• Nyckelbyte i Kiruna

  PUBLICERAD 2018-08-31 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-08-31 11:37

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  LKAB har lämnat över Kirunas nya stadshus, Kristallen, till kommunen som i sin tur lämnat över det gamla, prisbelönta, stadshuset för avveckling.

  Kiruna gamla stadshus, ritat av arkitekt Artur von Schmalensee, invigdes 1963 och tilldelades 1964 Kasper Salinpriset för “Sveriges vackraste offentliga byggnad”. Nu tvingas det till avveckling på grund av gruvbrytningen men klocktornet följer dock med i flytten.

  Byggkostnaderna för det nya stadshuset på 13 400 kvadratmeter har uppgått till cirka 600 miljoner kronor. All inredning, konst och personal har flyttat in. Byggnaden är ritad av den danske arkitekten Henning Larsen.

  – Stadshuset brukar kallas för kirunabornas vardagsrum med den öppna och inbjudande hallen. Detta har arkitekten lyckats mycket bra med i det nya stadshuset också. Dessutom kommer vi att ha Norrbottens första länskonstmuseum i samma byggnad, vilket känns väldigt positivt, säger Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson, i ett pressmeddelande.

  Avvecklingen av gamla stadshuset påbörjas efter årsskiftet.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived