• TI: Partier blundar för växande korruption

  PUBLICERAD 2018-07-03 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-07-03 13:02

  Textstorlek

  Dela med andra

  Sverige är mest korrupt i hela Skandinavien. Ändå presenterar inget riksdagsparti en handlingsplan mot korruption. Det påpekar Transparency International i sitt senaste index.

  Skatteverket uppger att det försvinner minst 100 miljarder kronor på skattebrott, korruption och svartjobb varje år. Ändå görs det ytterst lite från politiskt håll för att stoppa fifflet.

  – Varför tar inget av partierna korruptionsfrågorna på allvar? Varför är intresset för transparens ljummet, som bäst? säger Michaela Ahlberg, styrelseordförande, Transparency International, TI, i rapporten.

  Hon tror att det antingen handlar om ovilja eller okunskap. Varför saknas annars en nationell handlingsplan mot korruption i Sverige, frågar man sig i rapporten. En handlingsplan är en av de åtgärder som enligt TI krävs om Sverige ska klara av de globala målen i Agenda 2030.

  I åtta olika bedömningar uppger näringslivsföreträdare nämligen att det har blivit allt vanligare med mutor och oegentligheter i samband med offentlig upphandling i Sverige. Värdet av offentliga upphandlingar uppgick till 684 miljarder kronor 2016, vilket motsvarar en sjättedel av BNP.

  Nya Zeeland upplevs som minst korrupt i världen, tätt följd av Danmark, Finland, Norge och Schweiz. Singapore och Sverige delar på sjätte plats, enligt TI:s korruptionsindex.

  – Korruption medför minskat förtroende för våra viktiga institutioner och ledare. Medborgarnas tilltro är själva grundvalen för demokrati och den plattform som politikerna står på och att politikerna tar så lätt på denna viktiga fråga är obegripligt, säger Ahlberg.

  Utöver riskanalyser och uppföljningsarbete efterfrågar TI Sverige att myndigheter, kommuner och landsting inom ramen av en nationell antikorruptionsplan ska implementa tydligare regler och förbättra samspelet med varandra.

  – En nationell plan kan hjälpa regeringen att samordna arbetet mot korruption och svara på vem som ansvarar för vad. Det krävs ihärdigt arbete för det samhällskontrakt som säger att korruption är oacceptabel.

  Högtrycket i den svenska byggindustrin har också lockat till sig mer utstuderad, organiserad brottslighet värd flera miljarder kronor. Förra året fick Byggnads Region Stockholm–Gotland och Stockholms Byggmästarförening via Fair Play Bygg in minst 141 tips om misstänkt brottslighet i byggbranschen i Stockholms län, vilket är en ökning med cirka 25 procent jämfört med 2016. Och mörkertalet är stort.

  – Vi borde kunna bedriva fler rättsfall, men det är en resursfråga för politikerna att lösa, säger Lars Holmström, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Arnhultrepresentant till Castellums valberedning

  Börs Advokat Patrik Essehorn, som representerar storägaren Rutger Arnhult, tar plats i Castellums valberedning inför årsstämman 2019.

 • “Rekordhögt tryck i Jönköping”

  Business Arena, Fastighetsmarknad väst Jönköping är Sveriges tionde största kommun med 138 115 invånare och staden växer hela tiden. “Den största utmaningen är kompetensbristen”, säger kommunens näringslivschef, Sven Rydell, på Business Arena Stockholm.

 • NCC förvärvar av ICA Fastigheter i Bromma

  Transaktioner NCC förvärvar en fastighet om 50000 kvadratmeter byggrätt för kontor, handel och hotell i Bromma, Stockholm. Säljare är ICA Fastigheter. Den totala investeringen beräknas omfatta runt 2,5 miljarder kronor. 

 • ANNONS
  • Amhult 2 hyr ut till Apoteket

   Uthyrning väst Amhult 2 hyr ut ytterligare i kvarteret Radarflyget II. Företaget har tecknat hyresavtal med Apoteket AB om förhyrning av runt 182 kvadratmeter BTA.

  • Wihlborgs köper i Lund

   Transaktioner - Syd Wihlborgs köper fastigheten Nya Vattentornet 3 i Lund. Förvärvet inkluderar även ett parkeringshus med 600 platser och byggrätter för ytterligare 11000 kvadratmeter kontorsyta. Affären sker mot ett underliggande fastighetsvärde om 570 miljoner. 

 • 2008 – året som bjöd på det mesta

  Ekonomi Inledningen av 2008 var skakig, signalerna från USA var oroväckande. Men oron hade ännu inte satt sig, vid en rundringning till finansdirektörerna var ett av tipsen att det förmodligen blåst över till sommaren. Konjunkturinstitutets prognos i januari talade om en BNP-tillväxt på 3,0 procent 2008 och 2,8 procent 2009.

 • ANNONS
 • Så minns branschen Lehman-kraschen

  Fastighetsmarknad Fastighetsnytt har bett några fastighetsprofiler som var verksamma på den tiden att beskriva hur de upplevde händelserna i samband med Lehman-kraschen och hur de ser att branschen har utvecklats sedan dess.

 • Geely anlitar Newsec i Göteborgssatsning

  Fastighetsmarknad, Väst Fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group, Geely, anlitar Newsec som affärsmässig huvudrådgivare och samarbetspartner i sitt nya europeiska innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived