+
De allra flesta av de nybyggda bostäderna finns i Göteborgsregionen, enligt bostadsmarknadsanalysen från länsstyrelsen i Västra Götaland.
 • Bostadsbrist trots rekordhög byggtakt

  PUBLICERAD 2018-08-02 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-02 10:53

  Textstorlek

  Dela med andra

  Bostadsbyggandet ökade under förra året i Västra Götalands län, men bostadsbristen består. “Trots att det byggs mer än på länge i länet saknar många hushåll en lämplig bostad”, skriver länsstyrelsen i sin årliga bostadsmarknadsanalys.

  Förra året blev 7 200 nya bostäder klara för inflyttning i Västra Götaland, vilket är den högsta siffran sedan 1992, enligt länsstyrelsen. Analysen bygger på enkäter från länets 49 kommuner, som hoppas på sammanlagt 14 200 nya bostäder i år och 14 800 året därpå.

  Alla kommuner, förutom Götene, uppger sig ha bostadsbrist.

  “Trots att det byggs mer än på länge i Västra Götalands län finns det många hushåll som saknar en lämplig bostad. Underskottet bidrar till ökad trångboddhet och segregation, något som påverkar människors livskvalitet och inte minst ungdomars och barns uppväxtvillkor”, står det i analysen.

  Det är framförallt hushåll som saknar ekonomiska resurser och kontaktnät som möter stora problem. En konsekvens är att allt fler även vänder sig till socialtjänsten för hjälp, enligt länsstyrelsen.

  “Den akuta hemlösheten ökar bland personer som har svårt att hitta en bostad och inte i första hand har sociala problem”.

  Unga vuxna som vill flytta hemifrån och nyanlända som vill etablera sig i en kommun drabbas värst av bostadsbristen, enligt analysen. Även många äldre, inte minst ensamma kvinnor, uppges få problem när deras bostad inte längre motsvarar deras behov.

  “Det ansträngda läget på bostadsmarknaden påverkar deras möjlighet att skaffa en ny bostad och många har inte råd att efterfråga nybyggda och tillgängliga bostäder”.

  Länsstyrelsen konstaterar i sin analys att det är nödvändigt att bostadsbyggandet ökar, men flaggar för att ”bostadsbyggandet inte direkt gynnar hushåll som har det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, utan mer indirekt skapar förutsättningar för omflyttning i beståndet”.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived