+
Isabelle Sjövall. Foto: Jenny Hammar.
 • Neurodesign ska optimera arkitektur

  PUBLICERAD 2018-09-27 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-09-28 16:25

  Textstorlek

  Dela med andra

  Strategisk Arkitektur startar ett samarbete med neurodesignern Isabelle Sjövall. Baserat på forskning om hjärnan är målet att optimera arkitekturen baserat på hur människor reagerar på fysiska miljöer.

  Isabelle Sjövall har jobbat i fastighetsbranschen i 14 år, och har dessutom bland annat skrivit boken “Neurodesign” tillsammans med hjärnforskaren Katarina Gospic.

  – Hjärnforskningen bevisar att den fysiska miljön spelar en stor och viktig roll för hur människor mår och presterar. Allt fler företag förstår att välmående hos medarbetare inte bara handlar om välmening. Frågan vi bör ställa oss är inte om vi har råd att satsa på fysiska miljöer med människan i fokus, utan om vi har råd att inte göra det. Det handlar om att vända på kalkylen och istället för att tänka krona per kvadratmeter fundera över vad konsekvenserna av en dålig arbetsmiljö kostar samhället i stort. Sjukskrivningar kostar svenska företag i snitt 40 000 kr per anställd och år. Min önskan är att fler företag börjar arbeta preventivt med frågor som rör arbetsmiljö och hälsa eftersom det ger en effektiv kalkyl samhällsekonomiskt. Det är inte dyrare att göra smarta val, säger Isabelle Sjövall.

  Baserat på forskning som förklarar hur hjärnan reagerar på olika fysiska miljöer, är tanken att man ska börja jobba med verktyg för att bygga, designa och inreda på ett sätt som optimerar hälsa, prestation och välmående.

  – Några exempel: De flesta förstår instinktivt att växter eller färgsättning kan ha betydelse för arbetsinsatsen, men att t.ex. lågt i tak på kontoret gör det lättare att fokusera på detaljer är det inte lika vanligt att känna till. Tack vare hjärnforskningen vet vi nu också att vissa typer av färgnyanser kan trigga vår primitiva känslostruktur, amygdala, som i sin tur kan höja kroppens nivåer av stresshormonet kortisol. Vi vet också att en dålig ljudmiljö kan minska produktiviteten med upp till 66 procent och öka risken för hjärtinfarkt. Distraktioner gör att hjärnan lägger energi på att stänga ute ljud istället för att fokusera på själva arbetsuppgiften. Dessutom motverkar höga ljudnivåer människors förmåga att socialisera, som är en viktig faktor för vårt välmående.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived