+
 • Räntan oförändrad trots oenig Riksbank

  PUBLICERAD 2018-07-03 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-07-03 10:50

  Textstorlek

  Dela med andra

  Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,50 procent, med en prognos på en första höjning i slutet av året. Vice riksbankschefer Martin Flodén och Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet.

  Direktionen bedömer sammantaget att det är lämpligt att behålla penningpolitiken oförändrad, mot bakgrund av en gynnsam ekonomisk utveckling i omvärlden och hög ekonomisk aktivitet i Sverige, där inflationen börjar närma sig målet på 2 procent.

  Även prognosen för reporäntan är oförändrad och indikerar som tidigare att långsamma höjningar av reporäntan inleds mot slutet av året. Riksbankens innehav av statsobligationer uppgår till cirka 330 miljarder kronor. Direktionen har också fattat beslut om att förlänga det mandat som underlättar att snabbt intervenera på valutamarknaden.

  Vice riksbankschef Martin Flodén reserverade sig mot räntebanan i den penningpolitiska rapporten, och förespråkade en första höjning av reporäntan till -0,25 procent i september eller oktober.

  Henry Ohlsson, även han vice riksbankschef, reserverade sig mot beslutet och förordade en höjning redan nu till -0,25 procent. Han hänvisade till den starka ekonomiska utvecklingen i Sverige och internationellt.

  De båda vice riksbankscheferna reserverade sig även mot beslutet att förlänga mandatet för valutainterventioner. Flodén angav samma motivering som vid de tidigare besluten kring mandatet. Ohlsson ansåg att i ett läge med inflation och inflationsförväntningar nära målet kan eventuella interventioner på valutamarknaden handläggas utan särskilda mandat.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived