+
 • HGF-ordförande: “Nya bostäder är för dyra”

  PUBLICERAD 2018-08-08 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-08 15:27

  Textstorlek

  Dela med andra

  Många skulle behöva lägga mer än halva nettoinkomsten på hyran för att ha råd med en nybyggd tvåa. Det visar en rapport från Hyresgästföreningen.

  I rapporten “Halva inkomsten till hyran” jämförs inkomstnivåer med hyresnivåer för nya och äldre hyreslägenheter i 18 västsvenska kommuner.

  – De nya lägenheterna som byggs är för dyra. Trots att vi har skriande bostadsbrist så är det tydligt att vi behöver se mer av åtgärder för att få ned hyresnivåerna i nyproduktion, säger Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg, i ett pressmeddelande.

  Han tillägger att det äldre, mer rimligt prissatta, hyresbeståndet måste värnas för att även resurssvaga hushåll ska ha någonstans att bo. Många tvingas spendera halva sin lön på nyproduktionshyran. En hyresgäst på 20-29 år måste i genomsnitt lägga 52 procent av sin nettoinkomst på en nybyggd tvårumslägenhet, enligt rapporten. En pensionär 59 procent och utomnordiskt födda 57 procent.

  Men även många ensamhushåll i det äldre beståndet har det kämpigt. En äldre tvårummare kostar i genomsnitt 34 procent av nettoinkomsten. För pensionärer och utomnordiskt födda ligger siffran på 38 procent respektive 37 procent. Rapporten visar att mer än varannat hyreshushåll i Bohus, Älvsborg och Skaraborg är ensamhushåll med eller utan barn.

  För att lösa situationen måste politikerna börja ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen på större allvar, kräver Hyresgästföreningen, oavsett om det handlar om avkastningskrav, taxor och tilldelning av billigare mark.

  – Två krav på kort sikt är att politikerna bygger ut investeringsstödet och inför förmånliga statliga lån, säger Lennart Derehag.

  Han varnar för att marknadshyror, eller ”friare hyressättning”, som en del partier nu föreslår skulle förvärra situationen.

  – Där måste man som politiker säga “stopp” och visa att man är medveten om verkligheten för människor på dagens bostadsmarknad.

  Han tillägger att politikerna behöver planera bostadsbyggandet utifrån de behov som finns i kommunen och värna allmännyttan, särskilt det äldre beståndet.

  De kommuner som ingår i rapporten är Alingsås, Bollebygd, Borås, Dals-Ed, Essunga, Falköping, Gullspång, Götene, Lidköping, Mariestad, Munkedal, Skara, Skövde, Strömstad, Svenljunga, Tibro, Tidaholm och Töreboda.

  Teresa Ahola

  3 kommentarer

  1. BRL 2018-08-08

   ? -Nyare Rapport än: “Halva inkomsten till hyran En granskning av västsvenska hyresgästers boendekostnad Januari 2017” ? (det borde framgått att) “För fem kommuner (Alingsås, Falköping, Tanum, Töreboda och Ulricehamn) saknas fullständiga hyresuppgifter. För fem kommuner (Gullspång, Herrljunga, Mellerud och Tidaholm) saknas nyproduktion för alla eller några av lägenhetsstorlekarna. I Skara saknas nyproduktion med förhandlade hyror.” citat ur rapport 2017, om det är den som hänvisas till.

   Vilket parti åsyftas egentligen? inget parti har uttryckt “marknadshyror” som sin vilja, utan exempelvis “mindre reglerad hyressättning”. S & hgf är bla de som talar i marknadshyra. V har myntat det obegripliga begreppet “Vänsterhyra”. En nyanserad diskussion om hyresregleringen är önskvärd. Minskat intrång på äganderätten likaså. Politiskt käbbel undanbedes. Och klart är att åtgärder behöver vidtas inom kort för den som inte har råd. Subventioner/investeringsstöd riskerar stå outnyttjade och snedvrida marknaden.

   Reply

  2. Peter 2018-08-08

   Jag måste helt hålla med A.
   Om man säljer “ekologiska” grönsaker, elektronik eller strömningstjänster tar man betalt vad produkten är värd.
   Att styra och ställa med fastighetsägares tillgångar och investeringar är en stor inskränkning av äganderätten.

   Om nu hyran är över 50% av inkomsten är det väl inget som hyresvärden skall kompensera eller rätta till? Detta har lett till att det inte finns ett utbud på hyresmarknaden, eftersom “intresse föreningar” styr istället för marknaden.

   Reply

  3. A 2018-08-08

   Om man ser på detta ur fastighetsägarens synvinkel så måste de åstadkomma en rimlig avkastning. Det brukar handla om ett avkastningskrav runt 3-8 % vilket inte är enormt. Om hyrorna regleras för mycket av politiken och sänks så kommer det vara svårt för fastighetsägarna att uppnå sina avkastningskrav och de kommer därmed inte välja att investera i bostäder – vilket i sin tur bidrar till bostadsbristen.

   Faktumet att vi svenskar måste lägga ner hälften av vår nettoinkomst åt hyran kanske är ett tecken på att vi inte har det så bra som vi tror att vi har rent ekonomiskt. Politikerna kanske måste tänka på vår ekonomi som helhet istället för att bara fokusera på bostadsprisern. Man kanske borde fokusera på att lösa problemet istället för att bara lindra det?

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Boden – 100-åringen som sadlade om

  Norr Den 1 januari 2019 firade Boden 100 år som egen stad, men det är kanske framförallt de senaste 20 åren som gett Boden dess nutida prägel. Efter att identiteten varit knuten till det offentliga via en stor försvarsnärvaro fick självkänslan en dipp när neddragningarna blev ett faktum. Men en ny företagaranda har byggt upp både identitet och självkänsla och framtiden handlar i dag mycket om serverhallar, blockkedjor och e-sport.

 • Bonnier utser hållbar utvecklingschef

  Rekrytering Bonnier Fastigheter utser Sara Björnberg som chef hållbar utveckling. Närmast kommer hon från rollen som marknadsområdeschef på bolaget. 

 • Christer Nilsson till Kungsledens styrelse

  Styrelse Kungsledens valberedning föreslår Christer Larsson som ny styrelseledamot. Han har en bakgrund i bland annat Skanska, och efterträder Liselotte Hjorth som avböjt omval. 

 • ANNONS
  • Främre Boländerna i Uppsala utvecklas

   Fastighetsmarknad Främre Boländerna i Uppsala ska utvecklas och bland annat ge plats åt 11 000 arbets- och mötesplatser. Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala kommun har nu beslutat att påbörja detaljplanering av den första etappen för området.

  • Prime Livings kassa räcker en dryg månad

   Börs Prime Livings kassa räcker till slutet av mars som situationen ser ut i dagsläget. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på onsdagen efter att har redovisat en rörelseförlust på över 400 miljoner kronor för det fjärde kvartalet.

 • Akademiska Hus säljer till SLU i Uppsala

  Transaktioner Akademiska Hus säljer nu en del av VHC, Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, på Campus Ultuna i Uppsala. Köpare är SLU och affären uppgår till 355 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived