+
Marie Linder, Jonas Nygren och Erik Elmgren. Foto: Hyresgästföreningen.
 • Välkommet med konstruktiva samtal med övriga parter

  PUBLICERAD 2018-07-05 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-07-06 16:45

  Textstorlek

  Dela med andra

  Hyresgästföreningen instämmer i att det är parternas gemensamma ansvar att utveckla och ta ansvar för det i Sverige unika systemet med förhandlade bruksvärdeshyror, ett system som är fördelaktigt både för hyresgäster, hyresvärdar och samhället. Den brett sammansatta och oberoende Hyreskommissionen, under ledning av Stefan Attefall, skriver i dagarna på DN Debatt att det finns alla förutsättningar inom ramen för dagens bruksvärdesystem att möta de gemensamma utmaningarna vi nu står inför.

  Hyresgästföreningen välkomnar därför SABOs och Fastighetsägarnas inbjudan till fortsatta diskussioner i frågan. Vi ser också att det finns frågor där vi behöver ta steg framåt och nå bättre lösningar och det kan vi bara göra gemensamt.

  Men för tydlighetens skull. Vi vill inte se en utveckling där hyresförhandlingarna centraliseras, institutionaliseras eller indexeras. För att Hyresgästföreningen ska kunna uppfylla sitt förhandlingsuppdrag och ta vårt ansvar gentemot våra uppdragsgivare, det vill säga hyresgästerna, är det viktigt att förhandlingarna även framöver har lokal anknytning.

  Både utveckling och dialog mellan parterna behöver ske utifrån logiken i det svenska hyressättningssystemet, det vill säga att det är de lokala parterna som tar ansvar för hyressättningen. Det är detta som har gjort att systemet har fungerat för både hyresvärdar och hyresgäster i hög- och lågkonjunktur och i tider av stora skatteomläggningar. Det är uppenbart att det inte är de låga hyreshöjningarna som hindrat hyresrättens utveckling – snarare har utvecklingen här varit missgynnad jämfört med andra upplåtelseformer.

  Lika viktigt som det är att stärka de lokala hyresförhandlingarna lika viktigt är det att ha ändamålsenliga tvistlösningsmekanismer. Där har Hyresmarknadskommittén (HMK) i över sextio år arbetat med att lösa tvister mellan parterna. Antalet ärenden i HMK har stadigt minskat de senaste åren på grund av proaktivt arbete med att främja de lokala förhandlingarna. Det är en utveckling vi vill fortsätta främja.

  Tillsammans med SABO pågår även ett arbete med en oberoende tvistlösning för presumtionshyror. Men även här är marknaderna lokala med lokala behov och förutsättningar som en alltför central tvistlösning kan ha svårt att sätta sig in i. För privata fastighetsägare finns även BMK (Bostadsmarknadskommittén), denna har dock på Fastighetsägarnas initiativ varit vilande i många år. Men vi öppnar gärna för samtal kring den igen.

  Vad gäller förhandlingsunderlaget så behövs det ett långsiktigt, tydligt och transparent förhandlingsunderlag. Det behövs en bättre koppling till fastighetsägare som arbetar långsiktigt med sin förvaltning och en metodik att fånga upp förvaltningskvalitén bättre i förhandlingarna. Samtidigt behövs en flexibilitet i förhandlingarna och underlagen för att möta de utmaningar som finns och kommer att dyka upp framöver för båda hyresvärdar och hyresgäster.

  Kritiken som framförts om att hyreshöjningarna under de senaste tre åren varit lägre än KPI i de årliga förhandlingarna präglar det kortsiktiga perspektivet som ibland återfinns i debatten. Den oberoende Hyreskommissionen har analyserat frågan och landat i följande:

  ”Hyreskommissionen har tagit fram statistik över hyresutvecklingen och fastighetsrelaterade kostnadsökningar. Under den senaste tioårsperioden har konsumentprisindex (KPI) stigit med 9 procent medan den genomsnittliga årshyran stigit med 26 procent. Driftskostnaderna har dock ökat med 47 procent. Men de kraftigt ökande driftskostnaderna har kompenserats av den gynnsamma ränteutvecklingen. Undersökningen visar att fastighetsägarna överlag har fått kostnadstäckning.” (Hyreskommissionens inlägg i DN Debatt 2018-07-02.)

  Hyresgästföreningen jobbar aktivt och konkret med andra åtgärder för att konstant utveckla och förbättra hyressättningssystemet i samarbete med SABO och Fastighetsägarna, ett arbete vi hoppas fördjupa ytterligare till hösten. Konkreta förändringar som kommer inom en snar framtid är att förhandlingsprocessen kommer att digitaliseras i den Förhandlarportal som lanseras till hösten. En annan viktig fråga är att få fram flera lokala hyressättningsmodeller, så kallad systematisering vilken säkerställer att likvärdiga lägenheter har samma hyra. Den 22 november anordnar våra tre organisationer en gemensam utvecklingsdag i hyressättningsfrågor som vi välkomnar hela branschen till.

  Vi hoppas på en framtid där vi som parter på bostadsmarknaden gemensamt kan efterfråga en politik som gagnar bostadsmarknaden i stället för att strida sinsemellan. Vi ser fram emot konstruktiv dialog under hösten och att vi tillsammans hjälps åt att utveckla hyresrätten som den fantastiska och flexibla boendeform den är.

  Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen
  Jonas Nygren, förbundschef Hyresgästföreningen
  Erik Elmgren, förhandlingschef Hyresgästföreningen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Arnhultrepresentant till Castellums valberedning

  Börs Advokat Patrik Essehorn, som representerar storägaren Rutger Arnhult, tar plats i Castellums valberedning inför årsstämman 2019.

 • “Rekordhögt tryck i Jönköping”

  Business Arena, Fastighetsmarknad väst Jönköping är Sveriges tionde största kommun med 138 115 invånare och staden växer hela tiden. “Den största utmaningen är kompetensbristen”, säger kommunens näringslivschef, Sven Rydell, på Business Arena Stockholm.

 • NCC förvärvar av ICA Fastigheter i Bromma

  Transaktioner NCC förvärvar en fastighet om 50000 kvadratmeter byggrätt för kontor, handel och hotell i Bromma, Stockholm. Säljare är ICA Fastigheter. Den totala investeringen beräknas omfatta runt 2,5 miljarder kronor. 

 • ANNONS
  • Amhult 2 hyr ut till Apoteket

   Uthyrning väst Amhult 2 hyr ut ytterligare i kvarteret Radarflyget II. Företaget har tecknat hyresavtal med Apoteket AB om förhyrning av runt 182 kvadratmeter BTA.

  • Wihlborgs köper i Lund

   Transaktioner - Syd Wihlborgs köper fastigheten Nya Vattentornet 3 i Lund. Förvärvet inkluderar även ett parkeringshus med 600 platser och byggrätter för ytterligare 11000 kvadratmeter kontorsyta. Affären sker mot ett underliggande fastighetsvärde om 570 miljoner. 

 • 2008 – året som bjöd på det mesta

  Ekonomi Inledningen av 2008 var skakig, signalerna från USA var oroväckande. Men oron hade ännu inte satt sig, vid en rundringning till finansdirektörerna var ett av tipsen att det förmodligen blåst över till sommaren. Konjunkturinstitutets prognos i januari talade om en BNP-tillväxt på 3,0 procent 2008 och 2,8 procent 2009.

 • ANNONS
 • Så minns branschen Lehman-kraschen

  Fastighetsmarknad Fastighetsnytt har bett några fastighetsprofiler som var verksamma på den tiden att beskriva hur de upplevde händelserna i samband med Lehman-kraschen och hur de ser att branschen har utvecklats sedan dess.

 • Geely anlitar Newsec i Göteborgssatsning

  Fastighetsmarknad, Väst Fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group, Geely, anlitar Newsec som affärsmässig huvudrådgivare och samarbetspartner i sitt nya europeiska innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x