+
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen. Foto: Hyresgästföreningen
 • “Sju av tio är negativa till marknadshyror”

  PUBLICERAD 2018-09-05 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-09-05 16:03

  Textstorlek

  Dela med andra

  Enligt en undersökning från Novus/Hyresgästföreningen är sju av tio negativt inställda till marknadshyror. Enligt samma undersökning finns det inte något stöd för marknadshyror i någon av riksdagspartiernas väljargrupper.

  Marknadshyror är ett fenomen som av vissa lyfts fram till en dellösning till bostadsbristen, främst som något som ska öka rörligheten. Hyresgästföreningen är starkt kritiska och enligt den nya undersökningen är fler väljare negativa till marknadshyror än vad som är positiva, i samtliga partier.

  Hos Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna, där stödet för marknadshyror är som störst, med en fjärdedel, är motståndet trots allt större. Hos Centerpartiet är 56 procent av väljarna negativt inställda till marknadshyror, Moderaterna 52 procent och Liberalerna 47 procent.

  Den väljargrupp där motståndet mot marknadshyror är som störst enligt undersökningen är hos Socialdemokraterna och Vänsterpartiet där 92 procent av väljarna i respektive parti är mycket eller ganska negativt inställda till marknadshyror. Bland Miljöpartiets väljare är siffran 80 procent.

  – Jag har deltagit i många debatter runt om i landet där politiker från Alliansen och Sverigedemokraterna förespråkat olika former av friare hyressättning, alltså marknadshyror. Det tycker jag är väldigt märkligt med tanke på att varken hyresgästerna, allmänheten eller deras väljare håller med dem, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

  Redaktionen

  3 kommentarer

  1. Ekonomen 2018-09-06

   Det är ju inte konstigt att så många är negativa. Merparten som bor i en hyresrätt skulle förlora ekonomiskt om det skulle införas marknadshyror. Man kan uttrycka det så att den demokratiska majoriteten förtrycker minoriteten som inte har en hyresbostad.

   Reply

  2. Ulf Johannisson 2018-09-06

   Mycket få vill införa marknadshyror snabbt och totalt. ”Vill du att vi ska ha marknadshyror” är därför en ointressant fråga. Fråga i stället om man vill ha en försiktig nedtrappning. Frågan måste föregås av en mycket kort beskrivning av för- och nackdelar, bara det som är nästan helt säkert: Det skulle medföra högre hyra för de allra flesta lägenheter. Det skulle öka rörligheten och minska svarthandel. Det skulle byggas fler hyresrätter vilket på sikt skulle ge ett tryck nedåt på hyrorna.

   Reply

  3. Lars Frumerie 2018-09-06

   Tänk om man kunde ställa frågor på rätt sätt! Det är ju så enligt “alla” att förändring krävs i hyressättning för att få bukt med bostads”bristen”. Det innebär inte “marknadshyror” direkt men så småningom. Vi är ju inte i krig, sä reglering behövs inte!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Klarakvarteren 2.0 lever upp till forna visioner

  Fastighetsmarknad, Samhälle Citysaneringen, norrmalmsregleringen, rivningen av klarakvarteren, bygget av det moderna Stockholm. Kär stadsomvandling har många namn – och många kritiker. Visionen för den moderna och företagsvänliga huvudstaden nådde inte ända fram, men kanske håller drömmarna på väg att uppfyllas 50 år senare.

 • Castellum lånar 5 miljarder på euromarknaden

  Börs Castellum har gjort sin första obligationsemisson på den europeiska penningmarknaden. Bolaget tog in 500 miljoner euro, motsvarande drygt 5 miljarder kronor, genom ett lån som löper på fem år. Likviden har man via swapavtal gjort om till svenska kronor.

 • Pandox tar in 447 MEUR i finansiering

  Börs Pandox utökar en existerande lånefacilitet för en hotellfastighetsportfölj till 447 miljoner euro, cirka 4,6 miljarder kronor, och förlänger löptiden ytterligare fem år. Det skriver den tyska banken Aareal, som ordnat finansieringen, i ett pressmeddelande.

 • Förändringar i Jernhusens ledning

  Rekrytering Vid årsskiftet omorganiserar Jernhusen, bland annat genom nya affärsområden. I samband med detta lämnar Ann Wiberg och Mats Hubertsson bolaget – samtidigt som Cecilia Pettersson tar plats i ledningsgruppen. 

 • ANNONS
 • Nej även till bantat Nobelcenter

  Nyheter Nobelstiftelsen kan tänka sig en mindre byggnad och att Tullhuset bevaras, för att få ett Nobelcenter på Blasieholmen. Men det grönblå styret i stadshuset säger nej även till det nya förslaget, uppger SVT.

 • Vincero gör ytterligare förvärv i Huddinge

  Transaktioner Vincero Fastigheter har köpte tre fastigheter i Storängens industriområde, i Huddinge. Transaktionen sker till ett underliggande fastighetsvärde om 120 miljoner.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived