+
Peter Eriksson. Foto: Miljöpartiet.
 • Eriksson: Ny lag avlastar byggnämnderna

  PUBLICERAD 2018-08-01 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-02 11:02

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nu är det fritt fram att montera solcellspaneler och solfångare som följer byggnadens form, utan att behöva ansöka om bygglov, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

  De senaste tio åren har det skett en snabb ökning av solenergi och den installerade effekten i världen har ökat nära 50 gånger, men inte i Sverige, enligt regeringen.

  – Här använder vi fortfarande väldigt lite solenergi. Den lagen som nu träder i kraft innebär att vi avlastar byggnadsnämnderna och kommer ett steg närmare mer förnyelsebar energi i Sverige, säger Peter Eriksson (MP) i ett pressmeddelande.

  Förhoppningen är att förenklingen av regelsystemet för bygglov ska underlätta omställningen till förnybar el och avlasta byggnadsnämnderna och rättsväsendet.

  Det var i februari som regeringen i en lagrådsremiss föreslog att man ska få montera solceller och solfångare på en byggnad inom ett detaljplanelagt område, utan bygglov.

  I mars förra året lade regeringen även fram propositionen “Fler steg för en effektivare plan- och bygglag”, där man bland annat införde undantag för att på andra byggnader än en- och tvåbostadshus utföra vissa fasadåtgärder och mindre tillbyggnader.

  Den nya lagen om solceller och solfångare träder i kraft i dag, 1 augusti, och är aviserad del av budgetpropositionen för 2018.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • IT-boomen satte fart på kontorsmarknaden

  Fastighetsmarknad, Kontor Under de sista åren av IT-boomen när hypen var som störst kröp vakansgraden ner under två procent i de centrala delarna av Stockholm. Nu har vi ett liknande läge i huvudstaden där inte minst IT och den digitala transformationen är en del i kontorskonkurrensen. Fastighetsnytt träffade Henrik Eriksson som varit med i uthyrningssvängen i över 20 år.

 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  Fastighetsmarknad, Webb-TV Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade. Det säger Göran Cars, professor i stadsbyggnad, som talade om ämnet på Business Arena Stockholm nyligen.

 • Willhem köper av SSM för halv miljard

  Bostäder, Transaktioner Willhem förvärvar 176 lägenheter som kommer att byggas i framväxande Täby Park, norr om Stockholm. Säljare är SSM och fastighetsvärdet uppgår till 473 miljoner kronor. 

 • ANNONS
  • Pandox miljardköper i Manchester

   Internationellt, Transaktioner Pandox förvärvar hotellet The Midland Manchester, belägen centralt i Manchester, Storbritannien. Affären uppgår till cirka 115 miljoner pund, vilket motsvarar runt 1,3 miljarder kronor. Transaktionen sker med Fattal Hotels Group som operatörspartner. 

  • 189 nya bostäder i Huddinge

   Fastighetsmarknad NCC går in i ett samverkansavtal med SHH Bostad avseende uppförandet av nya bostäder i Huddinge. Uppdraget omfattar totalt 189 lägenheter som fördelas på bostadsrätter och lägenheter för ett äldreboende. 

 • Nya borgarråd i Stockholm

  Nyheter Moderaternas Anna Köning Jerlmyr tar över som finansborgarråd i Stockholms stad, efter fredagens besked om ett blågrönt styre i huvudstaden.

 • ANNONS
 • Fastighetsbranschen bäst på jämställdhet

  Fastighetsmarknad Fastighetsbranschen toppar listan på jämställda bolag för fjärde året i rad och närmar sig jämställdhet med 36 procent kvinnor i ledningsgrupperna. Det visar Allbrights senaste rapport.

 • Citycon rekryterar stadsutvecklingschef

  Rekrytering Veronica Palmgren blir ny stadsutvecklingschef på Citycon. Hon har tidigare arbetat på bland annat Shell och KF Fastigheter och har flera års erfarenhet som konsult. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x