+
Peter Eriksson. Foto: Miljöpartiet. Peter Eriksson. Foto: Miljöpartiet.
 • Eriksson: Ny lag avlastar byggnämnderna

  PUBLICERAD 2018-08-01 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-02 11:02

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nu är det fritt fram att montera solcellspaneler och solfångare som följer byggnadens form, utan att behöva ansöka om bygglov, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

  De senaste tio åren har det skett en snabb ökning av solenergi och den installerade effekten i världen har ökat nära 50 gånger, men inte i Sverige, enligt regeringen.

  – Här använder vi fortfarande väldigt lite solenergi. Den lagen som nu träder i kraft innebär att vi avlastar byggnadsnämnderna och kommer ett steg närmare mer förnyelsebar energi i Sverige, säger Peter Eriksson (MP) i ett pressmeddelande.

  Förhoppningen är att förenklingen av regelsystemet för bygglov ska underlätta omställningen till förnybar el och avlasta byggnadsnämnderna och rättsväsendet.

  Det var i februari som regeringen i en lagrådsremiss föreslog att man ska få montera solceller och solfångare på en byggnad inom ett detaljplanelagt område, utan bygglov.

  I mars förra året lade regeringen även fram propositionen “Fler steg för en effektivare plan- och bygglag”, där man bland annat införde undantag för att på andra byggnader än en- och tvåbostadshus utföra vissa fasadåtgärder och mindre tillbyggnader.

  Den nya lagen om solceller och solfångare träder i kraft i dag, 1 augusti, och är aviserad del av budgetpropositionen för 2018.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Framtidens tåg heter Hyperloop

  Infrastruktur En resa från Stockholm till Helsingfors på en halvtimme kan bli verklighet redan om tio år. Det hoppas åtminstone Nordiska rådet och Peter Nisula, projektledare för Hyperloop. “Det här är ett snabbare, billigare och mer miljövänligt alternativ än höghastighetstågen”, säger han.

 • Riksdagen slopar investeringsstöd

  Nyheter I och med att Riksdagen röstat fram Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget kommer den rödgröna regeringens omdiskuterade investeringsstöd till hyres/studentbostäder att försvinna.

 • Trophi utvecklar Arninge Station

  Fastighetsmarknad Trophi Fastighets AB, bygger Arninge Station – en byggnad om 35 000 kvadratmeter. Förutom station för Roslagsbanan kommer byggnaden innehålla handel och service. 

 • ANNONS
 • Atrium Ljungberg tillsätter regionchefer

  Rekrytering Atrium Ljungberg skapar två nya regionschefstjänster för Stockholm – region Nord/Väst och region Syd. Organisationsförändringen görs för att möta de stora uppdrag som bolaget landat den senaste tiden. 

 • Billing slutar som vd på Nordstjernan

  Rekrytering Tomas Billing lämnar posten som vd på Nordstjernan efter 20 år. Vice vd Peter Hofvenstam har utsetts till ny vd. 

 • “Förvånande om Riksbanken höjer räntan”

  Ekonomi Inflationsutfallet som presenterades av SCB på onsdagen, i kombination med BNP-utfallet och nedgången i hushållens konsumtion talar för att Riksbanken behåller reporäntan oförändrad vid räntebeskedet nästa vecka. Det spår SBAB:s chefsekonom Robert Boije. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived