+
Joacim Sjöberg. Foto: JLL.
 • Flera strukturaffärer på gång

  PUBLICERAD 2018-09-13 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2018-09-13 14:22

  Textstorlek

  Dela med andra

  Under hösten kommer vi att få ett antal strukturaffärer på den svenska fastighetsmarknaden. Det menar Joacim Sjöberg, Head of Capital Markets på JLL, som på onsdagen pratade om transaktionsmarknaden på fastighetsrådgivarens presentation av sin höstrapport Nordic Outlook.

  Enligt Sjöberg är JLL inblandat i ett antal affärer som rådgivare och han säger att volymerna på transaktionsmarknaden kommer att stiga under hösten, givet första halvårets volym om cirka 56 miljarder kronor.

  Inhemska aktörer stod för närmare 70 procent av volymen under första halvåret men det ryktas om ett stort intresse från utländska aktörer för att göra affärer i Sverige. Fastighetsnytt frågar Joacim Sjöberg huruvida han bedömer att det främst är inhemska eller internationella aktörer som har strukturaffärer i pipeline.

  – Det är sannolikt både internationella och svenska aktörer. Du vet ju att Vonovia la bud på Victoria Park och att Black Stone gjort detsamma på D Carnegie. I Finland har Kildare lagt bud på Technopolis och tidigare Blackstone på Sponda. Det kommer inte att sluta med de transaktionerna, säger han.

  Joacim Sjöberg påpekar att bland bostadsutvecklarna har det tidigare spekulerats vilt om strukturaffärer men många av dem verkar försöka rida ut stormen på egen hand.

  Sannolikt kommer en del av strukturaffärerna göras av svenska intressen framförallt eftersom det är ett bra sätt att bygga volym snabbt. Per definition så är ju ett börsnoterat bolags aktier alltid till salu men det finns naturligtvis ägare som inte vill sälja ens på dagens höga nivåer, säger han lite kryptiskt.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Vad kännetecknar en stad för alla?

  Krönikor Det verkar rimligt att anta att det kommer att vara stora inkomstskillnader i samhället under överskådlig tid. Hur ska man då tänka som politiker och planerare om vi vill att alla ska kunna känna att det är deras stad?

 • NREP utser ny vd

  Rekrytering Claus Mathisen blir ny vd på NREP. Han tar över efter Mikkel Bülow-Lehnsby, en av bolagets tre grundare. Han kommer nu att fokusera på NREP:s exekutiva kommitté och strategiarbete.

 • Claes Holmberg ny vd på BTH Bygg

  Rekrytering Claes Holmberg utses till ny vd på BTH Bygg. Han efterträder Tobias Kjellin som valt att säga upp sin befattning på bolaget.. 

 • ANNONS
 • Profi går vidare med planer i Handen

  Bostäder, Fastighetsmarknad Profi Fastigheter tecknar ett intention- och markanvisningsavtal med Haninge kommun för att utveckla Handenterminalen. Målet är att bygga bostäder, handel och service. 

 • ANNONS
 • Drömmen om en skola för drömmar

  Business Arena, Samhälle Ett av de viktigaste verktygen vi har för att stärka integration och mångfald är skolan. Med utgångspunkt i att bygga upp självförtroende och självkänsla hos ungdomar i utsatta områden startade Milad Mohammadi, Amir Sajadi och Helya Riazat Järvaskolan. Ledord i arbetet har varit förtroende och relationsbyggande, både med barn och familjer.

 • Vice vd till Järngrinden

  Rekrytering Järngrinden förstärker bolagsledningen genom att utse Tobias Johannesson till vice vd. Sedan 2015 har han varit projektutvecklare och transaktionsansvarig på bolaget. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x