+
Vy över Växjö stad. Fotograf: Mats Samuelsson.
 • Växjö utsedd till årets arkitektkommun

  PUBLICERAD 2018-07-04 AV Ajda Dzambic
  UPPDATERAD: 2018-07-05 08:44

  Textstorlek

  Dela med andra

  Växjö utses till årets arkitekturkommun 2018, tätt följd av Landskrona och Örebro. Samtliga kommuner i topp tre har lyckats kombinera en hög byggtakt i förhållande till bostadsbehov, enligt den rapport som Evimetrix tagit fram på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

  – För andra året i rad lyfter vi goda exempel och kommunala förebilder genom att dela ut pris till årets Arkitekturkommun. Priset går hand i hand med arkitekturpolitiken som klubbades under våren och syftar till att stärka arkitekturen i våra framtida städer. En kommun som satsar på arkitektur har större chanser att skapa miljöer av hög kvalitet där människor kan trivas och må bra, säger Louise Masreliez, arkitekt SAR/MSA och förbundsordförande för Sveriges Arkitekter

  Utmärkelsen bygger på ett index baserat på enkätsvar från Sveriges arkitektkår och offentlig statistik från kommunerna.

  Här följer listan på de 20 högst placerade arkitekturkommunerna (sammanvägt indexvärde inom parentes):

  1.Växjö (76,2)
  2.Landskrona (75,9)
  3.Örebro (75,2)
  4.Uppsala (74,4)
  5.Malmö (72,9)
  6.Lund (72,3)
  7.Linköping (70,8)
  8. Knivsta (70,6)9. Järfälla (68,9)
  10.Simrishamn (68,4)
  11.Tyresö (67,3)
  12.Mölndal (66,9)13.Norrköping (65,9)
  14.Karlskrona (65,4)15.Tjörn (65,3)
  16.Umeå (65,0)
  17.Helsingborg (64,9)
  18.Täby (64,8)
  19.Västerås (64,2)
  20.Kristianstad (64,0)

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Arnhultrepresentant till Castellums valberedning

  Börs Advokat Patrik Essehorn, som representerar storägaren Rutger Arnhult, tar plats i Castellums valberedning inför årsstämman 2019.

 • “Rekordhögt tryck i Jönköping”

  Business Arena, Fastighetsmarknad väst Jönköping är Sveriges tionde största kommun med 138 115 invånare och staden växer hela tiden. “Den största utmaningen är kompetensbristen”, säger kommunens näringslivschef, Sven Rydell, på Business Arena Stockholm.

 • NCC förvärvar av ICA Fastigheter i Bromma

  Transaktioner NCC förvärvar en fastighet om 50000 kvadratmeter byggrätt för kontor, handel och hotell i Bromma, Stockholm. Säljare är ICA Fastigheter. Den totala investeringen beräknas omfatta runt 2,5 miljarder kronor. 

 • ANNONS
  • Amhult 2 hyr ut till Apoteket

   Uthyrning väst Amhult 2 hyr ut ytterligare i kvarteret Radarflyget II. Företaget har tecknat hyresavtal med Apoteket AB om förhyrning av runt 182 kvadratmeter BTA.

  • Wihlborgs köper i Lund

   Transaktioner - Syd Wihlborgs köper fastigheten Nya Vattentornet 3 i Lund. Förvärvet inkluderar även ett parkeringshus med 600 platser och byggrätter för ytterligare 11000 kvadratmeter kontorsyta. Affären sker mot ett underliggande fastighetsvärde om 570 miljoner. 

 • 2008 – året som bjöd på det mesta

  Ekonomi Inledningen av 2008 var skakig, signalerna från USA var oroväckande. Men oron hade ännu inte satt sig, vid en rundringning till finansdirektörerna var ett av tipsen att det förmodligen blåst över till sommaren. Konjunkturinstitutets prognos i januari talade om en BNP-tillväxt på 3,0 procent 2008 och 2,8 procent 2009.

 • ANNONS
 • Så minns branschen Lehman-kraschen

  Fastighetsmarknad Fastighetsnytt har bett några fastighetsprofiler som var verksamma på den tiden att beskriva hur de upplevde händelserna i samband med Lehman-kraschen och hur de ser att branschen har utvecklats sedan dess.

 • Geely anlitar Newsec i Göteborgssatsning

  Fastighetsmarknad, Väst Fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group, Geely, anlitar Newsec som affärsmässig huvudrådgivare och samarbetspartner i sitt nya europeiska innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x