+
Tomas Pousette.
 • Pousette: Smart att vänta med höjning

  PUBLICERAD 2018-09-06 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-09-26 16:24

  Textstorlek

  Dela med andra

  Reporäntan hålls oförändrad på -0,50 procent men kommer att höjas med 0,25 procentenheter vid räntemötet i december eller i februari. Det var Riksbankens klara besked när det senaste räntebeslutet presenterades. Genom att utesluta en räntehöjning i oktober så undviker Riksbanken att öka osäkerheten i en politisk situation efter valet som kan vara nog så besvärlig.

  Riksbanken betonade att man vill vara extra tydlig med de kommande räntehöjningarna eftersom reporäntan inte höjts sedan juli 2011. Finansmarknaden ska således få möjlighet att anpassa sina ränteförväntningar i lugn och ro. Riksbankschefen gjorde också tydligt att reporäntan kommer att höjas med en kvarts procentenhet och att det inte blir något duttande med mindre räntehöjningar. Räntehöjningar i mindre steg ger, enligt banken, så marginella effekter på ekonomin att de inte bedöms vara lämpliga.

  Hur sannolikt är det då att Riksbanken verkligen levererar en räntehöjning i december eller i februari? Den slitna frasen om att räntebanan är en prognos och inte ett löfte upprepades förstås. Händer det något oväntat så måste givetvis Riksbanken ta hänsyn till det. Även om en rad internationella risker som kan påverka ränteprognosen lyftes fram, så är också regeringsbildningen efter det svenska valet en stor osäkerhet.

  Riksbanken duckar av naturliga skäl på frågan om man tagit hänsyn till den kommande finanspolitiken i sina prognoser. Det gäller ju att inte hamna i den politiska hetluften. Genom att klart signalera att det inte kommer någon räntehöjning i oktober undviker Riksbanken sannolikt den mest osäkra politiska situationen. I december eller februari kommer vi att veta betydligt mer om finanspolitiken framöver. Det är ett smart drag av Riksbanken att avvakta.

  Tomas Pousette
  Pousette Ekonomianalys AB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Dags för omtvistade snabbtåg

  Business Arena, Infrastruktur Ostlänken är ett av de mest omdiskuterade projekten i modern tid, men efter att tidplanen reviderats ska de börja rulla först om 16 år, under 2035. Kommer man att nå den vitalisering av regionen man hoppas på? Projektet diskuterades under den första upplagan av Business Arena i Norrköping.

 • Cattis Carlén blir politisk sakkunnig åt Per Bolund

  Bostäder, Rekrytering Den 22 mars börjar Cattis Carlén som politisk sakkunnig hos finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund på Finansdepartementet. Hon kommer närmast från rollen som bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

 • Prime Living lånar till usla villkor

  Börs Den krisande studentbostadsbyggaren Prime Living meddelar att man kommit överens med ett konsortium bestående av direkta eller indirekta aktieägare om att låna 39,3 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Slättö emitterar obligation

  Fastighetsmarknad Slättö Fastpartner Spånga AB emitterar ett obligationslån om 400 miljoner kronor på den nordiska obligationsmarknaden.

 • ANNONS
 • Derninger: Oscar Properties en svart låda

  Börs Oscar Properties informationsgivning kring hur bolaget kommer klara sina skuldåtaganden framöver är bristfällig. Bolaget kan därför ha brutit mot marknadsmissbruksförordningen. Det skriver Hans Derninger, grundare av rådgivnings- och investeringsfirman Creopretium, i en analys.

 • Skanskas svaga lönsamhet håller i sig

  Börs Skanska räknar inte med att nå sitt lönsamhetsmål för byggrörelsen under 2019 och 2020. Först när en mängd olönsamma projekt i USA och Polen tröskats igenom kan målet att byggmarginalen ska överstiga 3,5 procent komma att uppnås. Det meddelade bolaget på torsdagens kapitalmarknadsdag.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived