+
Riksbanken. Foto: Sverrir Thór.
 • Riksbanken rör inte räntan

  PUBLICERAD 2018-09-06 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2018-09-06 09:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  Riksbankens direktion väljer att inte röra reporäntan som alltså förblir -0,5 procent ett tag till. Av ett pressmeddelande från Riksbanken framgår att konjunkturen är stark och inflationen ligger vid målet på 2 procent men man konstaterar vidare att det är energipriser som trycker upp inflationen och inflationstrycket i ekonomin alltjämt är måttligt.

  ”Eftersom det är viktigt att konjunkturen fortsätter att vara stark och sätter avtryck i prisökningarna behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv,” skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande.

  Tidigare har banken hållit fast vid sin linje att räntan börjar höjas innan årsskiftet men i sitt pressmeddelande öppnar man nu för att skjuta upp höjningen till och med februari 2019.

  ”Prognosen indikerar att reporäntan hålls oförändrad även vid det penningpolitiska mötet i oktober och därefter höjs med 0,25 procentenheter antingen i december eller i februari,” skriver Riksbanken.

  Vice riksbankschef Henry Olsson reserverade sig mot beslutet att hålla räntan oförändrad och vice riksbankschef Martin Flodén reserverade sig mot räntebanan.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived