+
Björn Wellhagen Foto: Mäklarsamfundet
 • Skulderna ökar trots skärpt krav

  PUBLICERAD 2018-07-04 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-07-04 12:24

  Textstorlek

  Dela med andra

  Bostadsrättspriserna stod stilla i Stockholm förra månaden, samtidigt som hushållens skulder ökar trots skärpta lånekrav. “Amorteringskravet är en dyrköpt åtgärd”, säger Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet.

  I riket stod priserna på bostadsrättsmarknaden stilla i juni. Det samma gällde för bostadsrätter i centrala Stockholm och Storstockholm, medan priserna i Malmö och Göteborg steg med 1 procent. Det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. 

  “Detta är ännu ett tecken på att nya amorteringskravet drabbat Stockholmsmarknaden mest”, skriver Mäklarsamfundet i ett pressmeddelande. Något som den senaste rapporten också bekräftar. 

  – Amorteringskravet påverkar områden med dyrast priser. Statistiken visar att över 60 procent av den minskade volymen sålda bostadsrätter under mars-juni återfinns i Storstockholm, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

  Samtidigt visar siffror från SCB att hushållens skulder ökat trots skärpt amorteringskrav.

  – De minskar alltså inte, vilket var syftet. Det har varit en dyrköpt åtgärd med små effekter på skuldsättningen, men tydligt negativa biverkningar i form av minskad rörlighet, säger Mäklarsamfundets vd, Björn Wellhagen, i ett pressmeddelande.

  Spannet mellan utgångspris och slutpris är fortsatt lågt, vilket indikerar att intensiva budgivningar är allt mindre vanligt, enligt rapporten. Innan det skärpta kravet infördes drog försäljningen av naturliga skäl iväg, men i juni började volymerna att stabiliseras till mer normala nivåer igen.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived