+
Vy över Växjö stad. Fotograf: Mats Samuelsson.
 • Växjö utsedd till årets arkitektkommun

  PUBLICERAD 2018-07-04 AV Ajda Dzambic
  UPPDATERAD: 2018-07-05 08:44

  Textstorlek

  Dela med andra

  Växjö utses till årets arkitekturkommun 2018, tätt följd av Landskrona och Örebro. Samtliga kommuner i topp tre har lyckats kombinera en hög byggtakt i förhållande till bostadsbehov, enligt den rapport som Evimetrix tagit fram på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

  – För andra året i rad lyfter vi goda exempel och kommunala förebilder genom att dela ut pris till årets Arkitekturkommun. Priset går hand i hand med arkitekturpolitiken som klubbades under våren och syftar till att stärka arkitekturen i våra framtida städer. En kommun som satsar på arkitektur har större chanser att skapa miljöer av hög kvalitet där människor kan trivas och må bra, säger Louise Masreliez, arkitekt SAR/MSA och förbundsordförande för Sveriges Arkitekter

  Utmärkelsen bygger på ett index baserat på enkätsvar från Sveriges arkitektkår och offentlig statistik från kommunerna.

  Här följer listan på de 20 högst placerade arkitekturkommunerna (sammanvägt indexvärde inom parentes):

  1.Växjö (76,2)
  2.Landskrona (75,9)
  3.Örebro (75,2)
  4.Uppsala (74,4)
  5.Malmö (72,9)
  6.Lund (72,3)
  7.Linköping (70,8)
  8. Knivsta (70,6)9. Järfälla (68,9)
  10.Simrishamn (68,4)
  11.Tyresö (67,3)
  12.Mölndal (66,9)13.Norrköping (65,9)
  14.Karlskrona (65,4)15.Tjörn (65,3)
  16.Umeå (65,0)
  17.Helsingborg (64,9)
  18.Täby (64,8)
  19.Västerås (64,2)
  20.Kristianstad (64,0)

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Klarakvarteren 2.0 lever upp till forna visioner

  Fastighetsmarknad, Samhälle Citysaneringen, norrmalmsregleringen, rivningen av klarakvarteren, bygget av det moderna Stockholm. Kär stadsomvandling har många namn – och många kritiker. Visionen för den moderna och företagsvänliga huvudstaden nådde inte ända fram, men kanske håller drömmarna på väg att uppfyllas 50 år senare.

 • Castellum lånar 5 miljarder på euromarknaden

  Börs Castellum har gjort sin första obligationsemisson på den europeiska penningmarknaden. Bolaget tog in 500 miljoner euro, motsvarande drygt 5 miljarder kronor, genom ett lån som löper på fem år. Likviden har man via swapavtal gjort om till svenska kronor.

 • Pandox tar in 447 MEUR i finansiering

  Börs Pandox utökar en existerande lånefacilitet för en hotellfastighetsportfölj till 447 miljoner euro, cirka 4,6 miljarder kronor, och förlänger löptiden ytterligare fem år. Det skriver den tyska banken Aareal, som ordnat finansieringen, i ett pressmeddelande.

 • Förändringar i Jernhusens ledning

  Rekrytering Vid årsskiftet omorganiserar Jernhusen, bland annat genom nya affärsområden. I samband med detta lämnar Ann Wiberg och Mats Hubertsson bolaget – samtidigt som Cecilia Pettersson tar plats i ledningsgruppen. 

 • ANNONS
 • Nej även till bantat Nobelcenter

  Nyheter Nobelstiftelsen kan tänka sig en mindre byggnad och att Tullhuset bevaras, för att få ett Nobelcenter på Blasieholmen. Men det grönblå styret i stadshuset säger nej även till det nya förslaget, uppger SVT.

 • Vincero gör ytterligare förvärv i Huddinge

  Transaktioner Vincero Fastigheter har köpte tre fastigheter i Storängens industriområde, i Huddinge. Transaktionen sker till ett underliggande fastighetsvärde om 120 miljoner.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived