+
Benny Thögersen, vd på Catena. Foto: Catena.
 • Catena gör stort markköp utanför Södertälje

  PUBLICERAD 2018-09-14 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-09-14 16:51

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Catena köper 450 000 kvadratmeter mark av Smedberg Logistik- & Industrimark AB i det nya logistikområdet Stockholm Syd mellan Södertälje och Nykvarn.

  Affären sker via en bolagsaffär till ett åsatt fastighetsvärde om 315 miljoner kronor, skriver Catena i ett pressmeddelande.

  Området, som är beläget några mil söder om huvudstaden, ligger vid motorvägen E20 i nära anslutning till E4. Dessutom finns närhet till hamn, industrispår och flygplats.

  – De stora varuflödena till Stockholm kommer från söder. Med den förvärvade marken skapar vi möjligheter för framtida lager- och terminalbyggnader i ett logistikläge där vi både upplever en ökande efterfrågan och ser en stor potential, säger Maths Carreman, Catenas regionchef i Stockholm, enligt pressmeddelandet.

  Bolaget kommer investera i storleksordningen 1,5-2 miljarder vid utvecklingen av fastigheten, enligt Catenas vd Benny Thögersen.

  -Jag tycker naturligtvis att det är fantastiskt kul att få etablera i ett läge där det finns en stark efterfrågan efter moderna logistikytor. Det behövs mer kapacitet i systemet och att ta någonting från ax till limpa känns fantastiskt kul, säger han i samtal med Fastighetsnytt.

  Enligt Thögersen så har man inte funderat på huruvida Catena kommer att bygga på spekulation på fastigheten.

  – Nu kommer vi tillsammans med säljaren att fokusera på jobba fram en detaljplan och det kommer att ta upp till ett par år, säger han.

  Enligt Jan-Olof Smedberg på Smedberg Logistik- & Industrimark AB så är det möjligt att bygga upp till 225 000 kvadratmeter logistikyta i området.

  Transaktionskonsulten Angermann, som var säljrådgivare i affären, uppger att intresset för utvecklingsprojektet var mycket stort från både svenska och internationella investerare, vilket återspeglar att e-handeln lett till ökad konkurrens om fastigheter i rätt läge.

  Stockholms Syd väntas enligt Angermann växa kommande år och bli attraktivt i likhet med logistikområdet Brunna och Rosersberg norr om Stockholm.

  Planarbete pågår för den förvärvade fastigheten och detaljplan för lager, logistik och industribyggnader på markområdet förväntas vinna laga kraft under 2019.

  I affären ingår också ett antal åtaganden, såsom dagvattenhantering, gator med mera, som bekostas av säljaren. Avtalet är villkorat med förutsättningen att detaljplanen antas och vinner laga kraft senast 2020, i samband med det sker även tillträde.

  Catena har sedan tidigare omkring 1,7 miljoner kvadratmeter logistikyta och ungefär lika många kvadratmeter byggbar mark.

  AG Advokat var legal rådgivare i transaktionen.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived