+
Riksbanksledamot Henry Ohlsson Foto: Riksbanken.
 • Ohlsson: Risker med att rensa bort elpriser

  PUBLICERAD 2018-09-19 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-09-19 15:52

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det finns risker med att räkna bort lättrörliga faktorer såsom energipriser när man gör en inflationsbedömning. Det säger riksbanksledamoten Henry Ohlsson på Business Arena Stockholm på onsdagen.

  Riksbankens inflationsmål är att KPIF ska uppgå till 2 procent och den siffran har nu befunnit sig där ett tag. Centralbanken har dock även fört diskussioner kring KPIF exklusive energipriser för att få en bild av det underliggande inflationstrycket.

  Enligt Ohlsson riskerar man dock att få en missvisande bild om man är alltför ivrig med att rensa bort brus i fall där priserna för vissa varu- och tjänstegrupper stiger trendmässigt.

  – Då räknar du ju inte bara bort volatilitet utan du räknar även bort relativa prisförändringar. Vi vet till exempel att energipriserna har stigit trendmässigt sedan 2015. Räknar du bort energipriser så tar du bort brus men du tar också bort relativ prisförändring, så det är ett svårt område att hålla på med, säger han.

  – Sen finns det ju alltid tillfälliga faktorer. Varenda månad finns det tillfälliga faktorer så i den meningen är det ett permanent fenomen.

  Det finns tecken på att vi närmar oss slutet på en stark konjunktur samtidigt som räntan ligger på rekordlåga -0,50 procent. Det har fått vissa att fråga sig hur Riksbanken stora möjligheter Riksbanken har att elda på ekonomin vid en konjunkturnedgång.

  Ohlsson tycker inte det vore önskvärt att sänka räntan ytterligare men samtidigt anser han inte att Riksbankens verktygslåda är tom.

  – Vi har ju köp av statsobligationer och sådana saker så det finns en rad saker i den penningpolitiska arsenalen. Jag förordar inte en höjning av räntan för att senare kunna sänka, säger han.

  Henry Ohlsson har reserverat sig mot Riksbankens beslut att inte höja räntan vid alla räntemöten sedan i februari i år.

  Oskar von Bahr

  1 kommentarer

  1. Ekonomen 2018-09-25

   KPI eller KPIF eller varianter av det är finlir på marginalen. Det som borde ingå i det mått som Riksbanken använder är prisutvecklingen på tillgångar. Bostadspriserna har gått upp med ca 300 % på 20 år. Det har urholkat värdet på våra pengar. Riksbankens uppgift är ju att säkerställa värdet på pengar. Man har således misslyckats med sitt uppdrag. Det måste således till ett helt nytt mått som tar hänsyn till prisutvecklingen på tillgångarna för att Riksbanken ska kunna säkerställa våra pengars värde.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Coworking: Hajp eller hållbar affärsmodell?

  Fastighetsmarknad, Kontor Coworking växer sig allt starkare och på den svenska fastighetsmarknaden liksom andra ser vi stora uthyrningar ske till aktörer som specialiserar sig på uthyrning av coworkingytor. Världens största coworkingaktör, WeWork kommer inom kort att etablera sig i Sverige men frågan många ställer sig är: hur hållbar är egentligen affärsmodellen?

 • Byggandet minskade med 16 procent 2018

  Bostäder Under 2018 påbörjades nybyggnation av 53 000 lägenheter – en minskning med 16 procent jämfört med föregående år. Det visar preliminära siffror från SCB. 

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

 • ANNONS
 • Oscars aktie faller brant

  Börs Oscar Properties aktie föll brant på Stockholmsbörsen när handeln inleddes på måndagsmorgonen i kölvattnet av bolagets undermåliga rapport som släpptes på fredagskvällen. Inledningsvis föll aktien med hela 25 procent.

 • ANNONS
 • JLL: Fortsatt stark Stockholmsmarknad

  Fastighetsmarknad Det senaste året har hyrorna på Stockholms kontorsmarknad ökat med sju procent, enligt en ny rapport från JLL. I de centrala delarna beräknas hyran ha nått 7 500 kronor per kvadratmeter och år.

 • “Cykelbanor hjälper inte om ingen cyklar på dem”

  Business Arena Umeå, Webb-TV “En vänlig knuff i rätt riktning”. Så beskriver Katharina Paoli, medgrundare och vd av A Win Win World modefenomenet nudging. Fastighetsnytt träffade henne under Business Arena Umeå. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived