+
 • L: Stockholm inte rustat för extremväder

  PUBLICERAD 2018-08-08 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-08 15:29

  Textstorlek

  Dela med andra

  Liberalerna vill rusta Stockholms stadsmiljö mot klimatförändringar och extrema väder. Det framgår av ett pressmeddelande.

  Sommaren har präglats av det hetaste och torraste vädret på århundraden, samtidigt som skyfall orsakat översvämningar bland annat vid tågstationer. Något som får Liberalerna att ryta till.

  – Det är uppenbart att Stockholm inte är tillräckligt rustat för att hantera extrema väder eller klimatförändringar, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare, i ett pressmeddelande.

  Stockholm behöver förändra sin syn på vatten och bygga på ett sätt som inte gör staden ännu hetare när det är värmebölja, enligt partiet.

  – Vi vill att Stockholm ser i vilken utsträckning vi kan arbeta med ”sponge city”-strategier, säger Joar Forssell (L), gruppledare i miljö- och hälsoskyddsnämnden, i ett pressmeddelande.

  Fler gröna tak och väggar behöver byggas, hårdgjorda ytor ersättas med genomrinniga material och målen för vattenhantering skärpas, enligt partiet.

  – Genom att se regnvatten som en resurs kan vi stå starkare inför framtida extremväder, säger Forssell.

  Liberalernas förslag:

  • Dra lärdomar från hur ledande sponge city-städer, som exempelvis Berlin arbetar med att öka resistensen mot extremt väder.
  • Sätt konkreta mål om en grönare stadsbebyggelse. Skapa fler gröna tak och väggar som kan absorbera vatten, samtidigt som fler träd planteras längs med gator och vägar.
  • Öka skyddet för befintliga, friska träd och växtlighet i Stockholm, för att sänka temperaturer, skapa skugga och för att kunna ta hand om mer regnvatten.
  • Byt, där så är möjligt utan avkall på t.ex. tillgänglighet, ut asfalt och betong mot material där gräs kan växa, och/eller vatten kan tränga igenom, för att förhindra översvämningar.
  • Ta fram en ny informationssida om hur privatpersoner och andra aktörer bättre kan arbeta med dagvatten.
  • Tillåt urban odling på fler platser än idag, med frivilliga personer som ansvariga där det finns intresse.
  • Höj miljökvalitetsnormen kring hur stor andel av vattnet som ska omhändertas.
  • Se över vilka färger som används till stadens fastigheter, med mål att bättre hantera stadens temperatur och undvika alltför heta fasader under värmeböljor.

  Källa: Liberalerna

  Mer om Sponge Cities:
  Tanken är att stärka städers möjligheter att hantera vattenflöden genom naturlig resistens – i ett urbant kretslopp. Ett exempel är semipermeabla hårdgjorda ytor som vatten kan tränga igenom och som därmed kan hantera höga regnflöden utan översvämningar, jämfört med helt hårdgjorda, traditionella betongytor.

  Fler träd och ökad växtlighet, såväl i gatumiljö som genom gröna tak och väggar, skapar skugga och ökar kapaciteten att ta hand om vatten, samtidigt som temperaturen kan sänkas, vilket konserverar vatten under heta dagar.

  En smartare färgsättning på husfasader kan hjälpa till att minska avstrålningen och hålla nere temperaturen under värmeböljor.

  Källa: Liberalerna

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Framtidens tåg heter Hyperloop

  Infrastruktur En resa från Stockholm till Helsingfors på en halvtimme kan bli verklighet redan om tio år. Det hoppas åtminstone Nordiska rådet och Peter Nisula, projektledare för Hyperloop. “Det här är ett snabbare, billigare och mer miljövänligt alternativ än höghastighetstågen”, säger han.

 • Riksdagen slopar investeringsstöd

  Nyheter I och med att Riksdagen röstat fram Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget kommer den rödgröna regeringens omdiskuterade investeringsstöd till hyres/studentbostäder att försvinna.

 • Trophi utvecklar Arninge Station

  Fastighetsmarknad Trophi Fastighets AB, bygger Arninge Station – en byggnad om 35 000 kvadratmeter. Förutom station för Roslagsbanan kommer byggnaden innehålla handel och service. 

 • ANNONS
 • Atrium Ljungberg tillsätter regionchefer

  Rekrytering Atrium Ljungberg skapar två nya regionschefstjänster för Stockholm – region Nord/Väst och region Syd. Organisationsförändringen görs för att möta de stora uppdrag som bolaget landat den senaste tiden. 

 • Billing slutar som vd på Nordstjernan

  Rekrytering Tomas Billing lämnar posten som vd på Nordstjernan efter 20 år. Vice vd Peter Hofvenstam har utsetts till ny vd. 

 • “Förvånande om Riksbanken höjer räntan”

  Ekonomi Inflationsutfallet som presenterades av SCB på onsdagen, i kombination med BNP-utfallet och nedgången i hushållens konsumtion talar för att Riksbanken behåller reporäntan oförändrad vid räntebeskedet nästa vecka. Det spår SBAB:s chefsekonom Robert Boije. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived