+
Stockholms stadshus.
 • Fortsatt het kontorsmarknad i Stockholm

  PUBLICERAD 2018-09-12 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-09-11 16:45

  Textstorlek

  Dela med andra

  Hyran för kontor på Stockholms kontorsmarknad bedöms i de centrala delarna ha nått en nivå på 7 300 kvadratmeter. Det visar den senaste utgåvan av JLL Nordic Outlook som publiceras på onsdagen.

  Enligt rapporten är Stockholms kontorsmarknad fortsatt het, med en årlig hyresökningstakt på sju procent.

  Efter första halvåret 2018 landade transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden på drygt 56 miljarder kronor, enligt JLL:s definitioner, vilket är en nedgång med 36 procent jämfört med motsvarande period 2017. Nedgången beror enligt rapporten i huvudsak på brist på säljare och en svagare bostadssektor. Första halvårets transaktionsvolym dominerades av kontorssegmentet, som motsvarade 31 procent av den totala volymen.

  Den höga efterfrågan inom segmentet är fortsatt driven av den starka hyresutvecklingen som har kännetecknat främst Stockholmsmarknaden under en lång tid.

  – En fortsatt stark Stockholmskonjunktur, hög efterfrågan och lågt utbud talar för en fortsatt aktiv och stabil hyres- och transaktionsmarknad för resten av 2018. I ett längre perspektiv, som utsikterna ser ut just nu, så kan vi nog förvänta något år till med lågräntemiljö och stark konjunktur innan en trolig inbromsning kommer, säger Cecilia Gunnarsson, analyschef på JLL.

  JLL bedömer den genomsnittliga primehyran till 7 300 kronor per kvadratmeter och år, men känner till topphyror på betydligt högre nivåer. Med en årlig hyresökning på sju procent så fortsätter Stockholm därmed att ligga högt på den europeiska kontorshyresrankningen.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived