+
Stefan Ingves Bild: Riksbanken
 • Splittrad bild inför Riksbanksbesked

  PUBLICERAD 2018-09-05 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-09-06 13:38

  Textstorlek

  Dela med andra

  Riksbanken väntas lämna räntan oförändrad på torsdagen men det råder delade meningar bland ekonomerna om centralbankens ränteprognos. Även åsikterna om när räntan kommer börja höjas i praktiken går isär, vilket speglar det splittrade läget i Riksbanksdirektionen.

  Av de fem mest tongivande bankerna i Sverige –de fyra svenska storbankerna samt Danske Bank– räknar bara Swedbank och Handelsbanken med en första höjning i år. De andra tre räknar med en första höjning först nästa år. Nordea går längst och spår en första höjning först mot slutet av 2019.

  Även om Riksbanken skulle börja höja i år så kan det komma att ske i små steg från dagens rekordlåga nivå för reporäntan på -0,5 procent. Marknaden prisar in en hög sannolikhet för en hel höjning på 25 punkter först framåt mitten av nästa 2019.

  Knut Hallberg, senior ekonom på Swedbank, ser tecken på att den första höjningen rycker allt närmare. Enligt bankens prognoser kommer inflationen ta fart under hösten, vilket kan förstärkas ytterligare av den svaga kronan.

  -Vi tror att den kommer i december och att man börjar lite försiktigt med 10 punkter. Sen har vi ytterligare 15 punkter i april, säger han.

  När det gäller Riksbankens ränteprognos räknar en del bedömare med en oförändrad reporäntebana. Andra tror på en mindre nedjustering medan vissa tror att den centralbanken kommer signalera att den första höjningen kommer först nästa år.

  -Vi räknar med att man kommer putsa lite på reporäntebananan imorgon. Den visar nämligen en ganska hög sannolikhet för en höjning redan i oktober och det tror i inte att de kommer komma överens om i direktionen, säger Johan Löf, senior ekonom på Handelsbanken.

  Han noterar i sammanhanget att Henry Olsson reserverat sig mot beslutet att inte höja räntan vid de tre senaste penningpolitiska mötena. Vid det senaste penningpolitiska mötet i juli ville dessutom Martin Flodén att centralbanken skulle signalera en första höjning i september, vilket även det var emot majoritetens åsikt.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Klarakvarteren 2.0 lever upp till forna visioner

  Fastighetsmarknad, Samhälle Citysaneringen, norrmalmsregleringen, rivningen av klarakvarteren, bygget av det moderna Stockholm. Kär stadsomvandling har många namn – och många kritiker. Visionen för den moderna och företagsvänliga huvudstaden nådde inte ända fram, men kanske håller drömmarna på väg att uppfyllas 50 år senare.

 • Castellum lånar 5 miljarder på euromarknaden

  Börs Castellum har gjort sin första obligationsemisson på den europeiska penningmarknaden. Bolaget tog in 500 miljoner euro, motsvarande drygt 5 miljarder kronor, genom ett lån som löper på fem år. Likviden har man via swapavtal gjort om till svenska kronor.

 • Pandox tar in 447 MEUR i finansiering

  Börs Pandox utökar en existerande lånefacilitet för en hotellfastighetsportfölj till 447 miljoner euro, cirka 4,6 miljarder kronor, och förlänger löptiden ytterligare fem år. Det skriver den tyska banken Aareal, som ordnat finansieringen, i ett pressmeddelande.

 • Förändringar i Jernhusens ledning

  Rekrytering Vid årsskiftet omorganiserar Jernhusen, bland annat genom nya affärsområden. I samband med detta lämnar Ann Wiberg och Mats Hubertsson bolaget – samtidigt som Cecilia Pettersson tar plats i ledningsgruppen. 

 • ANNONS
 • Nej även till bantat Nobelcenter

  Nyheter Nobelstiftelsen kan tänka sig en mindre byggnad och att Tullhuset bevaras, för att få ett Nobelcenter på Blasieholmen. Men det grönblå styret i stadshuset säger nej även till det nya förslaget, uppger SVT.

 • Vincero gör ytterligare förvärv i Huddinge

  Transaktioner Vincero Fastigheter har köpte tre fastigheter i Storängens industriområde, i Huddinge. Transaktionen sker till ett underliggande fastighetsvärde om 120 miljoner.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived