+
Foto: Anna Bristrand.
 • Hufvudstadens C-aktie stiger återigen mot skyn

  PUBLICERAD 2018-08-30 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-08-30 14:46

  Textstorlek

  Dela med andra

  Hufvudstadens C-aktie har utan synbar anledning stigit 70 procent på någon vecka samtidigt som den betydligt mer likvida A-aktien rört sig i sidled. Den skarpa uppgången är ett eko av C-aktiens plötsliga kursrusning på flera hundra procent som skedde för ganska exakt ett år sedan.

  Hufvudstaden har ingen information som skulle kunna klargöra varför den röststarka C-aktien plötsligt fått ett uppsving.

  -Vi kan bekräfta att vi inte har någon icke-offentliggjord information som skulle kunna förklara den senaste tidens kursuppgång i bolagets C-aktie. I övrigt är detta inget vi har ytterligare information eller kommentarer kring, skriver Hufvudstadens finanschef Åsa Roslund i ett mejl till Fastighetsnytt.

  Hufvudstadens C-aktie har antingen stigit eller stängt oförändrad varje dag som den handlats de tre senaste månaderna. Aktien stängde på 358 kronor den 30 maj och handlas på torsdagen till kursen 820 kronor.

  Det är väldigt begränsad omsättning i C-aktien då över 99 procent av aktierna kontrolleras av Lundbergsfären. Under perioden från slutet av maj har den handlats under 22 handelsdagar och vid en majoritet av dessa tillfällen har bara 20 eller färre aktier omsatts. Vissa dagar har bara en aktie bytt ägare.

  I slutet av augusti förra året steg Hufvudstaden från drygt 200 kronor till 1 690 kronor inom loppet av några dagar. Den största uppgången kom 25 augusti då aktien rusade nästan från 430 till 1690 kronor. Dagen efter föll aktien tillbaka till 310 kronor.

  Stockholmsbörsen infört ett så kallad Auction Only-modell för vissa illikvida aktier efter flera märkliga kursrusningar under förra hösten. Handeln begränsas då till tre tillfällen per dag.

  -Utöver Auction Only följer Stockholmsbörsen också noggrant handeln i dessa aktier och tar kontakt med berörda medlemmar när vi misstänker att något inte har gått rätt till, skriver David Augustsson, presskontakt på Nasdaq Stockholm.

  Däremot vill han inte uttala sig om det Stockholmsbörsen vidtar några åtgärder i det aktuella fallet. Han konstaterar dock att den nya modellen inte fullt ut eliminerat problematiken med avvikande kursrörelser.

  -Skulle vi uppleva att de åtgärder vi tagit till inte varit tillräckliga kommer vi självklart att se över om det finns något ytterligare vi kan göra. Men återigen, Auction Only-modellen har kraftigt minskat problemet.

  Vidare uppger han att misstankar om medveten kursmanipulation vidarebefordras till berörda myndigheter. När det gäller privatpersoner som ägnat sig åt suspekt handel så är det i första hand Finansinspektionen som tar hand om den typen av ärenden.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived