+
 • L: Stockholm inte rustat för extremväder

  PUBLICERAD 2018-08-08 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-08 15:29

  Textstorlek

  Dela med andra

  Liberalerna vill rusta Stockholms stadsmiljö mot klimatförändringar och extrema väder. Det framgår av ett pressmeddelande.

  Sommaren har präglats av det hetaste och torraste vädret på århundraden, samtidigt som skyfall orsakat översvämningar bland annat vid tågstationer. Något som får Liberalerna att ryta till.

  – Det är uppenbart att Stockholm inte är tillräckligt rustat för att hantera extrema väder eller klimatförändringar, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare, i ett pressmeddelande.

  Stockholm behöver förändra sin syn på vatten och bygga på ett sätt som inte gör staden ännu hetare när det är värmebölja, enligt partiet.

  – Vi vill att Stockholm ser i vilken utsträckning vi kan arbeta med ”sponge city”-strategier, säger Joar Forssell (L), gruppledare i miljö- och hälsoskyddsnämnden, i ett pressmeddelande.

  Fler gröna tak och väggar behöver byggas, hårdgjorda ytor ersättas med genomrinniga material och målen för vattenhantering skärpas, enligt partiet.

  – Genom att se regnvatten som en resurs kan vi stå starkare inför framtida extremväder, säger Forssell.

  Liberalernas förslag:

  • Dra lärdomar från hur ledande sponge city-städer, som exempelvis Berlin arbetar med att öka resistensen mot extremt väder.
  • Sätt konkreta mål om en grönare stadsbebyggelse. Skapa fler gröna tak och väggar som kan absorbera vatten, samtidigt som fler träd planteras längs med gator och vägar.
  • Öka skyddet för befintliga, friska träd och växtlighet i Stockholm, för att sänka temperaturer, skapa skugga och för att kunna ta hand om mer regnvatten.
  • Byt, där så är möjligt utan avkall på t.ex. tillgänglighet, ut asfalt och betong mot material där gräs kan växa, och/eller vatten kan tränga igenom, för att förhindra översvämningar.
  • Ta fram en ny informationssida om hur privatpersoner och andra aktörer bättre kan arbeta med dagvatten.
  • Tillåt urban odling på fler platser än idag, med frivilliga personer som ansvariga där det finns intresse.
  • Höj miljökvalitetsnormen kring hur stor andel av vattnet som ska omhändertas.
  • Se över vilka färger som används till stadens fastigheter, med mål att bättre hantera stadens temperatur och undvika alltför heta fasader under värmeböljor.

  Källa: Liberalerna

  Mer om Sponge Cities:
  Tanken är att stärka städers möjligheter att hantera vattenflöden genom naturlig resistens – i ett urbant kretslopp. Ett exempel är semipermeabla hårdgjorda ytor som vatten kan tränga igenom och som därmed kan hantera höga regnflöden utan översvämningar, jämfört med helt hårdgjorda, traditionella betongytor.

  Fler träd och ökad växtlighet, såväl i gatumiljö som genom gröna tak och väggar, skapar skugga och ökar kapaciteten att ta hand om vatten, samtidigt som temperaturen kan sänkas, vilket konserverar vatten under heta dagar.

  En smartare färgsättning på husfasader kan hjälpa till att minska avstrålningen och hålla nere temperaturen under värmeböljor.

  Källa: Liberalerna

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Boden – 100-åringen som sadlade om

  Norr Den 1 januari 2019 firade Boden 100 år som egen stad, men det är kanske framförallt de senaste 20 åren som gett Boden dess nutida prägel. Efter att identiteten varit knuten till det offentliga via en stor försvarsnärvaro fick självkänslan en dipp när neddragningarna blev ett faktum. Men en ny företagaranda har byggt upp både identitet och självkänsla och framtiden handlar i dag mycket om serverhallar, blockkedjor och e-sport.

 • Bonnier utser hållbar utvecklingschef

  Rekrytering Bonnier Fastigheter utser Sara Björnberg som chef hållbar utveckling. Närmast kommer hon från rollen som marknadsområdeschef på bolaget. 

 • Christer Nilsson till Kungsledens styrelse

  Styrelse Kungsledens valberedning föreslår Christer Larsson som ny styrelseledamot. Han har en bakgrund i bland annat Skanska, och efterträder Liselotte Hjorth som avböjt omval. 

 • ANNONS
  • Främre Boländerna i Uppsala utvecklas

   Fastighetsmarknad Främre Boländerna i Uppsala ska utvecklas och bland annat ge plats åt 11 000 arbets- och mötesplatser. Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala kommun har nu beslutat att påbörja detaljplanering av den första etappen för området.

  • Prime Livings kassa räcker en dryg månad

   Börs Prime Livings kassa räcker till slutet av mars som situationen ser ut i dagsläget. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på onsdagen efter att har redovisat en rörelseförlust på över 400 miljoner kronor för det fjärde kvartalet.

 • Akademiska Hus säljer till SLU i Uppsala

  Transaktioner Akademiska Hus säljer nu en del av VHC, Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, på Campus Ultuna i Uppsala. Köpare är SLU och affären uppgår till 355 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived