+
Börsklocka Bild: NGM
 • Kurskollaps för Concent efter ansökan om avnotering

  PUBLICERAD 2018-09-07 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-09-07 14:55

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Den problemtyngde bostadsutvecklaren Concent meddelar på fredagen att man lämnar in en ansökan om avnotering från NGM Nordic MTF. Aktien rasar som mest 80 procent på beskedet.

  Beslutet om avnotering motiveras med att bolagets verksamhet i dagsläget inte är tillräckligt omfattande för att motivera en listning på en börshandelsplats.

  -Vidare är det mycket belastande för bolaget att vara noterat, såväl tidsmässigt som ekonomiskt och bolaget saknar idag tillräckliga resurser för detta, skriver Concent i ett pressmeddelande.

  -Sammantaget har styrelsen gjort bedömningen att en avnotering är det bästa för såväl bolagets aktieägare som nuvarande verksamhet,

  Concent siktar istället på att lista aktierna på en marknadsplats där onoterade aktier handlas och lovar att återkomma med mer information om detta så snart som möjligt.

  Sista dagen för handel med bolagets aktier, som varit placerade på observationslistan sedan den 25 november 2016, kommer meddelas när Concents ansökan behandlats av NGM.

  Concents B-aktie backar drygt 60 procent till 14 öre på fredagseftermiddagen. Det är oklart vad värdet är på preferensaktierna då dessa inte handlats sedan i tisdags. Slutkursen landade då på 22,60 kronor.

  Det har varit många turer kring Concent de senaste åren. Bolagets enda kvarvarande bostadsprojekt är ett hyreshus med 86 lägenheter i Linköpings kommun. Bolaget skrev i rapporten för det andra kvartalet, som publicerades för drygt två veckor sedan, att man arbetar intensivt med att lösa finansiering för byggnationen.

  Några dagar innan rapporten meddelade bolaget att man inte har för avsikt att likvidera dotterbolaget Östermyra trots att en kontrollbalansräkning visat att det egna kapitalet understeg det registrerade aktiekapitalet.  Orsaken är fortsatta förhandlingar med obligationsinnehavarna efter att Concent inte haft medel för att lösa in ett obligationslån tidigare i år.

  Vidare uppgavs att den ursprungliga planen för Östermyras köpcentrumprojekt Barents Center inte väntas bli av då byggnationen ännu inte inletts. Östermyra är dock övertygade om att tomtens placering i centrala Haparanda och kommunens behov gör att det finns alla möjligheter till ett bra projekt.

  Slutligen kan nämnas att Concent lämnade in stämningsansökningar mot bolagets tidigare vd och styrelse för några månader sedan med krav på skadestånd om totalt 24 miljoner kronor. Concent överväger ytterligare rättsåtgärder.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived