+
Foto: Elias Ljungberg.
 • “Viktigt att få bo nära Campus”

  PUBLICERAD 2018-07-03 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-07-04 19:08

  Textstorlek

  Dela med andra

  Utbildning ligger högt på agendan hos både befolkning och politiker. En viktig aspekt är att se till att det finns bostäder för att kunna attrahera nya studenter. Bostadsbyggandet har växlat upp inom detta segment, men det är fortfarande en bit kvar.

  I Stockholm fanns det för 5 år sedan cirka 10 000 studentbostäder men efter det har det hänt mycket och i dag finns cirka 16 000 studentbostäder.

  – Men det är fortfarande långa köer och det är fortfarande så att man nästan inte får en studentbostad under den tid man är i Stockholm och studerar, säger Ingrid Gyllfors, vd för Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, under ett seminarium på Business Arena Almedalen.

  Men bygger man då det studenterna behöver och har råd att efterfråga, en viktig parameter är var bostäderna byggs. Enligt en undersökning genomförd av Evidens är det cirka 23 procent av det totala antalet studenter i Sverige som bor i studentbostad, övriga bor hemma hos föräldrar, i andrahand eller eget boende. Preferenserna för en studentlägenhet skiljer sig annars inte nämnvärt från övrigt bostadsbestånd där närhet till campus, kommunikationer och service rankas högt. Enligt Evidens är betalningsviljan betydligt högre för dessa, nära 6000 kronor, men sjunker sedan snabbt ju längre bort från campus man kommer.

  – Det gör att det blir svårare att få ihop kalkylerna om vi bygger långt bort från våra lärosäten, säger Ted Lindqvist, vd på Evidens.

  Hur ska man då få till studentbostäder i lägen som är attraktiva, i konkurrens med med övrigt bostadsbyggande.

  – Det är en fråga vi diskuterat hela mandatperioden för att få fart på studentbostadsbyggandet. Men planmonopolet ligger hos kommunerna och tyvärr har det varit så att man inte tagit in detta i sin bostadsförsörjning, även när man haft universitet. Stockholm som är så beroende av att vara en talangmagnet klarar inte det om man inte kan erbjuda bostäder till studenter, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

  Universiteten och högskolor är en tillväxtmotor och de stora frågorna handlar om kompetensförsörjning och bostadsförsörjning. Helen Hellmark Knutsson är också ansvarig för Akademiska Hus som fått i uppdrag att inventera marktillgång på campusområdet. Akademiska Hus har identifierat mark för cirka 28 000 bostäder där cirka 21 000 planeras för studentbostäder.

  – Men det vill till att kommunerna, inte minst de som har universitet och högskolor också bidrar till att hjälpa till att både planlägga och att det byggs tillräckligt med studentbostäder. Vi vill ju också att studenterna kan vara mobila och inte bara utbilda sig där de redan bor utan kunna flytta till den utbildning som man önskar. Det är också viktigt för de här städerna, att man är attraktiv och kan locka till sig talang, säger Helene Hellmark Knutsson.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Arnhultrepresentant till Castellums valberedning

  Börs Advokat Patrik Essehorn, som representerar storägaren Rutger Arnhult, tar plats i Castellums valberedning inför årsstämman 2019.

 • “Rekordhögt tryck i Jönköping”

  Business Arena, Fastighetsmarknad väst Jönköping är Sveriges tionde största kommun med 138 115 invånare och staden växer hela tiden. “Den största utmaningen är kompetensbristen”, säger kommunens näringslivschef, Sven Rydell, på Business Arena Stockholm.

 • NCC förvärvar av ICA Fastigheter i Bromma

  Transaktioner NCC förvärvar en fastighet om 50000 kvadratmeter byggrätt för kontor, handel och hotell i Bromma, Stockholm. Säljare är ICA Fastigheter. Den totala investeringen beräknas omfatta runt 2,5 miljarder kronor. 

 • ANNONS
  • Amhult 2 hyr ut till Apoteket

   Uthyrning väst Amhult 2 hyr ut ytterligare i kvarteret Radarflyget II. Företaget har tecknat hyresavtal med Apoteket AB om förhyrning av runt 182 kvadratmeter BTA.

  • Wihlborgs köper i Lund

   Transaktioner - Syd Wihlborgs köper fastigheten Nya Vattentornet 3 i Lund. Förvärvet inkluderar även ett parkeringshus med 600 platser och byggrätter för ytterligare 11000 kvadratmeter kontorsyta. Affären sker mot ett underliggande fastighetsvärde om 570 miljoner. 

 • 2008 – året som bjöd på det mesta

  Ekonomi Inledningen av 2008 var skakig, signalerna från USA var oroväckande. Men oron hade ännu inte satt sig, vid en rundringning till finansdirektörerna var ett av tipsen att det förmodligen blåst över till sommaren. Konjunkturinstitutets prognos i januari talade om en BNP-tillväxt på 3,0 procent 2008 och 2,8 procent 2009.

 • ANNONS
 • Så minns branschen Lehman-kraschen

  Fastighetsmarknad Fastighetsnytt har bett några fastighetsprofiler som var verksamma på den tiden att beskriva hur de upplevde händelserna i samband med Lehman-kraschen och hur de ser att branschen har utvecklats sedan dess.

 • Geely anlitar Newsec i Göteborgssatsning

  Fastighetsmarknad, Väst Fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group, Geely, anlitar Newsec som affärsmässig huvudrådgivare och samarbetspartner i sitt nya europeiska innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x