+
Peter Eriksson. Foto: Miljöpartiet.
 • Eriksson: Ny lag avlastar byggnämnderna

  PUBLICERAD 2018-08-01 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-02 11:02

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nu är det fritt fram att montera solcellspaneler och solfångare som följer byggnadens form, utan att behöva ansöka om bygglov, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

  De senaste tio åren har det skett en snabb ökning av solenergi och den installerade effekten i världen har ökat nära 50 gånger, men inte i Sverige, enligt regeringen.

  – Här använder vi fortfarande väldigt lite solenergi. Den lagen som nu träder i kraft innebär att vi avlastar byggnadsnämnderna och kommer ett steg närmare mer förnyelsebar energi i Sverige, säger Peter Eriksson (MP) i ett pressmeddelande.

  Förhoppningen är att förenklingen av regelsystemet för bygglov ska underlätta omställningen till förnybar el och avlasta byggnadsnämnderna och rättsväsendet.

  Det var i februari som regeringen i en lagrådsremiss föreslog att man ska få montera solceller och solfångare på en byggnad inom ett detaljplanelagt område, utan bygglov.

  I mars förra året lade regeringen även fram propositionen “Fler steg för en effektivare plan- och bygglag”, där man bland annat införde undantag för att på andra byggnader än en- och tvåbostadshus utföra vissa fasadåtgärder och mindre tillbyggnader.

  Den nya lagen om solceller och solfångare träder i kraft i dag, 1 augusti, och är aviserad del av budgetpropositionen för 2018.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x