+
 • HGF-ordförande: “Nya bostäder är för dyra”

  PUBLICERAD 2018-08-08 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-08 15:27

  Textstorlek

  Dela med andra

  Många skulle behöva lägga mer än halva nettoinkomsten på hyran för att ha råd med en nybyggd tvåa. Det visar en rapport från Hyresgästföreningen.

  I rapporten “Halva inkomsten till hyran” jämförs inkomstnivåer med hyresnivåer för nya och äldre hyreslägenheter i 18 västsvenska kommuner.

  – De nya lägenheterna som byggs är för dyra. Trots att vi har skriande bostadsbrist så är det tydligt att vi behöver se mer av åtgärder för att få ned hyresnivåerna i nyproduktion, säger Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg, i ett pressmeddelande.

  Han tillägger att det äldre, mer rimligt prissatta, hyresbeståndet måste värnas för att även resurssvaga hushåll ska ha någonstans att bo. Många tvingas spendera halva sin lön på nyproduktionshyran. En hyresgäst på 20-29 år måste i genomsnitt lägga 52 procent av sin nettoinkomst på en nybyggd tvårumslägenhet, enligt rapporten. En pensionär 59 procent och utomnordiskt födda 57 procent.

  Men även många ensamhushåll i det äldre beståndet har det kämpigt. En äldre tvårummare kostar i genomsnitt 34 procent av nettoinkomsten. För pensionärer och utomnordiskt födda ligger siffran på 38 procent respektive 37 procent. Rapporten visar att mer än varannat hyreshushåll i Bohus, Älvsborg och Skaraborg är ensamhushåll med eller utan barn.

  För att lösa situationen måste politikerna börja ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen på större allvar, kräver Hyresgästföreningen, oavsett om det handlar om avkastningskrav, taxor och tilldelning av billigare mark.

  – Två krav på kort sikt är att politikerna bygger ut investeringsstödet och inför förmånliga statliga lån, säger Lennart Derehag.

  Han varnar för att marknadshyror, eller ”friare hyressättning”, som en del partier nu föreslår skulle förvärra situationen.

  – Där måste man som politiker säga “stopp” och visa att man är medveten om verkligheten för människor på dagens bostadsmarknad.

  Han tillägger att politikerna behöver planera bostadsbyggandet utifrån de behov som finns i kommunen och värna allmännyttan, särskilt det äldre beståndet.

  De kommuner som ingår i rapporten är Alingsås, Bollebygd, Borås, Dals-Ed, Essunga, Falköping, Gullspång, Götene, Lidköping, Mariestad, Munkedal, Skara, Skövde, Strömstad, Svenljunga, Tibro, Tidaholm och Töreboda.

  Teresa Ahola

  3 kommentarer

  1. BRL 2018-08-08

   ? -Nyare Rapport än: “Halva inkomsten till hyran En granskning av västsvenska hyresgästers boendekostnad Januari 2017” ? (det borde framgått att) “För fem kommuner (Alingsås, Falköping, Tanum, Töreboda och Ulricehamn) saknas fullständiga hyresuppgifter. För fem kommuner (Gullspång, Herrljunga, Mellerud och Tidaholm) saknas nyproduktion för alla eller några av lägenhetsstorlekarna. I Skara saknas nyproduktion med förhandlade hyror.” citat ur rapport 2017, om det är den som hänvisas till.

   Vilket parti åsyftas egentligen? inget parti har uttryckt “marknadshyror” som sin vilja, utan exempelvis “mindre reglerad hyressättning”. S & hgf är bla de som talar i marknadshyra. V har myntat det obegripliga begreppet “Vänsterhyra”. En nyanserad diskussion om hyresregleringen är önskvärd. Minskat intrång på äganderätten likaså. Politiskt käbbel undanbedes. Och klart är att åtgärder behöver vidtas inom kort för den som inte har råd. Subventioner/investeringsstöd riskerar stå outnyttjade och snedvrida marknaden.

   Reply

  2. Peter 2018-08-08

   Jag måste helt hålla med A.
   Om man säljer “ekologiska” grönsaker, elektronik eller strömningstjänster tar man betalt vad produkten är värd.
   Att styra och ställa med fastighetsägares tillgångar och investeringar är en stor inskränkning av äganderätten.

   Om nu hyran är över 50% av inkomsten är det väl inget som hyresvärden skall kompensera eller rätta till? Detta har lett till att det inte finns ett utbud på hyresmarknaden, eftersom “intresse föreningar” styr istället för marknaden.

   Reply

  3. A 2018-08-08

   Om man ser på detta ur fastighetsägarens synvinkel så måste de åstadkomma en rimlig avkastning. Det brukar handla om ett avkastningskrav runt 3-8 % vilket inte är enormt. Om hyrorna regleras för mycket av politiken och sänks så kommer det vara svårt för fastighetsägarna att uppnå sina avkastningskrav och de kommer därmed inte välja att investera i bostäder – vilket i sin tur bidrar till bostadsbristen.

   Faktumet att vi svenskar måste lägga ner hälften av vår nettoinkomst åt hyran kanske är ett tecken på att vi inte har det så bra som vi tror att vi har rent ekonomiskt. Politikerna kanske måste tänka på vår ekonomi som helhet istället för att bara fokusera på bostadsprisern. Man kanske borde fokusera på att lösa problemet istället för att bara lindra det?

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Framtidens tåg heter Hyperloop

  Infrastruktur En resa från Stockholm till Helsingfors på en halvtimme kan bli verklighet redan om tio år. Det hoppas åtminstone Nordiska rådet och Peter Nisula, projektledare för Hyperloop. “Det här är ett snabbare, billigare och mer miljövänligt alternativ än höghastighetstågen”, säger han.

 • Riksdagen slopar investeringsstöd

  Nyheter I och med att Riksdagen röstat fram Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget kommer den rödgröna regeringens omdiskuterade investeringsstöd till hyres/studentbostäder att försvinna.

 • Trophi utvecklar Arninge Station

  Fastighetsmarknad Trophi Fastighets AB, bygger Arninge Station – en byggnad om 35 000 kvadratmeter. Förutom station för Roslagsbanan kommer byggnaden innehålla handel och service. 

 • ANNONS
 • Atrium Ljungberg tillsätter regionchefer

  Rekrytering Atrium Ljungberg skapar två nya regionschefstjänster för Stockholm – region Nord/Väst och region Syd. Organisationsförändringen görs för att möta de stora uppdrag som bolaget landat den senaste tiden. 

 • Billing slutar som vd på Nordstjernan

  Rekrytering Tomas Billing lämnar posten som vd på Nordstjernan efter 20 år. Vice vd Peter Hofvenstam har utsetts till ny vd. 

 • “Förvånande om Riksbanken höjer räntan”

  Ekonomi Inflationsutfallet som presenterades av SCB på onsdagen, i kombination med BNP-utfallet och nedgången i hushållens konsumtion talar för att Riksbanken behåller reporäntan oförändrad vid räntebeskedet nästa vecka. Det spår SBAB:s chefsekonom Robert Boije. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived