• TI: Partier blundar för växande korruption

  PUBLICERAD 2018-07-03 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-07-03 13:02

  Textstorlek

  Dela med andra

  Sverige är mest korrupt i hela Skandinavien. Ändå presenterar inget riksdagsparti en handlingsplan mot korruption. Det påpekar Transparency International i sitt senaste index.

  Skatteverket uppger att det försvinner minst 100 miljarder kronor på skattebrott, korruption och svartjobb varje år. Ändå görs det ytterst lite från politiskt håll för att stoppa fifflet.

  – Varför tar inget av partierna korruptionsfrågorna på allvar? Varför är intresset för transparens ljummet, som bäst? säger Michaela Ahlberg, styrelseordförande, Transparency International, TI, i rapporten.

  Hon tror att det antingen handlar om ovilja eller okunskap. Varför saknas annars en nationell handlingsplan mot korruption i Sverige, frågar man sig i rapporten. En handlingsplan är en av de åtgärder som enligt TI krävs om Sverige ska klara av de globala målen i Agenda 2030.

  I åtta olika bedömningar uppger näringslivsföreträdare nämligen att det har blivit allt vanligare med mutor och oegentligheter i samband med offentlig upphandling i Sverige. Värdet av offentliga upphandlingar uppgick till 684 miljarder kronor 2016, vilket motsvarar en sjättedel av BNP.

  Nya Zeeland upplevs som minst korrupt i världen, tätt följd av Danmark, Finland, Norge och Schweiz. Singapore och Sverige delar på sjätte plats, enligt TI:s korruptionsindex.

  – Korruption medför minskat förtroende för våra viktiga institutioner och ledare. Medborgarnas tilltro är själva grundvalen för demokrati och den plattform som politikerna står på och att politikerna tar så lätt på denna viktiga fråga är obegripligt, säger Ahlberg.

  Utöver riskanalyser och uppföljningsarbete efterfrågar TI Sverige att myndigheter, kommuner och landsting inom ramen av en nationell antikorruptionsplan ska implementa tydligare regler och förbättra samspelet med varandra.

  – En nationell plan kan hjälpa regeringen att samordna arbetet mot korruption och svara på vem som ansvarar för vad. Det krävs ihärdigt arbete för det samhällskontrakt som säger att korruption är oacceptabel.

  Högtrycket i den svenska byggindustrin har också lockat till sig mer utstuderad, organiserad brottslighet värd flera miljarder kronor. Förra året fick Byggnads Region Stockholm–Gotland och Stockholms Byggmästarförening via Fair Play Bygg in minst 141 tips om misstänkt brottslighet i byggbranschen i Stockholms län, vilket är en ökning med cirka 25 procent jämfört med 2016. Och mörkertalet är stort.

  – Vi borde kunna bedriva fler rättsfall, men det är en resursfråga för politikerna att lösa, säger Lars Holmström, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Spår affärer för 150 miljarder 2019

  Fastighetsmarknad Trots att många spår lågkonjunktur och nedgångar har transaktionsmarknaden för fastigheter börjat starkt under 2019. Även om antalet avslut varit något färre än tidigare, har flera av dem varit stora. Mikael Söderlundh från Pangea och Newsecs Alexandra Lövgren spår ett starkt transaktionsår även 2019, bland annat genom ett antal större strukturaffärer. 

 • Säljer till staten för halv miljard

  Transaktioner Ratos säljer sin fastighet Stockholm Lejonet 4 i regeringskvarteren till staten. Man har sedan ett tag bedrivit förhandlingar med Statens Fastighetsverk och har nu nått en överenskommelse.

 • Negativ nettouthyrning för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat steg 9 procent i det första kvartalet med stöd av stigande hyresintäkter men nettouthyrningen var negativ till följd av svagare hyresmarknad.

 • ANNONS
  • Tre nya hyresgäster i Gamlestads Brygga

   Uthyrning väst Peab har tecknat tre hyresavtal i projektet Gamlestads Brygga i Göteborg. Hyresgästerna är godisbutiken 4-gott, Fastighetsbyrån och Pressbyrån. Colliers International har agerat rådgivare vid samtliga uthyrningar. 

  • Citycon rekryterar tre

   Rekrytering Citycon utökar inom uthyrning och rekryterar Tobias Rönnberg, Elias Söderström och Jonatan Westerblom. Samtliga kommer att arbeta med uthyrning av de kommersiella lokalerna i bolagets nio svenska köpcentrum. 

 • Tobias Bjurling ny CFO på Svevia

  Rekrytering Tobias Bjurling har utsetts till ny ekonomi-och finanschef på Svevia. Han efterträder Åsa Neving, som gått över till rollen som CFO på Bravida.

 • ANNONS
 • Diös förvaltningsresultat steg i kv1

  Börs Diös förvaltningsresultat ökade med 13 procent i det första kvartalet stärkt av ökade hyresintäkter och lägre kostnader. Delårsrapporten visar även att det Norrlandsfokuserade bolaget ökar investeringarna.

 • Ivana Stankovic till Svenska Hus

  Rekrytering, Syd Svenska Hus rekryterar Ivana Stankovic som regionchef i Skåne. Hon kommer närmast från Vasakronan, där hon varit affärsområdeschef i Malmö och Lund. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived