+
Joacim Sjöberg. Foto: JLL.
 • Flera strukturaffärer på gång

  PUBLICERAD 2018-09-13 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2018-09-13 14:22

  Textstorlek

  Dela med andra

  Under hösten kommer vi att få ett antal strukturaffärer på den svenska fastighetsmarknaden. Det menar Joacim Sjöberg, Head of Capital Markets på JLL, som på onsdagen pratade om transaktionsmarknaden på fastighetsrådgivarens presentation av sin höstrapport Nordic Outlook.

  Enligt Sjöberg är JLL inblandat i ett antal affärer som rådgivare och han säger att volymerna på transaktionsmarknaden kommer att stiga under hösten, givet första halvårets volym om cirka 56 miljarder kronor.

  Inhemska aktörer stod för närmare 70 procent av volymen under första halvåret men det ryktas om ett stort intresse från utländska aktörer för att göra affärer i Sverige. Fastighetsnytt frågar Joacim Sjöberg huruvida han bedömer att det främst är inhemska eller internationella aktörer som har strukturaffärer i pipeline.

  – Det är sannolikt både internationella och svenska aktörer. Du vet ju att Vonovia la bud på Victoria Park och att Black Stone gjort detsamma på D Carnegie. I Finland har Kildare lagt bud på Technopolis och tidigare Blackstone på Sponda. Det kommer inte att sluta med de transaktionerna, säger han.

  Joacim Sjöberg påpekar att bland bostadsutvecklarna har det tidigare spekulerats vilt om strukturaffärer men många av dem verkar försöka rida ut stormen på egen hand.

  Sannolikt kommer en del av strukturaffärerna göras av svenska intressen framförallt eftersom det är ett bra sätt att bygga volym snabbt. Per definition så är ju ett börsnoterat bolags aktier alltid till salu men det finns naturligtvis ägare som inte vill sälja ens på dagens höga nivåer, säger han lite kryptiskt.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadsministern: “Två vägar att gå”

  Bostäder Bostadsbristen kostar Stockholmsregionen totalt 40 miljarder kronor per år, enligt en färsk WSP-analys. “Det finns två vägar att gå. Antingen bygger vi mer eller så inför vi social housing”, säger Peter Eriksson (MP) till Fastighetsnytt.    

 • Epicenter i nytt bostadsprojekt

  Bostäder Tillsammans med Trede Properties utvecklar Epicenter i Stockholm en bostadslösning: Epicenter Living. Under 2019 planerar Trede förvärva 800 bostäder, i syfte att erbjuda anställda hos tillväxtföretag en bostad. 

 • Utvecklar Slakthusområdet i Göteborg

  Fastighetsmarknad väst Higab fortsätter utvecklingen av Slakthusområdet till en ny stadsdel i Göteborg. Bolaget har inlett samarbete med arkitektbyrån Tovatt Architects & Planners, som i sin tur arbetar med göteborgsbaserade Dreem Arkitekter. 

 • ANNONS
 • Bostadsbyggandet minskar kraftigt

  Fastighetsmarknad Antal påbörjade lägenheter har minskat med 16 procent från föregående år. Det visar nya siffror från SCB. Under de tre första kvartalen av 2018 påbörjades byggnationen av totalt 39100 lägenheter, jämfört med 46700 påbörjade lägenheter under samma period 2017. 

 • Hur kommer prototypsamhället påverka städerna?

  Krönikor Trots att fenomenet utvecklats under en lång tid, framför allt inom design och digitala utvecklingsverksamheter, är prototypsamhället säkerligen ett nytt begrepp för många. Innebörden är att vi måste lära oss leva med att produkter och tjänster som vi köper med avsikt att börja använda dem, inte är färdigutvecklade.

 • Skanska investerar 1,8 miljarder i Citygate

  Fastighetsmarknad väst Skanska investerar runt 1,8 miljarder kronor i kontorsprojektet Citygate, i Göteborg. Värdet på byggkontraktet uppgår till cirka 1,5 miljarder kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived