+
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen. Foto: Hyresgästföreningen Marie Linder. Foto: Hyresgästföreningen.
 • “Sju av tio är negativa till marknadshyror”

  PUBLICERAD 2018-09-05 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-09-05 16:03

  Textstorlek

  Dela med andra

  Enligt en undersökning från Novus/Hyresgästföreningen är sju av tio negativt inställda till marknadshyror. Enligt samma undersökning finns det inte något stöd för marknadshyror i någon av riksdagspartiernas väljargrupper.

  Marknadshyror är ett fenomen som av vissa lyfts fram till en dellösning till bostadsbristen, främst som något som ska öka rörligheten. Hyresgästföreningen är starkt kritiska och enligt den nya undersökningen är fler väljare negativa till marknadshyror än vad som är positiva, i samtliga partier.

  Hos Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna, där stödet för marknadshyror är som störst, med en fjärdedel, är motståndet trots allt större. Hos Centerpartiet är 56 procent av väljarna negativt inställda till marknadshyror, Moderaterna 52 procent och Liberalerna 47 procent.

  Den väljargrupp där motståndet mot marknadshyror är som störst enligt undersökningen är hos Socialdemokraterna och Vänsterpartiet där 92 procent av väljarna i respektive parti är mycket eller ganska negativt inställda till marknadshyror. Bland Miljöpartiets väljare är siffran 80 procent.

  – Jag har deltagit i många debatter runt om i landet där politiker från Alliansen och Sverigedemokraterna förespråkat olika former av friare hyressättning, alltså marknadshyror. Det tycker jag är väldigt märkligt med tanke på att varken hyresgästerna, allmänheten eller deras väljare håller med dem, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

  Redaktionen

  3 kommentarer

  1. Ekonomen 2018-09-06

   Det är ju inte konstigt att så många är negativa. Merparten som bor i en hyresrätt skulle förlora ekonomiskt om det skulle införas marknadshyror. Man kan uttrycka det så att den demokratiska majoriteten förtrycker minoriteten som inte har en hyresbostad.

   Reply

  2. Ulf Johannisson 2018-09-06

   Mycket få vill införa marknadshyror snabbt och totalt. ”Vill du att vi ska ha marknadshyror” är därför en ointressant fråga. Fråga i stället om man vill ha en försiktig nedtrappning. Frågan måste föregås av en mycket kort beskrivning av för- och nackdelar, bara det som är nästan helt säkert: Det skulle medföra högre hyra för de allra flesta lägenheter. Det skulle öka rörligheten och minska svarthandel. Det skulle byggas fler hyresrätter vilket på sikt skulle ge ett tryck nedåt på hyrorna.

   Reply

  3. Lars Frumerie 2018-09-06

   Tänk om man kunde ställa frågor på rätt sätt! Det är ju så enligt “alla” att förändring krävs i hyressättning för att få bukt med bostads”bristen”. Det innebär inte “marknadshyror” direkt men så småningom. Vi är ju inte i krig, sä reglering behövs inte!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Per Bolund blir ny bostadsminister

  Valåret 2018 I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP) – något branschen initialt reagerar positivt till. Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.

 • Fastighetsbolagen stiger till rekordnivå

  Börs Stockholmsbörsens fastighetsindex stiger till en ny rekordnivå på måndagen efter en stark inledning på det nya året som höjt sektorn nästan 8 procent.

 • Flertal rekryteringar för Croisette

  Rekrytering Croisette utökar transaktions- och värderingsteamet i Malmö samt anställer till uthyrningsverksamheten i Göteborg. Även ett flertal juniora tjänster har tillsatts i Stockholm och Malmö.

 • ANNONS
 • Ny koncernchef på Scandic

  Hotell Jens Mathiesen tar över som vd och koncernchef i Scandic Hotels Group och efterträder därmed Even Frydenberg.

 • ANNONS
 • Klövern hyr ut i Köpenhamn

  Uthyrning Klövern har tecknat två hyresavtal i Köpenhamn. Bolaget hyr ut cirka 3500 kvadratmeter kontorsyta till AP Pension. Dessutom hyr TUI Danmark cirka 970 kvadratmeter i fastigheten kallad Codan-huset.

 • Fler bostäder i Ängelholm

  Bostäder Midroc har, tillsammans med Wingårdhs Arkitektkontor, vunnit en markanvisningstävling i Ängelholm. Planen för området är att skapa en ny mötesplats med nya bostäder och utveckling av den nuvarande Parkskolan. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived