+
 • L: Stockholm inte rustat för extremväder

  PUBLICERAD 2018-08-08 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-08 15:29

  Textstorlek

  Dela med andra

  Liberalerna vill rusta Stockholms stadsmiljö mot klimatförändringar och extrema väder. Det framgår av ett pressmeddelande.

  Sommaren har präglats av det hetaste och torraste vädret på århundraden, samtidigt som skyfall orsakat översvämningar bland annat vid tågstationer. Något som får Liberalerna att ryta till.

  – Det är uppenbart att Stockholm inte är tillräckligt rustat för att hantera extrema väder eller klimatförändringar, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare, i ett pressmeddelande.

  Stockholm behöver förändra sin syn på vatten och bygga på ett sätt som inte gör staden ännu hetare när det är värmebölja, enligt partiet.

  – Vi vill att Stockholm ser i vilken utsträckning vi kan arbeta med ”sponge city”-strategier, säger Joar Forssell (L), gruppledare i miljö- och hälsoskyddsnämnden, i ett pressmeddelande.

  Fler gröna tak och väggar behöver byggas, hårdgjorda ytor ersättas med genomrinniga material och målen för vattenhantering skärpas, enligt partiet.

  – Genom att se regnvatten som en resurs kan vi stå starkare inför framtida extremväder, säger Forssell.

  Liberalernas förslag:

  • Dra lärdomar från hur ledande sponge city-städer, som exempelvis Berlin arbetar med att öka resistensen mot extremt väder.
  • Sätt konkreta mål om en grönare stadsbebyggelse. Skapa fler gröna tak och väggar som kan absorbera vatten, samtidigt som fler träd planteras längs med gator och vägar.
  • Öka skyddet för befintliga, friska träd och växtlighet i Stockholm, för att sänka temperaturer, skapa skugga och för att kunna ta hand om mer regnvatten.
  • Byt, där så är möjligt utan avkall på t.ex. tillgänglighet, ut asfalt och betong mot material där gräs kan växa, och/eller vatten kan tränga igenom, för att förhindra översvämningar.
  • Ta fram en ny informationssida om hur privatpersoner och andra aktörer bättre kan arbeta med dagvatten.
  • Tillåt urban odling på fler platser än idag, med frivilliga personer som ansvariga där det finns intresse.
  • Höj miljökvalitetsnormen kring hur stor andel av vattnet som ska omhändertas.
  • Se över vilka färger som används till stadens fastigheter, med mål att bättre hantera stadens temperatur och undvika alltför heta fasader under värmeböljor.

  Källa: Liberalerna

  Mer om Sponge Cities:
  Tanken är att stärka städers möjligheter att hantera vattenflöden genom naturlig resistens – i ett urbant kretslopp. Ett exempel är semipermeabla hårdgjorda ytor som vatten kan tränga igenom och som därmed kan hantera höga regnflöden utan översvämningar, jämfört med helt hårdgjorda, traditionella betongytor.

  Fler träd och ökad växtlighet, såväl i gatumiljö som genom gröna tak och väggar, skapar skugga och ökar kapaciteten att ta hand om vatten, samtidigt som temperaturen kan sänkas, vilket konserverar vatten under heta dagar.

  En smartare färgsättning på husfasader kan hjälpa till att minska avstrålningen och hålla nere temperaturen under värmeböljor.

  Källa: Liberalerna

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived