+
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen. Foto: Hyresgästföreningen
 • “Sju av tio är negativa till marknadshyror”

  PUBLICERAD 2018-09-05 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-09-05 16:03

  Textstorlek

  Dela med andra

  Enligt en undersökning från Novus/Hyresgästföreningen är sju av tio negativt inställda till marknadshyror. Enligt samma undersökning finns det inte något stöd för marknadshyror i någon av riksdagspartiernas väljargrupper.

  Marknadshyror är ett fenomen som av vissa lyfts fram till en dellösning till bostadsbristen, främst som något som ska öka rörligheten. Hyresgästföreningen är starkt kritiska och enligt den nya undersökningen är fler väljare negativa till marknadshyror än vad som är positiva, i samtliga partier.

  Hos Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna, där stödet för marknadshyror är som störst, med en fjärdedel, är motståndet trots allt större. Hos Centerpartiet är 56 procent av väljarna negativt inställda till marknadshyror, Moderaterna 52 procent och Liberalerna 47 procent.

  Den väljargrupp där motståndet mot marknadshyror är som störst enligt undersökningen är hos Socialdemokraterna och Vänsterpartiet där 92 procent av väljarna i respektive parti är mycket eller ganska negativt inställda till marknadshyror. Bland Miljöpartiets väljare är siffran 80 procent.

  – Jag har deltagit i många debatter runt om i landet där politiker från Alliansen och Sverigedemokraterna förespråkat olika former av friare hyressättning, alltså marknadshyror. Det tycker jag är väldigt märkligt med tanke på att varken hyresgästerna, allmänheten eller deras väljare håller med dem, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

  Redaktionen

  3 kommentarer

  1. Ekonomen 2018-09-06

   Det är ju inte konstigt att så många är negativa. Merparten som bor i en hyresrätt skulle förlora ekonomiskt om det skulle införas marknadshyror. Man kan uttrycka det så att den demokratiska majoriteten förtrycker minoriteten som inte har en hyresbostad.

   Reply

  2. Ulf Johannisson 2018-09-06

   Mycket få vill införa marknadshyror snabbt och totalt. ”Vill du att vi ska ha marknadshyror” är därför en ointressant fråga. Fråga i stället om man vill ha en försiktig nedtrappning. Frågan måste föregås av en mycket kort beskrivning av för- och nackdelar, bara det som är nästan helt säkert: Det skulle medföra högre hyra för de allra flesta lägenheter. Det skulle öka rörligheten och minska svarthandel. Det skulle byggas fler hyresrätter vilket på sikt skulle ge ett tryck nedåt på hyrorna.

   Reply

  3. Lars Frumerie 2018-09-06

   Tänk om man kunde ställa frågor på rätt sätt! Det är ju så enligt “alla” att förändring krävs i hyressättning för att få bukt med bostads”bristen”. Det innebär inte “marknadshyror” direkt men så småningom. Vi är ju inte i krig, sä reglering behövs inte!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Vad kännetecknar en stad för alla?

  Krönikor Det verkar rimligt att anta att det kommer att vara stora inkomstskillnader i samhället under överskådlig tid. Hur ska man då tänka som politiker och planerare om vi vill att alla ska kunna känna att det är deras stad?

 • NREP utser ny vd

  Rekrytering Claus Mathisen blir ny vd på NREP. Han tar över efter Mikkel Bülow-Lehnsby, en av bolagets tre grundare. Han kommer nu att fokusera på NREP:s exekutiva kommitté och strategiarbete.

 • Claes Holmberg ny vd på BTH Bygg

  Rekrytering Claes Holmberg utses till ny vd på BTH Bygg. Han efterträder Tobias Kjellin som valt att säga upp sin befattning på bolaget.. 

 • ANNONS
 • Profi går vidare med planer i Handen

  Bostäder, Fastighetsmarknad Profi Fastigheter tecknar ett intention- och markanvisningsavtal med Haninge kommun för att utveckla Handenterminalen. Målet är att bygga bostäder, handel och service. 

 • ANNONS
 • Drömmen om en skola för drömmar

  Business Arena, Samhälle Ett av de viktigaste verktygen vi har för att stärka integration och mångfald är skolan. Med utgångspunkt i att bygga upp självförtroende och självkänsla hos ungdomar i utsatta områden startade Milad Mohammadi, Amir Sajadi och Helya Riazat Järvaskolan. Ledord i arbetet har varit förtroende och relationsbyggande, både med barn och familjer.

 • Vice vd till Järngrinden

  Rekrytering Järngrinden förstärker bolagsledningen genom att utse Tobias Johannesson till vice vd. Sedan 2015 har han varit projektutvecklare och transaktionsansvarig på bolaget. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x