananan imorgon. Den visar nämligen en ganska hög sannolikhet för en höjning redan i oktober och det tror i inte att de kommer komma överens om i direktionen, säger Johan Löf, senior ekonom på Handelsbanken.

  Han noterar i sammanhanget att Henry Olsson reserverat sig mot beslutet att inte höja räntan vid de tre senaste penningpolitiska mötena. Vid det senaste penningpolitiska mötet i juli ville dessutom Martin Flodén att centralbanken skulle signalera en första höjning i september, vilket även det var emot majoritetens åsikt.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Vad kännetecknar en stad för alla?

  Krönikor Det verkar rimligt att anta att det kommer att vara stora inkomstskillnader i samhället under överskådlig tid. Hur ska man då tänka som politiker och planerare om vi vill att alla ska kunna känna att det är deras stad?

 • NREP utser ny vd

  Rekrytering Claus Mathisen blir ny vd på NREP. Han tar över efter Mikkel Bülow-Lehnsby, en av bolagets tre grundare. Han kommer nu att fokusera på NREP:s exekutiva kommitté och strategiarbete.

 • Claes Holmberg ny vd på BTH Bygg

  Rekrytering Claes Holmberg utses till ny vd på BTH Bygg. Han efterträder Tobias Kjellin som valt att säga upp sin befattning på bolaget.. 

 • ANNONS
 • Profi går vidare med planer i Handen

  Bostäder, Fastighetsmarknad Profi Fastigheter tecknar ett intention- och markanvisningsavtal med Haninge kommun för att utveckla Handenterminalen. Målet är att bygga bostäder, handel och service. 

 • ANNONS
 • Drömmen om en skola för drömmar

  Business Arena, Samhälle Ett av de viktigaste verktygen vi har för att stärka integration och mångfald är skolan. Med utgångspunkt i att bygga upp självförtroende och självkänsla hos ungdomar i utsatta områden startade Milad Mohammadi, Amir Sajadi och Helya Riazat Järvaskolan. Ledord i arbetet har varit förtroende och relationsbyggande, både med barn och familjer.

 • Vice vd till Järngrinden

  Rekrytering Järngrinden förstärker bolagsledningen genom att utse Tobias Johannesson till vice vd. Sedan 2015 har han varit projektutvecklare och transaktionsansvarig på bolaget. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x