+
Robert Boije, chefsekonom SBAB. Bild: Saco.
 • SBAB: Handelskrig kan ge global recession

  PUBLICERAD 2018-09-20 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-09-20 16:15

  Textstorlek

  Dela med andra

  SBAB:s chefsekonom Robert Boije varnar i samband med Business Arena Stockholm för vad följderna kan bli av ett utökat handelskrig mellan USA och Kina.

  -Det vore förödande tror jag med ett fullskaligt handelskrig. Det kommer förmodligen innebära att vi går in i en recession i världen, säger Boije.

  På torsdagen publicerade OECD uppdaterade prognoser för den globala tillväxten som indikerade att den internationella konjunkturen toppat.

  Den ekonomiska samarbetsorganisationen väntar sig nu att tillväxten landar på 3,7 procent i år och nästa år. Tidigare uppskattade OECD att global BNP skulle växa 3,8 procent i år och 3,9 procent nästa år.

  OECD uppger att riskerna ökat i världen och pekar  bland annat på ökade handelsspänningar.

  Oskar von Bahr

  1 kommentarer

  1. Urban Belin 2018-09-21

   Överdriven skuldsättning kan leda till global recession, Kinas försäljning av amerikanska statspapper kan leda till globl recession. Kort sagt i slutet av varje pyramidspel faller bitarna ned igen och det är akademiskt relevant att beslysa samtliga delar i helhet istället för att stirra på smådelar.

   Det kan inte bli ett regelrätt handelskrig, för liksom IT-attacker skall de numera räknas som regelrätta krigshandlingar och det betyder atomkrig och global död. Vem tror de rika vill se sina förmögenheter gå upp i ett moln av plutoniumförbränning? Se det istället som en omförhandling av monopolpengarna.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Framtidens tåg heter Hyperloop

  Uncategorized En resa från Stockholm till Helsingfors på en halvtimme kan bli verklighet redan om tio år. Det hoppas åtminstone Nordiska rådet och Peter Nisula, projektledare för Hyperloop. “Det här är ett snabbare, billigare och mer miljövänligt alternativ än höghastighetstågen”, säger han.

 • Oscar Properties lanserar sparprogram

  Börs Oscar Properties varslar personal och vidtar andra åtgärder som ska minska kostnaderna med 30 miljoner kronor för att hantera nedgången på bostadsmarknaden i Stockholm.

 • “Förvånande om Riksbanken höjer räntan”

  Ekonomi Inflationsutfallet som presenterades av SCB på onsdagen, i kombination med BNP-utfallet och nedgången i hushållens konsumtion talar för att Riksbanken behåller reporäntan oförändrad vid räntebeskedet nästa vecka. Det spår SBAB:s chefsekonom Robert Boije. 

 • ANNONS
  • Amasten stärker organisationen

   Rekrytering Amasten utser Sebastian Schönström till finanschef. I samma veva byter David Svensson tjänst till rollen som Business Controller och Christer Fors blir fastighetschef i Finspång. Samtliga tillträder sina nya roller vid årsskiftet.

  • Säljer Skanskas huvudkontor

   Transaktioner Invesco Real Estate och Scius Partners säljer Skanskas huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm. Köpare är en fond som förvaltas av tyska DWS, en del av Deutsche Bank. 

 • Fyra ägare blir tre i Tornet

  Bostäder, Transaktioner Riksbyggen avvecklar sitt finansiella engagemang i Tornet Bostadsproduktion där nu Folksam Liv, Balder och Peab äger en tredjedel var.

 • ANNONS
 • Inflationen minskade i november

  Ekonomi Inflationstakten, räknat som KPIF, var 2,1 procent i november jämfört med 2,4 procent i oktober. Det meddelar Statistiska Centralbyrån på onsdagen.

 • “Stockholmshyra” för 60 000 bostäder

  Bostäder Stockholms stad inför en systematisk hyressättning för 60 000 lägenheter i de allmännyttiga bolagen. På tisdagen tecknade de berörda parterna en principöverenskommelse om hur systemet, som kallas Stockholmshyra, ska införas under de kommande åren. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived