+
Foto: Dreamstime.
 • Storbanker får böter för kreditbetyg

  PUBLICERAD 2018-07-23 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-07-23 10:46

  Textstorlek

  Dela med andra

  De svenska storbankerna Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank, samt Danske Bank, bötfälls av Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA) för att ha utfärdat kreditbetyg utan erforderliga tillstånd.

  Böteslappen uppgår till 495 000 euro per bank, motsvarande 5,1 miljoner svenska kronor.

  Enligt ESMA har bankerna utfärdat kreditbetyg till sina kunder mellan juni 2011 och augusti 2016 och i SEB:s fall ska verksamheten ha pågått ända tills maj 2018. Bankerna ska ha utfärdat vad de beskriver som skuggratings på olika verksamheter och underliggande finansiella instrument. Enligt ESMA uppfylls dock kriterierna för att det ska klassas som regelrätta kreditbetyg.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived