+
 • Vad händer i konsultbranschen?

  PUBLICERAD 2018-08-27 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2018-08-29 16:05

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det har varit en turbulent tid i konsultbranschen på sistone. Uppmärksammade avgångar och jobbyten har avlöst varandra på löpande band och karusellen verkar fortsätta snurra. Nu senast har JLL meddelat att bolagets nordiske analyschef Tor Borg lämnar bolaget och det är bara en raden avgångar från konsultjättens svenska verksamhet, där kulmen givetvis var vd Daniel Gorosch avgång.

  Även andra konsultjättar med internationell koppling har meddelat om stora personalförändringar. En av dessa är Cushman & Wakefield där vd:n Agneta Jacobsson slutar och en av transaktionsmarknadens starkast lysande stjärnor, Thomas Persson likaså. Savills storsatsar och tar in en stark trupp meriterade konsulter. Från JLL:s håll har det dessutom meddelats att många från det så kallade Tenzing-gänget, som anslöt när JLL köpte Tenzing för några år sedan, nu lämnat då deras lock-up perioder har gått ut.

  Vän av ordning undrar så klart vad det är som händer. Enligt personer med god insyn i konsultbranschen kan många av dessa över- och avgångar ses som naturliga, och förvisso är det många som klättrar i karrärstegen, men det florerar även en hel del rykten. Ett sådant gör till exempel gällande att en stor internationell aktör är på väg in på marknaden och i det sammanhanget har den brittiska jätten Knight Frank, med anor till 1800-talets slut, bland andra nämnts. En annan aktör som har försökt ta sig in på den nordiska marknaden är GVA Worldwide men de planerna har enligt vad Fastighetsnytt erfar lagts på is och dessutom lär GVA:s ägare, svenska riskkapitalbolaget EQT, vilja sälja bolaget.

  Ett annat rykte säger att det kanske kommer skapas en ny nordisk aktör. Huruvida det stämmer får framtiden utvisa.

  Det som är klart är att fastighetsbranschen, och då givetvis inklusive konsulterna, har levt vid optimala förhållanden en längre tid. Nu finns det tecken på att konjunkturen kommer att vika och då passar många på att se sig om och se om sina hus. Det skapar givetvis möjligheter för den som är om sig och kring sig och när större globala aktörer satsar finns det alltid behov för talang och kompetens.

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived