+
Robert Boije, chefsekonom SBAB. Bild: Saco.
 • SBAB: Handelskrig kan ge global recession

  PUBLICERAD 2018-09-20 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-09-20 16:15

  Textstorlek

  Dela med andra

  SBAB:s chefsekonom Robert Boije varnar i samband med Business Arena Stockholm för vad följderna kan bli av ett utökat handelskrig mellan USA och Kina.

  -Det vore förödande tror jag med ett fullskaligt handelskrig. Det kommer förmodligen innebära att vi går in i en recession i världen, säger Boije.

  På torsdagen publicerade OECD uppdaterade prognoser för den globala tillväxten som indikerade att den internationella konjunkturen toppat.

  Den ekonomiska samarbetsorganisationen väntar sig nu att tillväxten landar på 3,7 procent i år och nästa år. Tidigare uppskattade OECD att global BNP skulle växa 3,8 procent i år och 3,9 procent nästa år.

  OECD uppger att riskerna ökat i världen och pekar  bland annat på ökade handelsspänningar.

  Oskar von Bahr

  1 kommentarer

  1. Urban Belin 2018-09-21

   Överdriven skuldsättning kan leda till global recession, Kinas försäljning av amerikanska statspapper kan leda till globl recession. Kort sagt i slutet av varje pyramidspel faller bitarna ned igen och det är akademiskt relevant att beslysa samtliga delar i helhet istället för att stirra på smådelar.

   Det kan inte bli ett regelrätt handelskrig, för liksom IT-attacker skall de numera räknas som regelrätta krigshandlingar och det betyder atomkrig och global död. Vem tror de rika vill se sina förmögenheter gå upp i ett moln av plutoniumförbränning? Se det istället som en omförhandling av monopolpengarna.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Coworking: Hajp eller hållbar affärsmodell?

  Fastighetsmarknad, Kontor Coworking växer sig allt starkare och på den svenska fastighetsmarknaden liksom andra ser vi stora uthyrningar ske till aktörer som specialiserar sig på uthyrning av coworkingytor. Världens största coworkingaktör, WeWork kommer inom kort att etablera sig i Sverige men frågan många ställer sig är: hur hållbar är egentligen affärsmodellen?

 • Byggandet minskade med 16 procent 2018

  Bostäder Under 2018 påbörjades nybyggnation av 53 000 lägenheter – en minskning med 16 procent jämfört med föregående år. Det visar preliminära siffror från SCB. 

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

 • ANNONS
 • Oscars aktie faller brant

  Börs Oscar Properties aktie föll brant på Stockholmsbörsen när handeln inleddes på måndagsmorgonen i kölvattnet av bolagets undermåliga rapport som släpptes på fredagskvällen. Inledningsvis föll aktien med hela 25 procent.

 • ANNONS
 • JLL: Fortsatt stark Stockholmsmarknad

  Fastighetsmarknad Det senaste året har hyrorna på Stockholms kontorsmarknad ökat med sju procent, enligt en ny rapport från JLL. I de centrala delarna beräknas hyran ha nått 7 500 kronor per kvadratmeter och år.

 • “Cykelbanor hjälper inte om ingen cyklar på dem”

  Business Arena Umeå, Webb-TV “En vänlig knuff i rätt riktning”. Så beskriver Katharina Paoli, medgrundare och vd av A Win Win World modefenomenet nudging. Fastighetsnytt träffade henne under Business Arena Umeå. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived