+
Generalitetshuset på Östermalm som huserar Åklagarmyndigheten. Foto: Wikipedia.
 • Fler myndigheter kan utlokaliseras

  PUBLICERAD 2018-09-30 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-09-28 16:09

  Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 4, 2018. I numret fokuserar vi på den just nu glödheta kontorsmarknaden. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Regeringen har bestämt att minst 20 myndigheter ska lämna Stockholm. Nu väcker Handelskammaren frågan om staten inte kan vända på fler stenar för att lösa den akuta bristen på kontor i innerstaden.

  I Sverige har det länge funnits en politisk ambition om att flytta statliga myndigheter ut i landet och sedan millennieskiftet har också flera kontor flyttats ut till mindre städer. Det senaste beskedet är att cirka 20 myndigheter delvis eller helt ska lämna Stockholm. Det är med hjälp av en rapport från Statskontoret som beslutet om var den statliga närvaron behöver stärkas har fattats, enligt regeringen.

  Men det finns fortfarande över 100 myndigheter kvar i Stockholm, enligt SCB:s myndighetsregister. Tor Borg, fram till nyligen nordisk analyschef på JLL, påpekar att många av dem sitter i bästa läge mitt i city.

  – Frågan är om det verkligen är nödvändigt? En hel del kontorsyta skulle frigöras om de också utlokaliserades, säger han.

  Arbetsdomstolen, Statens konstråd, länsstyrelsen, kammarrätten, utbildningsförvaltningen, äldreförvaltningen, Stokab och Stockholmshem är bara några exempel på myndigheter och förvaltningar som huserar på attraktiva adresser.

  – Vissa myndigheter kräver förstås centrala lägen. Men övriga tränger undan företag som skulle kunna ge dynamiska effekter på ekonomin, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare.

  Vanlig kritik om utlokaliseringarna brukar vara att expertiskunskap riskerar att gå förlorad om personalen hellre säger upp sig än flyttar med myndigheten till en annan ort. Men Daniella Waldfogel har en lösning även på det.

  – De behöver inte flytta till en annan ort, utan till förorter och kranskommuner. Det finns exempelvis gott om lediga lokaler i Sollentuna, Botkyrka och Kista.

  När staten i januari meddelade att biståndsmyndigheten SIDA flyttar ut hela verksamheten till Botkyrka kommun hyllade vice statsminister Isabella Lövin (MP) beslutet.

  – Sverige ska hålla ihop. Det handlar om legitimitet. Där staten är fysiskt närvarande ökar förtroendet och nöjdheten bland allmänheten. Detta gäller såväl landsbygd och storstad som innerstad och ytterområden.

  560 000 kvadratmeter skulle frigöras
  Handelskammaren uppger i sin rapport “Företagen larmar om kontorsbristen” att omkring 560 000 kvadratmeter kontorsyta skulle frigöras om 70 myndigheter på ett liknande sätt lämnade stadskärnan.

  – Det är en yta som motsvarar ungefär 42 Hötorgsskrapor, vilket skulle frigöra gott om attraktiv kontorsyta, säger Daniella Waldfogel.

  En sådan utveckling skulle även gynna skattebetalarna då kontorshyror utanför tullarna i genomsnitt är billigare än i innerstaden, enligt rapporten. Myndigheter i Stockholms innerstad betalar cirka 3 600 kronor per kvadratmeter, medan exempelvis Skatteverket i Solna betalar 1 800 kronor.

  Teresa Ahola

  2 kommentarer

  1. Lena Saksi 2018-10-02

   Utbildningsförvaltningen, äldreförvaltningen, Stokab och Stockholmshem är kommunala förvaltningar och bolag. Dvs, de är Stockholmska förvaltningar och sådana kan inte flytta utanför den egna kommunen. Skilj på statliga och kommunala verksamheter. .

   Reply

   • Kajsa Kravand 2018-10-04

    Stämmer att det du räknar upp, Lena, är kommunala verksamheter. De kan dock flytta till mindre centrala delar av staden. Utbildningsförvaltningen till exempel sitter ett halvt stenkast från Stockholms stadshus. Frågan är om de behöver sitta så centralt.

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived