+
 • L: Stockholm inte rustat för extremväder

  PUBLICERAD 2018-08-08 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-08 15:29

  Textstorlek

  Dela med andra

  Liberalerna vill rusta Stockholms stadsmiljö mot klimatförändringar och extrema väder. Det framgår av ett pressmeddelande.

  Sommaren har präglats av det hetaste och torraste vädret på århundraden, samtidigt som skyfall orsakat översvämningar bland annat vid tågstationer. Något som får Liberalerna att ryta till.

  – Det är uppenbart att Stockholm inte är tillräckligt rustat för att hantera extrema väder eller klimatförändringar, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare, i ett pressmeddelande.

  Stockholm behöver förändra sin syn på vatten och bygga på ett sätt som inte gör staden ännu hetare när det är värmebölja, enligt partiet.

  – Vi vill att Stockholm ser i vilken utsträckning vi kan arbeta med ”sponge city”-strategier, säger Joar Forssell (L), gruppledare i miljö- och hälsoskyddsnämnden, i ett pressmeddelande.

  Fler gröna tak och väggar behöver byggas, hårdgjorda ytor ersättas med genomrinniga material och målen för vattenhantering skärpas, enligt partiet.

  – Genom att se regnvatten som en resurs kan vi stå starkare inför framtida extremväder, säger Forssell.

  Liberalernas förslag:

  • Dra lärdomar från hur ledande sponge city-städer, som exempelvis Berlin arbetar med att öka resistensen mot extremt väder.
  • Sätt konkreta mål om en grönare stadsbebyggelse. Skapa fler gröna tak och väggar som kan absorbera vatten, samtidigt som fler träd planteras längs med gator och vägar.
  • Öka skyddet för befintliga, friska träd och växtlighet i Stockholm, för att sänka temperaturer, skapa skugga och för att kunna ta hand om mer regnvatten.
  • Byt, där så är möjligt utan avkall på t.ex. tillgänglighet, ut asfalt och betong mot material där gräs kan växa, och/eller vatten kan tränga igenom, för att förhindra översvämningar.
  • Ta fram en ny informationssida om hur privatpersoner och andra aktörer bättre kan arbeta med dagvatten.
  • Tillåt urban odling på fler platser än idag, med frivilliga personer som ansvariga där det finns intresse.
  • Höj miljökvalitetsnormen kring hur stor andel av vattnet som ska omhändertas.
  • Se över vilka färger som används till stadens fastigheter, med mål att bättre hantera stadens temperatur och undvika alltför heta fasader under värmeböljor.

  Källa: Liberalerna

  Mer om Sponge Cities:
  Tanken är att stärka städers möjligheter att hantera vattenflöden genom naturlig resistens – i ett urbant kretslopp. Ett exempel är semipermeabla hårdgjorda ytor som vatten kan tränga igenom och som därmed kan hantera höga regnflöden utan översvämningar, jämfört med helt hårdgjorda, traditionella betongytor.

  Fler träd och ökad växtlighet, såväl i gatumiljö som genom gröna tak och väggar, skapar skugga och ökar kapaciteten att ta hand om vatten, samtidigt som temperaturen kan sänkas, vilket konserverar vatten under heta dagar.

  En smartare färgsättning på husfasader kan hjälpa till att minska avstrålningen och hålla nere temperaturen under värmeböljor.

  Källa: Liberalerna

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadsbyggandet minskar

  Bostäder Bostadsbyggandet i landet fortsätter att minska både i år och nästa år enligt en ny rapport från Boverket. Störst tillbakagång sker i Stockholm.

 • Stabilitetsrådet lyfter fram risker i fastighetssektorn

  Börs, Ekonomi Kommersiella fastighetsbolag har blivit mer räntekänsliga och bankerna behöver därför hålla mer kapital för att täcka riskerna i den utlåningen. Den slutsatsen drog det Finansiella stabilitetsrådet vid sitt senaste möte som hölls i förra veckan.

 • Pandox miljardköper i Tyskland

  Transaktioner Pandox har tecknat avtal om förvärv av tre hotellfastigheter i Tyskland. Transaktionsvärdet uppgår till cirka 103 miljoner euro, motsvarande drygt 1 miljard kronor. Säljare är HR Group.

 • ANNONS
 • Hemfosa investerar 650 miljoner i Eskilstuna

  Transaktioner Hemfosa ökar sin närvaro i Eskilstuna genom förvärvet av tre centralt belägna fastigheter i staden från Akelius. Det rör sig om kontor samt lokaler för utbildningsverksamhet och affären görs till ett underliggande fastighetsvärde om drygt 650 miljoner kronor. Tillträde har ägt rum.

 • ANNONS
 • Ny vd på Vasakronan närmar sig

  Fastighetsmarknad, Rekrytering Den 11 april meddelade Vasakronan att vd Fredrik Wirdenius lämnar bolaget efter 12 år. Bolagets styrelseordförande Ulrika Francke säger till Fastighetsnytt att man söker en person som förstår att bolaget är “hela Sveriges” fastighetsbolag. 

 • Hemfosa köper i Mariestad för 274 miljoner

  Transaktioner Hemfosa har köpt en fastighet med 25 olika byggnader i centrala Mariestad för 274 miljoner kronor. I de olika bygganderna, som har en total uthyrningsbar yta om 26 700 kvadratmeter inrymms skolor, vårdlokaler och kriminalvårdsanstalt.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived