+
Stig-Björn Ljunggren.
 • Snövit, prinsen och häxan

  PUBLICERAD 2018-07-02 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-07-02 17:12

  Textstorlek

  Dela med andra

  Ulf Kristersson (M) bildar regering i höst, Trump är det nya normala och trygghetsfrågan blir det mest omtalade under Almedalen. Det tror i alla fall statsvetaren Stig-Björn Ljunggren som talade på Business Arena Almedalen.

  Vilken fråga blir viktigast när rösterna ska fördelas? Valår brukar innebära en upptrappning av både pajkastning och valfläsk men Stig-Björn Ljunggren konstaterade pajkastning är något vi är väldigt dåliga på i Sverige. I alla fall om man jämför med andra politiska kulturer där man är otroligt oförskämda mot varandra. Stig-Björn Ljunggren nämner det brittiska parlamentet där man är oförskämda, men på ett elegant sätt, och nämner ett exempel från slutet av 1800-talet där en premiärminister och oppositionsledare grälar om regeringens nyligen presenterade budget.

  – Det är en katastrof och en olycka säger oppositionsledaren. Då kommer premiärministern upp och säger att, min bästa herre, jag tror inte ni kan skilja på vad som är en olycka och vad som är en katastrof. Om ni ramlar i Themsen är det en olycka, men om någon drar upp er då är det en katastrof. Tänk om någon skulle säga något sådant i Sverige? säger Stig-Björn Ljunggren.

  Annars tror Stig-Björn Ljunggren att frågan nummer ett under veckan blir välfärden, integration givetvis men inte minst trygghet där man nu också inkluderar frågor som exempelvis kriminalitet, man väver in flera saker i välfärds och trygghetspaketet.

  – Trygghet kommer bli som ett kodord. Det finns ingen här av kvinna född som kan skriva en trovärdig text utan att slänga in ordet hållbart i allt, spelpolitiken ska vara hållbar och så vidare. Så kommer det också bli med trygghet, säger Stig-Björn Ljunggren

  Stig-Björn Ljunggren talar också om det nya normala där Donald Trump får stå förebild och så kommer det också vara ett tag framöver. Ibland hör man att vi har ett nytt politiskt landskap, men Stig-Björn Ljunggren menar att vi har ett gammalt politiskt landskap som är uppryckt, där det inte längre finns någon tydlig kontur på landskapet. Han illustrerar med hur det gått för auktoritära partier, som Stig-Björn Ljunggren beskriver som folkligt auktoritära – demokraturer – vilka har gått starkt uppåt sedan 80-talet.

  – Det finns en längtan till någon som pekar med hela handen, den vuxne i rummet. Vad jag kommer spana efter i Almedalen är försöken från partiledarna att vara den vuxne i rummet.

  Vilka vinner då valet i höst? Det kommer bli tre stora partier där kampen handlar om placering, och de stora vinnarna i ökning av antalet röster blir Vänstern och Sverigedemokraterna, tror Stig-Björn Ljunggren.

  – Men det blir tre stora partier, snövit, prinsen och häxan. Och så dvärgarna som i det här fallet är fem, de kommer inte riktigt vara med utan vara kvar i gruvan. Folk säger att det blir en spännande valrörelse, inte alls, möjligtvis om vem som kommer vara störst eller tvåa. Men i övrigt vet vi att det kommer att vara kaotiskt. Det mest intressanta är vem som bildar regering.

  På en direkt fråga om vem som vinner valet så tror Stig-Björn Ljunggren att det blir Moderaterna som bildar ny regering, antingen själva eller eventuellt tillsammans med Kristdemokraterna om de kommer in i riksdagen.

  – Men det kommer inte bara bli moderater och kristdemokrater utan en bred regering för att få den vuxne i rummet, omfamningen. Vi ser exempelvis i migrationspolitiken att Kristersson säger, ska vi inte göra upp redan nu? Så svaret är att det blir Kristersson, visst finns det alternativ men det är det minst spekulativa jag kan komma fram till, säger Stig-Björn Ljunggren.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Klarakvarteren 2.0 lever upp till forna visioner

  Fastighetsmarknad, Samhälle Citysaneringen, norrmalmsregleringen, rivningen av klarakvarteren, bygget av det moderna Stockholm. Kär stadsomvandling har många namn – och många kritiker. Visionen för den moderna och företagsvänliga huvudstaden nådde inte ända fram, men kanske håller drömmarna på väg att uppfyllas 50 år senare.

 • Castellum lånar 5 miljarder på euromarknaden

  Börs Castellum har gjort sin första obligationsemisson på den europeiska penningmarknaden. Bolaget tog in 500 miljoner euro, motsvarande drygt 5 miljarder kronor, genom ett lån som löper på fem år. Likviden har man via swapavtal gjort om till svenska kronor.

 • Pandox tar in 447 MEUR i finansiering

  Börs Pandox utökar en existerande lånefacilitet för en hotellfastighetsportfölj till 447 miljoner euro, cirka 4,6 miljarder kronor, och förlänger löptiden ytterligare fem år. Det skriver den tyska banken Aareal, som ordnat finansieringen, i ett pressmeddelande.

 • Förändringar i Jernhusens ledning

  Rekrytering Vid årsskiftet omorganiserar Jernhusen, bland annat genom nya affärsområden. I samband med detta lämnar Ann Wiberg och Mats Hubertsson bolaget – samtidigt som Cecilia Pettersson tar plats i ledningsgruppen. 

 • ANNONS
 • Nej även till bantat Nobelcenter

  Nyheter Nobelstiftelsen kan tänka sig en mindre byggnad och att Tullhuset bevaras, för att få ett Nobelcenter på Blasieholmen. Men det grönblå styret i stadshuset säger nej även till det nya förslaget, uppger SVT.

 • Vincero gör ytterligare förvärv i Huddinge

  Transaktioner Vincero Fastigheter har köpte tre fastigheter i Storängens industriområde, i Huddinge. Transaktionen sker till ett underliggande fastighetsvärde om 120 miljoner.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived