+
 • HGF-ordförande: “Nya bostäder är för dyra”

  PUBLICERAD 2018-08-08 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-08 15:27

  Textstorlek

  Dela med andra

  Många skulle behöva lägga mer än halva nettoinkomsten på hyran för att ha råd med en nybyggd tvåa. Det visar en rapport från Hyresgästföreningen.

  I rapporten “Halva inkomsten till hyran” jämförs inkomstnivåer med hyresnivåer för nya och äldre hyreslägenheter i 18 västsvenska kommuner.

  – De nya lägenheterna som byggs är för dyra. Trots att vi har skriande bostadsbrist så är det tydligt att vi behöver se mer av åtgärder för att få ned hyresnivåerna i nyproduktion, säger Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg, i ett pressmeddelande.

  Han tillägger att det äldre, mer rimligt prissatta, hyresbeståndet måste värnas för att även resurssvaga hushåll ska ha någonstans att bo. Många tvingas spendera halva sin lön på nyproduktionshyran. En hyresgäst på 20-29 år måste i genomsnitt lägga 52 procent av sin nettoinkomst på en nybyggd tvårumslägenhet, enligt rapporten. En pensionär 59 procent och utomnordiskt födda 57 procent.

  Men även många ensamhushåll i det äldre beståndet har det kämpigt. En äldre tvårummare kostar i genomsnitt 34 procent av nettoinkomsten. För pensionärer och utomnordiskt födda ligger siffran på 38 procent respektive 37 procent. Rapporten visar att mer än varannat hyreshushåll i Bohus, Älvsborg och Skaraborg är ensamhushåll med eller utan barn.

  För att lösa situationen måste politikerna börja ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen på större allvar, kräver Hyresgästföreningen, oavsett om det handlar om avkastningskrav, taxor och tilldelning av billigare mark.

  – Två krav på kort sikt är att politikerna bygger ut investeringsstödet och inför förmånliga statliga lån, säger Lennart Derehag.

  Han varnar för att marknadshyror, eller ”friare hyressättning”, som en del partier nu föreslår skulle förvärra situationen.

  – Där måste man som politiker säga “stopp” och visa att man är medveten om verkligheten för människor på dagens bostadsmarknad.

  Han tillägger att politikerna behöver planera bostadsbyggandet utifrån de behov som finns i kommunen och värna allmännyttan, särskilt det äldre beståndet.

  De kommuner som ingår i rapporten är Alingsås, Bollebygd, Borås, Dals-Ed, Essunga, Falköping, Gullspång, Götene, Lidköping, Mariestad, Munkedal, Skara, Skövde, Strömstad, Svenljunga, Tibro, Tidaholm och Töreboda.

  Teresa Ahola

  3 kommentarer

  1. BRL 2018-08-08

   ? -Nyare Rapport än: “Halva inkomsten till hyran En granskning av västsvenska hyresgästers boendekostnad Januari 2017” ? (det borde framgått att) “För fem kommuner (Alingsås, Falköping, Tanum, Töreboda och Ulricehamn) saknas fullständiga hyresuppgifter. För fem kommuner (Gullspång, Herrljunga, Mellerud och Tidaholm) saknas nyproduktion för alla eller några av lägenhetsstorlekarna. I Skara saknas nyproduktion med förhandlade hyror.” citat ur rapport 2017, om det är den som hänvisas till.

   Vilket parti åsyftas egentligen? inget parti har uttryckt “marknadshyror” som sin vilja, utan exempelvis “mindre reglerad hyressättning”. S & hgf är bla de som talar i marknadshyra. V har myntat det obegripliga begreppet “Vänsterhyra”. En nyanserad diskussion om hyresregleringen är önskvärd. Minskat intrång på äganderätten likaså. Politiskt käbbel undanbedes. Och klart är att åtgärder behöver vidtas inom kort för den som inte har råd. Subventioner/investeringsstöd riskerar stå outnyttjade och snedvrida marknaden.

   Reply

  2. Peter 2018-08-08

   Jag måste helt hålla med A.
   Om man säljer “ekologiska” grönsaker, elektronik eller strömningstjänster tar man betalt vad produkten är värd.
   Att styra och ställa med fastighetsägares tillgångar och investeringar är en stor inskränkning av äganderätten.

   Om nu hyran är över 50% av inkomsten är det väl inget som hyresvärden skall kompensera eller rätta till? Detta har lett till att det inte finns ett utbud på hyresmarknaden, eftersom “intresse föreningar” styr istället för marknaden.

   Reply

  3. A 2018-08-08

   Om man ser på detta ur fastighetsägarens synvinkel så måste de åstadkomma en rimlig avkastning. Det brukar handla om ett avkastningskrav runt 3-8 % vilket inte är enormt. Om hyrorna regleras för mycket av politiken och sänks så kommer det vara svårt för fastighetsägarna att uppnå sina avkastningskrav och de kommer därmed inte välja att investera i bostäder – vilket i sin tur bidrar till bostadsbristen.

   Faktumet att vi svenskar måste lägga ner hälften av vår nettoinkomst åt hyran kanske är ett tecken på att vi inte har det så bra som vi tror att vi har rent ekonomiskt. Politikerna kanske måste tänka på vår ekonomi som helhet istället för att bara fokusera på bostadsprisern. Man kanske borde fokusera på att lösa problemet istället för att bara lindra det?

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • IT-boomen satte fart på kontorsmarknaden

  Fastighetsmarknad, Kontor Under de sista åren av IT-boomen när hypen var som störst kröp vakansgraden ner under två procent i de centrala delarna av Stockholm. Nu har vi ett liknande läge i huvudstaden där inte minst IT och den digitala transformationen är en del i kontorskonkurrensen. Fastighetsnytt träffade Henrik Eriksson som varit med i uthyrningssvängen i över 20 år.

 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  Fastighetsmarknad, Webb-TV Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade. Det säger Göran Cars, professor i stadsbyggnad, som talade om ämnet på Business Arena Stockholm nyligen.

 • Willhem köper av SSM för halv miljard

  Bostäder, Transaktioner Willhem förvärvar 176 lägenheter som kommer att byggas i framväxande Täby Park, norr om Stockholm. Säljare är SSM och fastighetsvärdet uppgår till 473 miljoner kronor. 

 • ANNONS
  • Pandox miljardköper i Manchester

   Internationellt, Transaktioner Pandox förvärvar hotellet The Midland Manchester, belägen centralt i Manchester, Storbritannien. Affären uppgår till cirka 115 miljoner pund, vilket motsvarar runt 1,3 miljarder kronor. Transaktionen sker med Fattal Hotels Group som operatörspartner. 

  • 189 nya bostäder i Huddinge

   Fastighetsmarknad NCC går in i ett samverkansavtal med SHH Bostad avseende uppförandet av nya bostäder i Huddinge. Uppdraget omfattar totalt 189 lägenheter som fördelas på bostadsrätter och lägenheter för ett äldreboende. 

 • Nya borgarråd i Stockholm

  Nyheter Moderaternas Anna Köning Jerlmyr tar över som finansborgarråd i Stockholms stad, efter fredagens besked om ett blågrönt styre i huvudstaden.

 • ANNONS
 • Fastighetsbranschen bäst på jämställdhet

  Fastighetsmarknad Fastighetsbranschen toppar listan på jämställda bolag för fjärde året i rad och närmar sig jämställdhet med 36 procent kvinnor i ledningsgrupperna. Det visar Allbrights senaste rapport.

 • Citycon rekryterar stadsutvecklingschef

  Rekrytering Veronica Palmgren blir ny stadsutvecklingschef på Citycon. Hon har tidigare arbetat på bland annat Shell och KF Fastigheter och har flera års erfarenhet som konsult. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x