+
De allra flesta av de nybyggda bostäderna finns i Göteborgsregionen, enligt bostadsmarknadsanalysen från länsstyrelsen i Västra Götaland.
 • Bostadsbrist trots rekordhög byggtakt

  PUBLICERAD 2018-08-02 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-02 10:53

  Textstorlek

  Dela med andra

  Bostadsbyggandet ökade under förra året i Västra Götalands län, men bostadsbristen består. “Trots att det byggs mer än på länge i länet saknar många hushåll en lämplig bostad”, skriver länsstyrelsen i sin årliga bostadsmarknadsanalys.

  Förra året blev 7 200 nya bostäder klara för inflyttning i Västra Götaland, vilket är den högsta siffran sedan 1992, enligt länsstyrelsen. Analysen bygger på enkäter från länets 49 kommuner, som hoppas på sammanlagt 14 200 nya bostäder i år och 14 800 året därpå.

  Alla kommuner, förutom Götene, uppger sig ha bostadsbrist.

  “Trots att det byggs mer än på länge i Västra Götalands län finns det många hushåll som saknar en lämplig bostad. Underskottet bidrar till ökad trångboddhet och segregation, något som påverkar människors livskvalitet och inte minst ungdomars och barns uppväxtvillkor”, står det i analysen.

  Det är framförallt hushåll som saknar ekonomiska resurser och kontaktnät som möter stora problem. En konsekvens är att allt fler även vänder sig till socialtjänsten för hjälp, enligt länsstyrelsen.

  “Den akuta hemlösheten ökar bland personer som har svårt att hitta en bostad och inte i första hand har sociala problem”.

  Unga vuxna som vill flytta hemifrån och nyanlända som vill etablera sig i en kommun drabbas värst av bostadsbristen, enligt analysen. Även många äldre, inte minst ensamma kvinnor, uppges få problem när deras bostad inte längre motsvarar deras behov.

  “Det ansträngda läget på bostadsmarknaden påverkar deras möjlighet att skaffa en ny bostad och många har inte råd att efterfråga nybyggda och tillgängliga bostäder”.

  Länsstyrelsen konstaterar i sin analys att det är nödvändigt att bostadsbyggandet ökar, men flaggar för att ”bostadsbyggandet inte direkt gynnar hushåll som har det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, utan mer indirekt skapar förutsättningar för omflyttning i beståndet”.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • IT-boomen satte fart på kontorsmarknaden

  Fastighetsmarknad, Kontor Under de sista åren av IT-boomen när hypen var som störst kröp vakansgraden ner under två procent i de centrala delarna av Stockholm. Nu har vi ett liknande läge i huvudstaden där inte minst IT och den digitala transformationen är en del i kontorskonkurrensen. Fastighetsnytt träffade Henrik Eriksson som varit med i uthyrningssvängen i över 20 år.

 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  Fastighetsmarknad, Webb-TV Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade. Det säger Göran Cars, professor i stadsbyggnad, som talade om ämnet på Business Arena Stockholm nyligen.

 • Willhem köper av SSM för halv miljard

  Bostäder, Transaktioner Willhem förvärvar 176 lägenheter som kommer att byggas i framväxande Täby Park, norr om Stockholm. Säljare är SSM och fastighetsvärdet uppgår till 473 miljoner kronor. 

 • ANNONS
  • Pandox miljardköper i Manchester

   Internationellt, Transaktioner Pandox förvärvar hotellet The Midland Manchester, belägen centralt i Manchester, Storbritannien. Affären uppgår till cirka 115 miljoner pund, vilket motsvarar runt 1,3 miljarder kronor. Transaktionen sker med Fattal Hotels Group som operatörspartner. 

  • 189 nya bostäder i Huddinge

   Fastighetsmarknad NCC går in i ett samverkansavtal med SHH Bostad avseende uppförandet av nya bostäder i Huddinge. Uppdraget omfattar totalt 189 lägenheter som fördelas på bostadsrätter och lägenheter för ett äldreboende. 

 • Nya borgarråd i Stockholm

  Nyheter Moderaternas Anna Köning Jerlmyr tar över som finansborgarråd i Stockholms stad, efter fredagens besked om ett blågrönt styre i huvudstaden.

 • ANNONS
 • Fastighetsbranschen bäst på jämställdhet

  Fastighetsmarknad Fastighetsbranschen toppar listan på jämställda bolag för fjärde året i rad och närmar sig jämställdhet med 36 procent kvinnor i ledningsgrupperna. Det visar Allbrights senaste rapport.

 • Citycon rekryterar stadsutvecklingschef

  Rekrytering Veronica Palmgren blir ny stadsutvecklingschef på Citycon. Hon har tidigare arbetat på bland annat Shell och KF Fastigheter och har flera års erfarenhet som konsult. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x