+
Joacim Sjöberg. Foto: JLL.
 • Flera strukturaffärer på gång

  PUBLICERAD 2018-09-13 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2018-09-13 14:22

  Textstorlek

  Dela med andra

  Under hösten kommer vi att få ett antal strukturaffärer på den svenska fastighetsmarknaden. Det menar Joacim Sjöberg, Head of Capital Markets på JLL, som på onsdagen pratade om transaktionsmarknaden på fastighetsrådgivarens presentation av sin höstrapport Nordic Outlook.

  Enligt Sjöberg är JLL inblandat i ett antal affärer som rådgivare och han säger att volymerna på transaktionsmarknaden kommer att stiga under hösten, givet första halvårets volym om cirka 56 miljarder kronor.

  Inhemska aktörer stod för närmare 70 procent av volymen under första halvåret men det ryktas om ett stort intresse från utländska aktörer för att göra affärer i Sverige. Fastighetsnytt frågar Joacim Sjöberg huruvida han bedömer att det främst är inhemska eller internationella aktörer som har strukturaffärer i pipeline.

  – Det är sannolikt både internationella och svenska aktörer. Du vet ju att Vonovia la bud på Victoria Park och att Black Stone gjort detsamma på D Carnegie. I Finland har Kildare lagt bud på Technopolis och tidigare Blackstone på Sponda. Det kommer inte att sluta med de transaktionerna, säger han.

  Joacim Sjöberg påpekar att bland bostadsutvecklarna har det tidigare spekulerats vilt om strukturaffärer men många av dem verkar försöka rida ut stormen på egen hand.

  Sannolikt kommer en del av strukturaffärerna göras av svenska intressen framförallt eftersom det är ett bra sätt att bygga volym snabbt. Per definition så är ju ett börsnoterat bolags aktier alltid till salu men det finns naturligtvis ägare som inte vill sälja ens på dagens höga nivåer, säger han lite kryptiskt.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived