• “Ny riksarkitekt inom en månad”

  PUBLICERAD 2018-09-20 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-09-21 14:21

  Textstorlek

  Dela med andra

  I september anställdes Christer Larsson som Sveriges första riksarkitekt fram till årsskiftet. “Vi räknar med att rekryteringen av den ordinarie riksarkitekten blir klar inom en månad”, säger Anders Sjelvgren, Boverkets generaldirektör, på Business Arena Stockholm.

  Regeringens proposition “gestaltad livsmiljö” antogs i maj för att stärka arkitekturens roll inom samhällsbyggnad. Knappt fyra månader senare anställde Boverket Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö och utredaren bakom arkitekturpolitiken, som Sveriges första riksarkitekt, men på tillfällig basis.

  Varför var det så bråttom?
  – Vi behöver bygga mycket och rätt, då är det viktigt att frågan kommer igång. Med Christers långa erfarenhet kan funktionen få en flygande start, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket. 

  Han försäkrar samtidigt att rekryteringsprocessen går som smort.

  – Vi räknar med att rekryteringen av den ordinarie riksarkitekten blir klar inom en månad. 

  Boverket har fått 15 miljoner kronor i år för att starta upp kontoret i Malmö, där personen kommer att vara stationerad. Myndigheten har även rekryterat tolv nya arkitekter, vilket innebär att man nu har sammanlagt 47 arkitekter på flera orter. En satsning som är den största i myndighetens 30-åriga historia, enligt Sjelvgren.

  Vad motiverar satsningen?
  – Vår byggda miljö är en väldigt viktig fråga. Vi har bostadsbrist och många människor bor under odrägliga förhållanden. Vi måste lösa det långsiktigt bra. 

  Christer Larsson uppger att han inte har några som helst planer på att söka den permanenta tjänsten. 

  – Nej, jag är stadsbyggnadsdirektör i Malmö och antar utmaningen för att ge satsningen en riktning. Sedan tar någon annan vid. Men det är spännande att få vara en del av den nya arkitekturpolitiken.

  Teresa Ahola

   

   

  1 kommentarer

  1. Mårten Rönström 2018-09-24

   Jag har sagt det förr men behöver tydligen säga det en gång till. Riksarkitekt!!! Vad är det för pseudofunktion. Det låter närmast som en bisarr kvarleva från Karl XI s tid. Trots att jag läst direktiven till denna befattning förstår jag absolut ingenting. Jag tycker det redan finns tillräckligt med offentliga organ som har koll på att vi bygger och planerar på ett anständigt och kompetent sätt. Vad blir nästa efterfrågade överstyrman, Rikselektriker, riksrörmokare, riksgolvläggare… Kom igen nu!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Framtidens tåg heter Hyperloop

  Infrastruktur En resa från Stockholm till Helsingfors på en halvtimme kan bli verklighet redan om tio år. Det hoppas åtminstone Nordiska rådet och Peter Nisula, projektledare för Hyperloop. “Det här är ett snabbare, billigare och mer miljövänligt alternativ än höghastighetstågen”, säger han.

 • Riksdagen slopar investeringsstöd

  Nyheter I och med att Riksdagen röstat fram Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget kommer den rödgröna regeringens omdiskuterade investeringsstöd till hyres/studentbostäder att försvinna.

 • Trophi utvecklar Arninge Station

  Fastighetsmarknad Trophi Fastighets AB, bygger Arninge Station – en byggnad om 35 000 kvadratmeter. Förutom station för Roslagsbanan kommer byggnaden innehålla handel och service. 

 • ANNONS
 • Atrium Ljungberg tillsätter regionchefer

  Rekrytering Atrium Ljungberg skapar två nya regionschefstjänster för Stockholm – region Nord/Väst och region Syd. Organisationsförändringen görs för att möta de stora uppdrag som bolaget landat den senaste tiden. 

 • Billing slutar som vd på Nordstjernan

  Rekrytering Tomas Billing lämnar posten som vd på Nordstjernan efter 20 år. Vice vd Peter Hofvenstam har utsetts till ny vd. 

 • “Förvånande om Riksbanken höjer räntan”

  Ekonomi Inflationsutfallet som presenterades av SCB på onsdagen, i kombination med BNP-utfallet och nedgången i hushållens konsumtion talar för att Riksbanken behåller reporäntan oförändrad vid räntebeskedet nästa vecka. Det spår SBAB:s chefsekonom Robert Boije. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived