+
Mia Wahlström.
 • Ekosystem är det nya svarta

  PUBLICERAD 2018-08-15 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-08-16 12:33

  Textstorlek

  Dela med andra

  För nära nog tio år sedan hade jag förmånen att driva Stadstrender – en global studie med syftet att identifiera framgångsfaktorer för framtidens städer. En av dessa framgångsfaktorer var samverkan, det vill säga att staden ska samverka mer med akademi, näringsliv, invånare och med andra städer/länder. Mer specifikt konstaterade vi att städer borde hitta nya nätverk, arenor och former för samverkan samt löpande utveckla samverkansprocessen.

  Nu, snart ett årtionde senare, slås jag över hur rätt vi hade. Samverkan har blivit svaret på det mesta – inte minst hur vi ska anpassa och justera våra verksamheter, organisationer och affärsmodeller till digitaliseringen. Men, samverkan säger man inte längre – nu talas det istället om. Ekosystem är det nya svarta, inte bara i innovativa digitala branscher utan även i exempelvis samhällsbyggnadssektorn (och vi brukar ju inte precis kunna skryta med att vara först med det nya…).

  Skillnaden mellan ”traditionell” samverkan och samverkan i ekosystem är att aktörerna i ekosystemet är på samma nivå och arbetar mot samma mål. Ingen är den andras kund eller leverantör, ingen aktör är en isolerad del av värdekedjan. Istället kan alla vinna på att samarbeta mot ett gemensamt mål. Tänk en fastighetsutvecklare som vill utveckla världens bästa handelsplats. Istället för att ingå avtal med var och en av ett otal olika aktörer (entreprenörer, arkitekter, designers, konsulter, planerare, kommun, etcetera) och själv ta en stor del av risken i projektet, så är tanken att de bästa och viktigaste intressenterna tillsammans skapar en gemensam vision och målbild om vad som ska åstadkommas. Sedan får alla genomföra den del de är bäst på.

  Utmaningen är förstås affärsmodellen: hur ska kostnader och framtida vinster fördelas? Här måste varje organisation naturligtvis göra sin egen analys, men generellt så är det viktiga att fråga sig hur stor vinst vi kan skapa tillsammans istället för hur mycket vi kan få ut av den här affären. I globaliseringens och digitaliseringens kölvatten, när kraven på utveckling och innovation är extremt höga och utmaningarna stora – blir förmågan att forma strategiska, värdeskapande nätverk avgörande för att överleva och lyckas. Om vi ska kunna utveckla hållbara städer och samhällen som, liksom havets korallrev, kan erbjuda både skydd och näring till sina invånare samt erbjuda goda levnadsförhållanden för tillväxt, då måste vi förändra vårt sätt att driva verksamhet och göra affärer. Om vi lyckas kanske vi inte bara räddar företaget från att bli en relik över en tidsålder som man kommer att titta tillbaka på med fasa och nostalgi, utan vi kanske faktiskt räddar vår planet…..?

  Mia Wahlström
  Konsult avdelningen strategisk samhällsanalys, Tyréns

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadsministern: “Två vägar att gå”

  Bostäder Bostadsbristen kostar Stockholmsregionen totalt 40 miljarder kronor per år, enligt en färsk WSP-analys. “Det finns två vägar att gå. Antingen bygger vi mer eller så inför vi social housing”, säger Peter Eriksson (MP) till Fastighetsnytt.    

 • Epicenter i nytt bostadsprojekt

  Bostäder Tillsammans med Trede Properties utvecklar Epicenter i Stockholm en bostadslösning: Epicenter Living. Under 2019 planerar Trede förvärva 800 bostäder, i syfte att erbjuda anställda hos tillväxtföretag en bostad. 

 • Utvecklar Slakthusområdet i Göteborg

  Fastighetsmarknad väst Higab fortsätter utvecklingen av Slakthusområdet till en ny stadsdel i Göteborg. Bolaget har inlett samarbete med arkitektbyrån Tovatt Architects & Planners, som i sin tur arbetar med göteborgsbaserade Dreem Arkitekter. 

 • ANNONS
 • Bostadsbyggandet minskar kraftigt

  Fastighetsmarknad Antal påbörjade lägenheter har minskat med 16 procent från föregående år. Det visar nya siffror från SCB. Under de tre första kvartalen av 2018 påbörjades byggnationen av totalt 39100 lägenheter, jämfört med 46700 påbörjade lägenheter under samma period 2017. 

 • Hur kommer prototypsamhället påverka städerna?

  Krönikor Trots att fenomenet utvecklats under en lång tid, framför allt inom design och digitala utvecklingsverksamheter, är prototypsamhället säkerligen ett nytt begrepp för många. Innebörden är att vi måste lära oss leva med att produkter och tjänster som vi köper med avsikt att börja använda dem, inte är färdigutvecklade.

 • Skanska investerar 1,8 miljarder i Citygate

  Fastighetsmarknad väst Skanska investerar runt 1,8 miljarder kronor i kontorsprojektet Citygate, i Göteborg. Värdet på byggkontraktet uppgår till cirka 1,5 miljarder kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived