• Ny rapport: Vissa regler saknar syfte

  PUBLICERAD 2018-08-10 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-14 08:56

  Textstorlek

  Dela med andra

  Efter en riksturné och möten med 220 experter presenterar Kommittén för modernare byggregler en ny rapport. I september anordnas en hearing med dessa tillämpare av regelverket. 

  Det senaste året har Kommittén för modernare byggregler träffat 220 tillämpare av byggregler och besökt 15 kommuner, från Kiruna i norr till Malmö i söder.

  – Vi har haft bra diskussioner och fått en god bild av hur dagens byggregler används och fungerar. Nu presenteras en bakgrundsanalys utifrån det, säger Kurt Eliasson, utredare för kommittén, till Fastighetsnytt.

  Analysen presenteras i rapporten “Vägval för Sveriges nya byggregler”, som omfattar den del av kommitténs uppdrag som handlar om Boverkets byggregler (BBR) och konstruktionsregler (EKS).

  – Det är inte ett betänkande som kommer att remissbehandlas, utan är en beskrivning av bakgrundsfakta, intryck och budskap vi samlat in.

  Han förklarar att det finns principiella och återkommande frågeställningar som måste ventileras innan viktiga vägval görs. I september anordnas därför en hearing där alla involverade får chansen att diskutera de frågeställningar som presenteras i rapporten.

  – Vi måste ha ett öppet arbetssätt i stället för att låsa in oss i korridorer för att kläcka idéer. Först när vi har lyssnat in tillämparnas synpunkter kan vi fatta beslut.

  En fråga kommittén ofta möter, både i stora som små kommuner, är vad poängen med vissa regler egentligen är.

  – Det saknas förståelse för några lagar. Varför finns de? Vad är syftet? Nybyggnadskrav på äldre byggnader känns exempelvis orimligt ur ekonomisk synvinkel.

  Andra mer principiella frågor är om staten ska fortsätta reglera i detalj eller bara det allra viktigaste, om allmänna råd ska behållas eller ersättas av vägledning eller något annat, och hur ofta regelverket kan ändras.

  – De nuvarande reglerna har funnits sedan 2011 och har ändrats 30 gånger. Många byggare är därför osäkra på om den lösning de väljer verkligen följer det senaste budet. Ibland upptäcker de under arbetets gång att så inte är fallet.

  Många byggare hoppas därför på ett mer permanent regelverk, enligt Kurt Eliasson.

  Riskerar inte det att göra regelverket stelbent?
  – Jovisst, och därför måste vi ta fram byggregler som är moderna. De ska även vara anpassade för digital hantering av byggprocesser.

  Senast i december nästa år ska kommittén lämna sitt slutbetänkande, med förslag till ändringar av byggregelverket, till regeringen.

  Några axplock ur studien:

  • BBR och EKS-regler är otydliga, saknar syfte och motsäger i vissa fall varandra.
  • Kravnivåerna behöver ses över utifrån vad som är rimligt med hänsyn till boendekostnader.
  • Det saknas prioritering från staten mellan krav och möjligheter för tillämpare att göra avvägningar i såväl nybyggnad som befintlig bebyggelse.
  • BBR:s regler om ändring, ombyggnad och tillbyggnad är otydligt och kostnadsdrivande och föreslås regleras separat från nybyggnad, allmänna rådens juridiska status är omtvistad och föreslås särskiljas ur BBR till eget dokument.
  • Det saknas metoder för att pröva alternativa lösningar jämfört med allmänna råd.
  • Hänvisningar till standarder samt deras aktualitet ifrågasätts.
  • Regelverket ställer höga krav på kompetens och är inte anpassat för dagens och morgondagens utmaningar, exempelvis i form av behov av olika boendeformer och större hänsyn till hållbarhet och klimatförändringar.
  • PBL och BBR ändras för ofta.

  Teresa Ahola

  2 kommentarer

  1. Anders Arfvén 2018-08-14

   Hej!
   När är hearingen och hur får man inbjudan?

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • IT-boomen satte fart på kontorsmarknaden

  Fastighetsmarknad, Kontor Under de sista åren av IT-boomen när hypen var som störst kröp vakansgraden ner under två procent i de centrala delarna av Stockholm. Nu har vi ett liknande läge i huvudstaden där inte minst IT och den digitala transformationen är en del i kontorskonkurrensen. Fastighetsnytt träffade Henrik Eriksson som varit med i uthyrningssvängen i över 20 år.

 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  Fastighetsmarknad, Webb-TV Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade. Det säger Göran Cars, professor i stadsbyggnad, som talade om ämnet på Business Arena Stockholm nyligen.

 • Willhem köper av SSM för halv miljard

  Bostäder, Transaktioner Willhem förvärvar 176 lägenheter som kommer att byggas i framväxande Täby Park, norr om Stockholm. Säljare är SSM och fastighetsvärdet uppgår till 473 miljoner kronor. 

 • ANNONS
  • Pandox miljardköper i Manchester

   Internationellt, Transaktioner Pandox förvärvar hotellet The Midland Manchester, belägen centralt i Manchester, Storbritannien. Affären uppgår till cirka 115 miljoner pund, vilket motsvarar runt 1,3 miljarder kronor. Transaktionen sker med Fattal Hotels Group som operatörspartner. 

  • 189 nya bostäder i Huddinge

   Fastighetsmarknad NCC går in i ett samverkansavtal med SHH Bostad avseende uppförandet av nya bostäder i Huddinge. Uppdraget omfattar totalt 189 lägenheter som fördelas på bostadsrätter och lägenheter för ett äldreboende. 

 • Nya borgarråd i Stockholm

  Nyheter Moderaternas Anna Köning Jerlmyr tar över som finansborgarråd i Stockholms stad, efter fredagens besked om ett blågrönt styre i huvudstaden.

 • ANNONS
 • Fastighetsbranschen bäst på jämställdhet

  Fastighetsmarknad Fastighetsbranschen toppar listan på jämställda bolag för fjärde året i rad och närmar sig jämställdhet med 36 procent kvinnor i ledningsgrupperna. Det visar Allbrights senaste rapport.

 • Citycon rekryterar stadsutvecklingschef

  Rekrytering Veronica Palmgren blir ny stadsutvecklingschef på Citycon. Hon har tidigare arbetat på bland annat Shell och KF Fastigheter och har flera års erfarenhet som konsult. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived