• TI: Partier blundar för växande korruption

  PUBLICERAD 2018-07-03 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-07-03 13:02

  Textstorlek

  Dela med andra

  Sverige är mest korrupt i hela Skandinavien. Ändå presenterar inget riksdagsparti en handlingsplan mot korruption. Det påpekar Transparency International i sitt senaste index.

  Skatteverket uppger att det försvinner minst 100 miljarder kronor på skattebrott, korruption och svartjobb varje år. Ändå görs det ytterst lite från politiskt håll för att stoppa fifflet.

  – Varför tar inget av partierna korruptionsfrågorna på allvar? Varför är intresset för transparens ljummet, som bäst? säger Michaela Ahlberg, styrelseordförande, Transparency International, TI, i rapporten.

  Hon tror att det antingen handlar om ovilja eller okunskap. Varför saknas annars en nationell handlingsplan mot korruption i Sverige, frågar man sig i rapporten. En handlingsplan är en av de åtgärder som enligt TI krävs om Sverige ska klara av de globala målen i Agenda 2030.

  I åtta olika bedömningar uppger näringslivsföreträdare nämligen att det har blivit allt vanligare med mutor och oegentligheter i samband med offentlig upphandling i Sverige. Värdet av offentliga upphandlingar uppgick till 684 miljarder kronor 2016, vilket motsvarar en sjättedel av BNP.

  Nya Zeeland upplevs som minst korrupt i världen, tätt följd av Danmark, Finland, Norge och Schweiz. Singapore och Sverige delar på sjätte plats, enligt TI:s korruptionsindex.

  – Korruption medför minskat förtroende för våra viktiga institutioner och ledare. Medborgarnas tilltro är själva grundvalen för demokrati och den plattform som politikerna står på och att politikerna tar så lätt på denna viktiga fråga är obegripligt, säger Ahlberg.

  Utöver riskanalyser och uppföljningsarbete efterfrågar TI Sverige att myndigheter, kommuner och landsting inom ramen av en nationell antikorruptionsplan ska implementa tydligare regler och förbättra samspelet med varandra.

  – En nationell plan kan hjälpa regeringen att samordna arbetet mot korruption och svara på vem som ansvarar för vad. Det krävs ihärdigt arbete för det samhällskontrakt som säger att korruption är oacceptabel.

  Högtrycket i den svenska byggindustrin har också lockat till sig mer utstuderad, organiserad brottslighet värd flera miljarder kronor. Förra året fick Byggnads Region Stockholm–Gotland och Stockholms Byggmästarförening via Fair Play Bygg in minst 141 tips om misstänkt brottslighet i byggbranschen i Stockholms län, vilket är en ökning med cirka 25 procent jämfört med 2016. Och mörkertalet är stort.

  – Vi borde kunna bedriva fler rättsfall, men det är en resursfråga för politikerna att lösa, säger Lars Holmström, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Klarakvarteren 2.0 lever upp till forna visioner

  Fastighetsmarknad, Samhälle Citysaneringen, norrmalmsregleringen, rivningen av klarakvarteren, bygget av det moderna Stockholm. Kär stadsomvandling har många namn – och många kritiker. Visionen för den moderna och företagsvänliga huvudstaden nådde inte ända fram, men kanske håller drömmarna på väg att uppfyllas 50 år senare.

 • Castellum lånar 5 miljarder på euromarknaden

  Börs Castellum har gjort sin första obligationsemisson på den europeiska penningmarknaden. Bolaget tog in 500 miljoner euro, motsvarande drygt 5 miljarder kronor, genom ett lån som löper på fem år. Likviden har man via swapavtal gjort om till svenska kronor.

 • Pandox tar in 447 MEUR i finansiering

  Börs Pandox utökar en existerande lånefacilitet för en hotellfastighetsportfölj till 447 miljoner euro, cirka 4,6 miljarder kronor, och förlänger löptiden ytterligare fem år. Det skriver den tyska banken Aareal, som ordnat finansieringen, i ett pressmeddelande.

 • Förändringar i Jernhusens ledning

  Rekrytering Vid årsskiftet omorganiserar Jernhusen, bland annat genom nya affärsområden. I samband med detta lämnar Ann Wiberg och Mats Hubertsson bolaget – samtidigt som Cecilia Pettersson tar plats i ledningsgruppen. 

 • ANNONS
 • Nej även till bantat Nobelcenter

  Nyheter Nobelstiftelsen kan tänka sig en mindre byggnad och att Tullhuset bevaras, för att få ett Nobelcenter på Blasieholmen. Men det grönblå styret i stadshuset säger nej även till det nya förslaget, uppger SVT.

 • Vincero gör ytterligare förvärv i Huddinge

  Transaktioner Vincero Fastigheter har köpte tre fastigheter i Storängens industriområde, i Huddinge. Transaktionen sker till ett underliggande fastighetsvärde om 120 miljoner.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived