+
Exempel på Stockholmshus. Bild: Stockholms stad.
 • Stockholmshusens hyror kritiseras

  PUBLICERAD 2018-08-15 AV Ajda Dzambic
  UPPDATERAD: 2018-08-15 16:46

  Textstorlek

  Dela med andra

  Majoriteten i Stockholms stad får nu ta emot kritik för hyresnivån på de så kallades Stockholmshusen, skriver Dagens Nyheter under onsdagen.

  Syftet med Stockholmshusen är att bygga prisvärda hyreslägenheter i Storstockholm. Målet är att ha 5 000 byggstartade bostäder fram till 2020.

  Idag ligger hyran för en normalstor trea byggd enligt modellen på nästan 10.000 kronor i månaden.

  – Det är en väsentligt lägre hyra än i nyproduktion i övrigt. Men det är ändå en hyra på en väldigt hög nivå, som inte normalinkomsttagare, studenter och pensionärer kan efterfråga, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

  – Nej, det är ingen billig hyra. Det här är långt ifrån det som har ställts i utsikt tidigare, det är lite förvånande att man inte har lyckats bättre med Stockholmshusen, säger Björn Ljung som sitter i stadsbyggnadsnämnden för Liberalerna.

  Normhyran för projektet har fastställts till max 1550 kronor per kvadratmeter och år. En trea på 77 kvadratmeter får då en månadshyra på 9945 kronor i månaden.

  Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i ett tidigare pressmeddelande sagt att alla Stockholmare ska få tillgång till boenden som man har råd med. I Dagens Nyheter besvarar hon kritiken.

  – Så är det, vi har inte kommit hela vägen fram. Det finns en gammal devis: stolt men inte nöjd, säger Karin Wanngård.

  För nyproducerade hyresrätter hos bostadsförmedlingen ligger snittpriset, enligt Wanngård, på runt 1800-1900 kronor per kvadratmeter och år. En anledning till att hyrorna i Stockholmshusen kan ligga under marknadsnivån är dock att projektet tar del av det statliga investeringsstödet.

  Redaktionen

  2 kommentarer

  1. Per-Olof Hansson 2018-08-17

   Så Stockholmshusen är ett totalt fiasko.

   Både Karin Wanngård och Ann-Margarethe Livh har sagt i media att man kommer att pressa produktionskostnaderna med minst 20% på Stockholmshusen, vilket skulle resultera i mycket lägre hyror. Hyror som alla skulle ha råd med!

   Att Karin Wanngård har mage att säga att man inte nått hela vägen fram. Man har ju inte kommit någonstans.

   Skulle vara intressant att veta hur mycket pengar och resurser Stockholmshusen kostat att ta fram. Känns som en helt onödig satsning.

   Reply

  2. Anders Wester 2018-08-16

   Här beskrivs precis det som är snedvridet med investeringsstödet för hyresrätter. Alla fastighetsägare har inte möjlighet att få detta hur gärna man än försöker, och potten är begränsad. Hela systemet snedvrider konkurrensen och där finns inga styrmedel att de subventionerade lägenheterna går till de som har det sämre ställt. Alltså subventionerar skattebetalarna hyror till de som inte behöver det med konstgjord andning. Två likadana hus som ligger sidan om varandra, kan det ena få subventionerad hyra och det andra en normal hyra för att tex tomtköpet skiljer i en annan likvärdig kalkyl. Ena projektet klarar sin ekonomi med stödet, den andra inte. Är detta en långsiktig hållbar politik.

   All hyressubventionering som betalas av skattepengar bör vara riktad till behövande hyrestagare, annars slösar vi med skattepengar.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadsministern: “Två vägar att gå”

  Bostäder Bostadsbristen kostar Stockholmsregionen totalt 40 miljarder kronor per år, enligt en färsk WSP-analys. “Det finns två vägar att gå. Antingen bygger vi mer eller så inför vi social housing”, säger Peter Eriksson (MP) till Fastighetsnytt.    

 • Epicenter i nytt bostadsprojekt

  Bostäder Tillsammans med Trede Properties utvecklar Epicenter i Stockholm en bostadslösning: Epicenter Living. Under 2019 planerar Trede förvärva 800 bostäder, i syfte att erbjuda anställda hos tillväxtföretag en bostad. 

 • Utvecklar Slakthusområdet i Göteborg

  Fastighetsmarknad väst Higab fortsätter utvecklingen av Slakthusområdet till en ny stadsdel i Göteborg. Bolaget har inlett samarbete med arkitektbyrån Tovatt Architects & Planners, som i sin tur arbetar med göteborgsbaserade Dreem Arkitekter. 

 • ANNONS
 • Bostadsbyggandet minskar kraftigt

  Fastighetsmarknad Antal påbörjade lägenheter har minskat med 16 procent från föregående år. Det visar nya siffror från SCB. Under de tre första kvartalen av 2018 påbörjades byggnationen av totalt 39100 lägenheter, jämfört med 46700 påbörjade lägenheter under samma period 2017. 

 • Hur kommer prototypsamhället påverka städerna?

  Krönikor Trots att fenomenet utvecklats under en lång tid, framför allt inom design och digitala utvecklingsverksamheter, är prototypsamhället säkerligen ett nytt begrepp för många. Innebörden är att vi måste lära oss leva med att produkter och tjänster som vi köper med avsikt att börja använda dem, inte är färdigutvecklade.

 • Skanska investerar 1,8 miljarder i Citygate

  Fastighetsmarknad väst Skanska investerar runt 1,8 miljarder kronor i kontorsprojektet Citygate, i Göteborg. Värdet på byggkontraktet uppgår till cirka 1,5 miljarder kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived