+
 • Ekonom förutspår lägre inflation de kommande åren

  PUBLICERAD 2018-09-12 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-09-12 16:44

  Textstorlek

  Dela med andra

  En uppdaterad prognosmodell som tar hänsyn till vad som driver prisuppgångar i en global värld visar att KPIF-inflationen kommer falla tillbaka till mellan 1 och 1,5 procent de kommande åren.

  Det säger Jonas Ahlander, ekonom med förflutet på Riksbanken, AMF och SEB, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

  Analysen är framtagen i arbetet med att starta en hedgefond.

  Ett resultat som framkommit med denna är att kronans växelkurs inte verkar ha någon långsiktig effekt på den framtida inflationen.

  -En svag valuta kanske kan ge tillfälliga prishöjningar och vice versa, men vi kan inte se några långsiktiga effekter. Det är intressant med tanke på att det är ett väldigt fokus från Riksbankens sida att hålla ned kronan, säger Ahlander till nyhetsbyrån.

  Han har gjort ett antal modellprognoser över den framtida KPIF-inflationen utifrån de variabler som bäst förklarat inflationen på senare år. Dessa indikerar entydigt att inflationen kommer att sjunka tillbaka de närmaste till mellan 1 och 1,5 procent de kommande två åren.

  -Jag skulle tro att Riksbanken inte har jättebråttom att höja räntan. De lär själva ha gjort liknande modellprognoser. De har också sagt att även om inflationen är runt 2 procent nu finns en risk för att den inte stabilt kommer att vara kvar där, säger Ahlander.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived