+
Stefan Ingves Bild: Riksbanken
 • Splittrad bild inför Riksbanksbesked

  PUBLICERAD 2018-09-05 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-09-06 13:38

  Textstorlek

  Dela med andra

  Riksbanken väntas lämna räntan oförändrad på torsdagen men det råder delade meningar bland ekonomerna om centralbankens ränteprognos. Även åsikterna om när räntan kommer börja höjas i praktiken går isär, vilket speglar det splittrade läget i Riksbanksdirektionen.

  Av de fem mest tongivande bankerna i Sverige –de fyra svenska storbankerna samt Danske Bank– räknar bara Swedbank och Handelsbanken med en första höjning i år. De andra tre räknar med en första höjning först nästa år. Nordea går längst och spår en första höjning först mot slutet av 2019.

  Även om Riksbanken skulle börja höja i år så kan det komma att ske i små steg från dagens rekordlåga nivå för reporäntan på -0,5 procent. Marknaden prisar in en hög sannolikhet för en hel höjning på 25 punkter först framåt mitten av nästa 2019.

  Knut Hallberg, senior ekonom på Swedbank, ser tecken på att den första höjningen rycker allt närmare. Enligt bankens prognoser kommer inflationen ta fart under hösten, vilket kan förstärkas ytterligare av den svaga kronan.

  -Vi tror att den kommer i december och att man börjar lite försiktigt med 10 punkter. Sen har vi ytterligare 15 punkter i april, säger han.

  När det gäller Riksbankens ränteprognos räknar en del bedömare med en oförändrad reporäntebana. Andra tror på en mindre nedjustering medan vissa tror att den centralbanken kommer signalera att den första höjningen kommer först nästa år.

  -Vi räknar med att man kommer putsa lite på reporäntebananan imorgon. Den visar nämligen en ganska hög sannolikhet för en höjning redan i oktober och det tror i inte att de kommer komma överens om i direktionen, säger Johan Löf, senior ekonom på Handelsbanken.

  Han noterar i sammanhanget att Henry Olsson reserverat sig mot beslutet att inte höja räntan vid de tre senaste penningpolitiska mötena. Vid det senaste penningpolitiska mötet i juli ville dessutom Martin Flodén att centralbanken skulle signalera en första höjning i september, vilket även det var emot majoritetens åsikt.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Per Bolund blir ny bostadsminister

  Valåret 2018 I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP) – något branschen initialt reagerar positivt till. Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.

 • Fastighetsbolagen stiger till rekordnivå

  Börs Stockholmsbörsens fastighetsindex stiger till en ny rekordnivå på måndagen efter en stark inledning på det nya året som höjt sektorn nästan 8 procent.

 • Flertal rekryteringar för Croisette

  Rekrytering Croisette utökar transaktions- och värderingsteamet i Malmö samt anställer till uthyrningsverksamheten i Göteborg. Även ett flertal juniora tjänster har tillsatts i Stockholm och Malmö.

 • ANNONS
 • Ny koncernchef på Scandic

  Hotell Jens Mathiesen tar över som vd och koncernchef i Scandic Hotels Group och efterträder därmed Even Frydenberg.

 • ANNONS
 • Klövern hyr ut i Köpenhamn

  Uthyrning Klövern har tecknat två hyresavtal i Köpenhamn. Bolaget hyr ut cirka 3500 kvadratmeter kontorsyta till AP Pension. Dessutom hyr TUI Danmark cirka 970 kvadratmeter i fastigheten kallad Codan-huset.

 • Fler bostäder i Ängelholm

  Bostäder Midroc har, tillsammans med Wingårdhs Arkitektkontor, vunnit en markanvisningstävling i Ängelholm. Planen för området är att skapa en ny mötesplats med nya bostäder och utveckling av den nuvarande Parkskolan. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived