+
Tomas Pousette.
 • Pousette: Smart att vänta med höjning

  PUBLICERAD 2018-09-06 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-09-26 16:24

  Textstorlek

  Dela med andra

  Reporäntan hålls oförändrad på -0,50 procent men kommer att höjas med 0,25 procentenheter vid räntemötet i december eller i februari. Det var Riksbankens klara besked när det senaste räntebeslutet presenterades. Genom att utesluta en räntehöjning i oktober så undviker Riksbanken att öka osäkerheten i en politisk situation efter valet som kan vara nog så besvärlig.

  Riksbanken betonade att man vill vara extra tydlig med de kommande räntehöjningarna eftersom reporäntan inte höjts sedan juli 2011. Finansmarknaden ska således få möjlighet att anpassa sina ränteförväntningar i lugn och ro. Riksbankschefen gjorde också tydligt att reporäntan kommer att höjas med en kvarts procentenhet och att det inte blir något duttande med mindre räntehöjningar. Räntehöjningar i mindre steg ger, enligt banken, så marginella effekter på ekonomin att de inte bedöms vara lämpliga.

  Hur sannolikt är det då att Riksbanken verkligen levererar en räntehöjning i december eller i februari? Den slitna frasen om att räntebanan är en prognos och inte ett löfte upprepades förstås. Händer det något oväntat så måste givetvis Riksbanken ta hänsyn till det. Även om en rad internationella risker som kan påverka ränteprognosen lyftes fram, så är också regeringsbildningen efter det svenska valet en stor osäkerhet.

  Riksbanken duckar av naturliga skäl på frågan om man tagit hänsyn till den kommande finanspolitiken i sina prognoser. Det gäller ju att inte hamna i den politiska hetluften. Genom att klart signalera att det inte kommer någon räntehöjning i oktober undviker Riksbanken sannolikt den mest osäkra politiska situationen. I december eller februari kommer vi att veta betydligt mer om finanspolitiken framöver. Det är ett smart drag av Riksbanken att avvakta.

  Tomas Pousette
  Pousette Ekonomianalys AB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived