+
Michael Grahn, chefekonom Danske Bank Foto: Lasse Hejdenberg
 • Ändrat tonläge i Riksbanken

  PUBLICERAD 2018-09-17 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-09-17 15:40

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det finns tecken som tyder på att duvorna i Riksbanksdirektionen närmat sig räntehöjarlägret. Den analysen gör Danske Bank efter att ha läst protokollet från Riksbankens senaste räntemöte, som offentliggjordes på måndagen.

  Det har under året vuxit fram två falanger i Riksbanksdirektionen där den ena halvan i varierande grad argumenterat för räntehöjningar medan den andra halvan i högre utsträckning förespråkat status quo.

  Det andra lägret, representerat av Stefan Ingves, Per Jansson och Kerstin af Jochnick, ser dock ut att närma sig de övriga.

  -De här tre intar en mer neutral hållning än tidigare, säger Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank.

  Grahn framhåller att ledamöterna vid upprepade tillfällen pekar på att inflationsförväntningarna ligger stabilt kring två procent samt att målvariablen KPIF befunnit sig nära tvåprocentsmålet under en lägre tid.

  Det gör enligt banken att en höjning kan bli aktuell även om den underliggande inflationen, KPIF exklusive energipriser, fortsatt skulle ligga under målet. Riksbanken har haft ett vakande öga på den underliggande inflationen under lång tid eftersom den ses som en bra indikator på inflationstrycket på sikt.

  -Vi tolkar det som att de i någon mening blivit mindre databeroende än vad de har varit tidigare, att de ser större möjligheter att avvika från väldigt låga utfall, säger Grahn.

  I förra veckan publicerade SCB siffror som visade att KPIF exklusive energipriser bara var 1,2 procent i augusti, vilket var 0,15 procentenheter lägre än vad Riksbanken räknat med.

  Sammantaget bedömer Danske Bank fortsatt att det är en väldigt stor sannolikhet att Riksbanken kommer höja räntan i december eller i februari.

  -De lägger upp det här för en höjning ganska snart och protokollet gav stöd åt den bilden, säger Grahn.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived