+
Foto: Elias Ljungberg.
 • “Viktigt att få bo nära Campus”

  PUBLICERAD 2018-07-03 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-07-04 19:08

  Textstorlek

  Dela med andra

  Utbildning ligger högt på agendan hos både befolkning och politiker. En viktig aspekt är att se till att det finns bostäder för att kunna attrahera nya studenter. Bostadsbyggandet har växlat upp inom detta segment, men det är fortfarande en bit kvar.

  I Stockholm fanns det för 5 år sedan cirka 10 000 studentbostäder men efter det har det hänt mycket och i dag finns cirka 16 000 studentbostäder.

  – Men det är fortfarande långa köer och det är fortfarande så att man nästan inte får en studentbostad under den tid man är i Stockholm och studerar, säger Ingrid Gyllfors, vd för Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, under ett seminarium på Business Arena Almedalen.

  Men bygger man då det studenterna behöver och har råd att efterfråga, en viktig parameter är var bostäderna byggs. Enligt en undersökning genomförd av Evidens är det cirka 23 procent av det totala antalet studenter i Sverige som bor i studentbostad, övriga bor hemma hos föräldrar, i andrahand eller eget boende. Preferenserna för en studentlägenhet skiljer sig annars inte nämnvärt från övrigt bostadsbestånd där närhet till campus, kommunikationer och service rankas högt. Enligt Evidens är betalningsviljan betydligt högre för dessa, nära 6000 kronor, men sjunker sedan snabbt ju längre bort från campus man kommer.

  – Det gör att det blir svårare att få ihop kalkylerna om vi bygger långt bort från våra lärosäten, säger Ted Lindqvist, vd på Evidens.

  Hur ska man då få till studentbostäder i lägen som är attraktiva, i konkurrens med med övrigt bostadsbyggande.

  – Det är en fråga vi diskuterat hela mandatperioden för att få fart på studentbostadsbyggandet. Men planmonopolet ligger hos kommunerna och tyvärr har det varit så att man inte tagit in detta i sin bostadsförsörjning, även när man haft universitet. Stockholm som är så beroende av att vara en talangmagnet klarar inte det om man inte kan erbjuda bostäder till studenter, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

  Universiteten och högskolor är en tillväxtmotor och de stora frågorna handlar om kompetensförsörjning och bostadsförsörjning. Helen Hellmark Knutsson är också ansvarig för Akademiska Hus som fått i uppdrag att inventera marktillgång på campusområdet. Akademiska Hus har identifierat mark för cirka 28 000 bostäder där cirka 21 000 planeras för studentbostäder.

  – Men det vill till att kommunerna, inte minst de som har universitet och högskolor också bidrar till att hjälpa till att både planlägga och att det byggs tillräckligt med studentbostäder. Vi vill ju också att studenterna kan vara mobila och inte bara utbilda sig där de redan bor utan kunna flytta till den utbildning som man önskar. Det är också viktigt för de här städerna, att man är attraktiv och kan locka till sig talang, säger Helene Hellmark Knutsson.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Byggandet minskade med 16 procent 2018

  Bostäder Under 2018 påbörjades nybyggnation av 53 000 lägenheter – en minskning med 16 procent jämfört med föregående år. Det visar preliminära siffror från SCB. 

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

 • ANNONS
 • Oscars aktie faller brant

  Börs Oscar Properties aktie föll brant på Stockholmsbörsen när handeln inleddes på måndagsmorgonen i kölvattnet av bolagets undermåliga rapport som släpptes på fredagskvällen. Inledningsvis föll aktien med hela 25 procent.

 • ANNONS
 • JLL: Fortsatt stark Stockholmsmarknad

  Fastighetsmarknad Det senaste året har hyrorna på Stockholms kontorsmarknad ökat med sju procent, enligt en ny rapport från JLL. I de centrala delarna beräknas hyran ha nått 7 500 kronor per kvadratmeter och år.

 • “Cykelbanor hjälper inte om ingen cyklar på dem”

  Business Arena Umeå, Webb-TV “En vänlig knuff i rätt riktning”. Så beskriver Katharina Paoli, medgrundare och vd av A Win Win World modefenomenet nudging. Fastighetsnytt träffade henne under Business Arena Umeå. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived