+
Björn Wellhagen Foto: Mäklarsamfundet
 • Skulderna ökar trots skärpt krav

  PUBLICERAD 2018-07-04 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-07-04 12:24

  Textstorlek

  Dela med andra

  Bostadsrättspriserna stod stilla i Stockholm förra månaden, samtidigt som hushållens skulder ökar trots skärpta lånekrav. “Amorteringskravet är en dyrköpt åtgärd”, säger Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet.

  I riket stod priserna på bostadsrättsmarknaden stilla i juni. Det samma gällde för bostadsrätter i centrala Stockholm och Storstockholm, medan priserna i Malmö och Göteborg steg med 1 procent. Det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. 

  “Detta är ännu ett tecken på att nya amorteringskravet drabbat Stockholmsmarknaden mest”, skriver Mäklarsamfundet i ett pressmeddelande. Något som den senaste rapporten också bekräftar. 

  – Amorteringskravet påverkar områden med dyrast priser. Statistiken visar att över 60 procent av den minskade volymen sålda bostadsrätter under mars-juni återfinns i Storstockholm, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

  Samtidigt visar siffror från SCB att hushållens skulder ökat trots skärpt amorteringskrav.

  – De minskar alltså inte, vilket var syftet. Det har varit en dyrköpt åtgärd med små effekter på skuldsättningen, men tydligt negativa biverkningar i form av minskad rörlighet, säger Mäklarsamfundets vd, Björn Wellhagen, i ett pressmeddelande.

  Spannet mellan utgångspris och slutpris är fortsatt lågt, vilket indikerar att intensiva budgivningar är allt mindre vanligt, enligt rapporten. Innan det skärpta kravet infördes drog försäljningen av naturliga skäl iväg, men i juni började volymerna att stabiliseras till mer normala nivåer igen.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Arnhultrepresentant till Castellums valberedning

  Börs Advokat Patrik Essehorn, som representerar storägaren Rutger Arnhult, tar plats i Castellums valberedning inför årsstämman 2019.

 • “Rekordhögt tryck i Jönköping”

  Business Arena, Fastighetsmarknad väst Jönköping är Sveriges tionde största kommun med 138 115 invånare och staden växer hela tiden. “Den största utmaningen är kompetensbristen”, säger kommunens näringslivschef, Sven Rydell, på Business Arena Stockholm.

 • NCC förvärvar av ICA Fastigheter i Bromma

  Transaktioner NCC förvärvar en fastighet om 50000 kvadratmeter byggrätt för kontor, handel och hotell i Bromma, Stockholm. Säljare är ICA Fastigheter. Den totala investeringen beräknas omfatta runt 2,5 miljarder kronor. 

 • ANNONS
  • Amhult 2 hyr ut till Apoteket

   Uthyrning väst Amhult 2 hyr ut ytterligare i kvarteret Radarflyget II. Företaget har tecknat hyresavtal med Apoteket AB om förhyrning av runt 182 kvadratmeter BTA.

  • Wihlborgs köper i Lund

   Transaktioner - Syd Wihlborgs köper fastigheten Nya Vattentornet 3 i Lund. Förvärvet inkluderar även ett parkeringshus med 600 platser och byggrätter för ytterligare 11000 kvadratmeter kontorsyta. Affären sker mot ett underliggande fastighetsvärde om 570 miljoner. 

 • 2008 – året som bjöd på det mesta

  Ekonomi Inledningen av 2008 var skakig, signalerna från USA var oroväckande. Men oron hade ännu inte satt sig, vid en rundringning till finansdirektörerna var ett av tipsen att det förmodligen blåst över till sommaren. Konjunkturinstitutets prognos i januari talade om en BNP-tillväxt på 3,0 procent 2008 och 2,8 procent 2009.

 • ANNONS
 • Så minns branschen Lehman-kraschen

  Fastighetsmarknad Fastighetsnytt har bett några fastighetsprofiler som var verksamma på den tiden att beskriva hur de upplevde händelserna i samband med Lehman-kraschen och hur de ser att branschen har utvecklats sedan dess.

 • Geely anlitar Newsec i Göteborgssatsning

  Fastighetsmarknad, Väst Fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group, Geely, anlitar Newsec som affärsmässig huvudrådgivare och samarbetspartner i sitt nya europeiska innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x