• “Ny riksarkitekt inom en månad”

  PUBLICERAD 2018-09-20 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-09-21 14:21

  Textstorlek

  Dela med andra

  I september anställdes Christer Larsson som Sveriges första riksarkitekt fram till årsskiftet. “Vi räknar med att rekryteringen av den ordinarie riksarkitekten blir klar inom en månad”, säger Anders Sjelvgren, Boverkets generaldirektör, på Business Arena Stockholm.

  Regeringens proposition “gestaltad livsmiljö” antogs i maj för att stärka arkitekturens roll inom samhällsbyggnad. Knappt fyra månader senare anställde Boverket Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö och utredaren bakom arkitekturpolitiken, som Sveriges första riksarkitekt, men på tillfällig basis.

  Varför var det så bråttom?
  – Vi behöver bygga mycket och rätt, då är det viktigt att frågan kommer igång. Med Christers långa erfarenhet kan funktionen få en flygande start, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket. 

  Han försäkrar samtidigt att rekryteringsprocessen går som smort.

  – Vi räknar med att rekryteringen av den ordinarie riksarkitekten blir klar inom en månad. 

  Boverket har fått 15 miljoner kronor i år för att starta upp kontoret i Malmö, där personen kommer att vara stationerad. Myndigheten har även rekryterat tolv nya arkitekter, vilket innebär att man nu har sammanlagt 47 arkitekter på flera orter. En satsning som är den största i myndighetens 30-åriga historia, enligt Sjelvgren.

  Vad motiverar satsningen?
  – Vår byggda miljö är en väldigt viktig fråga. Vi har bostadsbrist och många människor bor under odrägliga förhållanden. Vi måste lösa det långsiktigt bra. 

  Christer Larsson uppger att han inte har några som helst planer på att söka den permanenta tjänsten. 

  – Nej, jag är stadsbyggnadsdirektör i Malmö och antar utmaningen för att ge satsningen en riktning. Sedan tar någon annan vid. Men det är spännande att få vara en del av den nya arkitekturpolitiken.

  Teresa Ahola

   

   

  1 kommentarer

  1. Mårten Rönström 2018-09-24

   Jag har sagt det förr men behöver tydligen säga det en gång till. Riksarkitekt!!! Vad är det för pseudofunktion. Det låter närmast som en bisarr kvarleva från Karl XI s tid. Trots att jag läst direktiven till denna befattning förstår jag absolut ingenting. Jag tycker det redan finns tillräckligt med offentliga organ som har koll på att vi bygger och planerar på ett anständigt och kompetent sätt. Vad blir nästa efterfrågade överstyrman, Rikselektriker, riksrörmokare, riksgolvläggare… Kom igen nu!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • “Låna av varandra är något som måste hända”

  Business Arena Göteborg, Ekonomi Det finns många osäkerhetsfaktorer att hålla öga på under 2019, handel, geopolitik, EU:s framtid, nya teknologier och nya affärsmodeller som växer fram. Tim Moonen, Managing Director, The Business of Cities, gästade Business Arena Göteborg för att tala om de nordiska städernas plats i det nya landskapet.

 • Tobinentreprenör går i konkurs

  Börs Q-Gruppen Bygg AB, som är totalentreprenör till två av Tobin Properties bostadsprojekt, har försatts i konkurs.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

 • ANNONS
 • SSM vinner mot par i Tingsrätten

  Börs Stockholms Tingsrätt har på tisdagen dömt till SSM:s fördel i en tvist mellan bolagets bostadsrättsförening West Side Solna och ett par som tecknat ett förhandsavtal om bostadsköp.

 • ANNONS
 • Engagemanget som lyfter staden

  Business Arena Göteborg, Samhälle Även i landet lagom sker inte saker av sig självt och de epitet som kopplats till Sverige har hamnat under lupp. Men det går att vända en negativ trend. Hamid Zafar gästade Business Arena Göteborg för att berätta om sitt engagemang och arbete med Sjumilaskolan i Göteborg.

 • SBB miljardköper av Hemsö

  Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget förvärvar totalt 14 fastigheter av Hemsö för runt 1,2 miljarder kronor. Fastigheterna är belägna i Stockholm och Västra Götaland. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived