+
Stig-Björn Ljunggren.
 • Snövit, prinsen och häxan

  PUBLICERAD 2018-07-02 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-07-02 17:12

  Textstorlek

  Dela med andra

  Ulf Kristersson (M) bildar regering i höst, Trump är det nya normala och trygghetsfrågan blir det mest omtalade under Almedalen. Det tror i alla fall statsvetaren Stig-Björn Ljunggren som talade på Business Arena Almedalen.

  Vilken fråga blir viktigast när rösterna ska fördelas? Valår brukar innebära en upptrappning av både pajkastning och valfläsk men Stig-Björn Ljunggren konstaterade pajkastning är något vi är väldigt dåliga på i Sverige. I alla fall om man jämför med andra politiska kulturer där man är otroligt oförskämda mot varandra. Stig-Björn Ljunggren nämner det brittiska parlamentet där man är oförskämda, men på ett elegant sätt, och nämner ett exempel från slutet av 1800-talet där en premiärminister och oppositionsledare grälar om regeringens nyligen presenterade budget.

  – Det är en katastrof och en olycka säger oppositionsledaren. Då kommer premiärministern upp och säger att, min bästa herre, jag tror inte ni kan skilja på vad som är en olycka och vad som är en katastrof. Om ni ramlar i Themsen är det en olycka, men om någon drar upp er då är det en katastrof. Tänk om någon skulle säga något sådant i Sverige? säger Stig-Björn Ljunggren.

  Annars tror Stig-Björn Ljunggren att frågan nummer ett under veckan blir välfärden, integration givetvis men inte minst trygghet där man nu också inkluderar frågor som exempelvis kriminalitet, man väver in flera saker i välfärds och trygghetspaketet.

  – Trygghet kommer bli som ett kodord. Det finns ingen här av kvinna född som kan skriva en trovärdig text utan att slänga in ordet hållbart i allt, spelpolitiken ska vara hållbar och så vidare. Så kommer det också bli med trygghet, säger Stig-Björn Ljunggren

  Stig-Björn Ljunggren talar också om det nya normala där Donald Trump får stå förebild och så kommer det också vara ett tag framöver. Ibland hör man att vi har ett nytt politiskt landskap, men Stig-Björn Ljunggren menar att vi har ett gammalt politiskt landskap som är uppryckt, där det inte längre finns någon tydlig kontur på landskapet. Han illustrerar med hur det gått för auktoritära partier, som Stig-Björn Ljunggren beskriver som folkligt auktoritära – demokraturer – vilka har gått starkt uppåt sedan 80-talet.

  – Det finns en längtan till någon som pekar med hela handen, den vuxne i rummet. Vad jag kommer spana efter i Almedalen är försöken från partiledarna att vara den vuxne i rummet.

  Vilka vinner då valet i höst? Det kommer bli tre stora partier där kampen handlar om placering, och de stora vinnarna i ökning av antalet röster blir Vänstern och Sverigedemokraterna, tror Stig-Björn Ljunggren.

  – Men det blir tre stora partier, snövit, prinsen och häxan. Och så dvärgarna som i det här fallet är fem, de kommer inte riktigt vara med utan vara kvar i gruvan. Folk säger att det blir en spännande valrörelse, inte alls, möjligtvis om vem som kommer vara störst eller tvåa. Men i övrigt vet vi att det kommer att vara kaotiskt. Det mest intressanta är vem som bildar regering.

  På en direkt fråga om vem som vinner valet så tror Stig-Björn Ljunggren att det blir Moderaterna som bildar ny regering, antingen själva eller eventuellt tillsammans med Kristdemokraterna om de kommer in i riksdagen.

  – Men det kommer inte bara bli moderater och kristdemokrater utan en bred regering för att få den vuxne i rummet, omfamningen. Vi ser exempelvis i migrationspolitiken att Kristersson säger, ska vi inte göra upp redan nu? Så svaret är att det blir Kristersson, visst finns det alternativ men det är det minst spekulativa jag kan komma fram till, säger Stig-Björn Ljunggren.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Arnhultrepresentant till Castellums valberedning

  Börs Advokat Patrik Essehorn, som representerar storägaren Rutger Arnhult, tar plats i Castellums valberedning inför årsstämman 2019.

 • “Rekordhögt tryck i Jönköping”

  Business Arena, Fastighetsmarknad väst Jönköping är Sveriges tionde största kommun med 138 115 invånare och staden växer hela tiden. “Den största utmaningen är kompetensbristen”, säger kommunens näringslivschef, Sven Rydell, på Business Arena Stockholm.

 • NCC förvärvar av ICA Fastigheter i Bromma

  Transaktioner NCC förvärvar en fastighet om 50000 kvadratmeter byggrätt för kontor, handel och hotell i Bromma, Stockholm. Säljare är ICA Fastigheter. Den totala investeringen beräknas omfatta runt 2,5 miljarder kronor. 

 • ANNONS
  • Amhult 2 hyr ut till Apoteket

   Uthyrning väst Amhult 2 hyr ut ytterligare i kvarteret Radarflyget II. Företaget har tecknat hyresavtal med Apoteket AB om förhyrning av runt 182 kvadratmeter BTA.

  • Wihlborgs köper i Lund

   Transaktioner - Syd Wihlborgs köper fastigheten Nya Vattentornet 3 i Lund. Förvärvet inkluderar även ett parkeringshus med 600 platser och byggrätter för ytterligare 11000 kvadratmeter kontorsyta. Affären sker mot ett underliggande fastighetsvärde om 570 miljoner. 

 • 2008 – året som bjöd på det mesta

  Ekonomi Inledningen av 2008 var skakig, signalerna från USA var oroväckande. Men oron hade ännu inte satt sig, vid en rundringning till finansdirektörerna var ett av tipsen att det förmodligen blåst över till sommaren. Konjunkturinstitutets prognos i januari talade om en BNP-tillväxt på 3,0 procent 2008 och 2,8 procent 2009.

 • ANNONS
 • Så minns branschen Lehman-kraschen

  Fastighetsmarknad Fastighetsnytt har bett några fastighetsprofiler som var verksamma på den tiden att beskriva hur de upplevde händelserna i samband med Lehman-kraschen och hur de ser att branschen har utvecklats sedan dess.

 • Geely anlitar Newsec i Göteborgssatsning

  Fastighetsmarknad, Väst Fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group, Geely, anlitar Newsec som affärsmässig huvudrådgivare och samarbetspartner i sitt nya europeiska innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Stig-Björn Ljunggren.