+
 • Victoria Park stiger mest – Magnolia Bostad tvåa

  PUBLICERAD 2018-07-09 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-07-10 15:58

  Textstorlek

  Dela med andra

  Victoria Park är nästan i vanlig ordning vinnare bland börsens fastighetsaktier. Under första halvåret 2018 steg det Malmöbaserade fastighetsbolagets B-aktie med 29,3 procent och klådde därmed övriga aktier på huvudlistan, även om marginalen till tvåan inte var stor. Bostadsutvecklarna kämpar fortfarande i motvind. Det framgår av en sammanställning Fastighetsnytt har gjort bland de aktier som ingår i Stockholmsbörsens fastighetsindex.

  Att Victoria Park skulle bli årets höjdhoppare, hittills, var föga överraskande. Dels har bolaget länge visat en stark uppåtgående trend, med förankring i dess affärsmodell, dels fick man en rejäl skjuts av den budstrid som nyligen avslutats mellan bolagets numera två huvudägare, tyska Vonovia och amerikanska Starwood Capital. En budstrid som lagt ribban för aktien.

  (texten fortsätter under tabellen)

  Fastighetsnytts sammanställning visar för övrigt att första halvåret, med några få undantag, varit mycket positivt för svenska fastighetsbolag på börsen medan bostadsutvecklarna fortsatt har det tufft. Undantaget bland bostadsutvecklarna är Magnolia Bostad som har haft en mycket stark utveckling under första halvåret och stigit med hela 28 procent. Med det är man näst bäst bland alla bolag i börsens fastighetsindex och utvecklingen bör sättas i sammanhang med exempelvis JM och Bonava som fallit med 14,4 respektive 8,3 procent.

  Den fortsatt rådande oron på bostadsmarknaden sätter tydliga spår i samtliga, förutom Magnolia Bostads, bostadsutvecklares aktiekurs och absolut sämst i klassen är Oscar Properties vars stamaktie har backat med drygt en fjärdedel, närmare bestämt 27,8 procent. SSM Holding har fallit med 17,7 procent och Besqab med 11,7 procent. Förklaringen till att Magnolia Bostad inte har följt med de andra bostadsutvecklarna utan gått i totalt motsatt riktning torde rimligtvis vara den att bolaget har visat en stark förmåga att avyttra sina projekt och därmed realisera dem medan andra kämpar mot den tuffa marknaden.

  Trea bland de stigande bolagen är nykomlingen på huvudlistan, Stendörren Fastigheter, som stigit med starka 26,5 procent hittills i år.

  I sammanställningen har vi givetvis tagit hänsyn till de aktiesplittar som gjorts under året, och det är ett antal. Ett bolag som har splittat sin aktie och vars kurs har utvecklats mycket starkt under första halvåret är Fabege, som stigit med hela 22,4 procent. Det är en ovanligt kraftig stigning för ett så stort bolag som Fabege men analytikerna öser lovord över bolaget och utvecklingen är därmed kanske inte så överraskande. Bland storbolagen har även Atrium Ljungberg utvecklats starkt, 11 procent, medan Hufvudstaden, Hemfosa och några till har backat en hel del.

  Den blandade utvecklingen till trots har investeringar i fastighetsaktier rent generellt fortsatt vara en lönsam affär och en indexviktad portfölj bör har stigit med 5,2 procent hittills i år.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived