+
Exempel på Stockholmshus. Bild: Stockholms stad.
 • Stockholmshusens hyror kritiseras

  PUBLICERAD 2018-08-15 AV Ajda Dzambic
  UPPDATERAD: 2018-08-15 16:46

  Textstorlek

  Dela med andra

  Majoriteten i Stockholms stad får nu ta emot kritik för hyresnivån på de så kallades Stockholmshusen, skriver Dagens Nyheter under onsdagen.

  Syftet med Stockholmshusen är att bygga prisvärda hyreslägenheter i Storstockholm. Målet är att ha 5 000 byggstartade bostäder fram till 2020.

  Idag ligger hyran för en normalstor trea byggd enligt modellen på nästan 10.000 kronor i månaden.

  – Det är en väsentligt lägre hyra än i nyproduktion i övrigt. Men det är ändå en hyra på en väldigt hög nivå, som inte normalinkomsttagare, studenter och pensionärer kan efterfråga, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

  – Nej, det är ingen billig hyra. Det här är långt ifrån det som har ställts i utsikt tidigare, det är lite förvånande att man inte har lyckats bättre med Stockholmshusen, säger Björn Ljung som sitter i stadsbyggnadsnämnden för Liberalerna.

  Normhyran för projektet har fastställts till max 1550 kronor per kvadratmeter och år. En trea på 77 kvadratmeter får då en månadshyra på 9945 kronor i månaden.

  Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i ett tidigare pressmeddelande sagt att alla Stockholmare ska få tillgång till boenden som man har råd med. I Dagens Nyheter besvarar hon kritiken.

  – Så är det, vi har inte kommit hela vägen fram. Det finns en gammal devis: stolt men inte nöjd, säger Karin Wanngård.

  För nyproducerade hyresrätter hos bostadsförmedlingen ligger snittpriset, enligt Wanngård, på runt 1800-1900 kronor per kvadratmeter och år. En anledning till att hyrorna i Stockholmshusen kan ligga under marknadsnivån är dock att projektet tar del av det statliga investeringsstödet.

  Redaktionen

  2 kommentarer

  1. Per-Olof Hansson 2018-08-17

   Så Stockholmshusen är ett totalt fiasko.

   Både Karin Wanngård och Ann-Margarethe Livh har sagt i media att man kommer att pressa produktionskostnaderna med minst 20% på Stockholmshusen, vilket skulle resultera i mycket lägre hyror. Hyror som alla skulle ha råd med!

   Att Karin Wanngård har mage att säga att man inte nått hela vägen fram. Man har ju inte kommit någonstans.

   Skulle vara intressant att veta hur mycket pengar och resurser Stockholmshusen kostat att ta fram. Känns som en helt onödig satsning.

   Reply

  2. Anders Wester 2018-08-16

   Här beskrivs precis det som är snedvridet med investeringsstödet för hyresrätter. Alla fastighetsägare har inte möjlighet att få detta hur gärna man än försöker, och potten är begränsad. Hela systemet snedvrider konkurrensen och där finns inga styrmedel att de subventionerade lägenheterna går till de som har det sämre ställt. Alltså subventionerar skattebetalarna hyror till de som inte behöver det med konstgjord andning. Två likadana hus som ligger sidan om varandra, kan det ena få subventionerad hyra och det andra en normal hyra för att tex tomtköpet skiljer i en annan likvärdig kalkyl. Ena projektet klarar sin ekonomi med stödet, den andra inte. Är detta en långsiktig hållbar politik.

   All hyressubventionering som betalas av skattepengar bör vara riktad till behövande hyrestagare, annars slösar vi med skattepengar.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived