+
 • ”Politiken har abdikerat i många år”

  PUBLICERAD 2018-07-30 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-02 11:02

  Textstorlek

  Dela med andra

  Bostadsbristen är fortsatt stor. Det behövs minst 30 000 nya hyresrätter med rimliga hyror varje år fram till 2020, enligt Hyresgästföreningen. ”Politiken har helt abdikerat från bostadspolitiken i många år”, säger Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen region Sydost, i ett pressmeddelande.

  Trots att det fortfarande är bostadsbrist i 255 av landets 290 kommuner, saktar byggtakten ned, enligt Boverket. Detta oroar Hyresgästföreningen som ser ett fortsatt stort behov av framför allt hyresrätter med rimliga hyror.

  Det behövs 80 000 bostäder varje år fram till 2020, enligt Boverket. Hyresgästföreningen menar att minst 30 000 av de nya bostäderna varje år bör vara hyresrätter.

  – 213 000 unga väntar fortfarande på att kunna flytta hemifrån, de behöver någonstans att bo, säger Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen region Sydost, i ett pressmeddelande.

  Han tillägger att de flesta inte vill eller kan köpa sig en bostadsrätt eller villa. Få är heller inte intresserade av nybyggda lägenheter med skyhöga hyror, enligt Johansson.

  – Vad de unga i första hand behöver är hyresrätter med rimliga hyror, hyror som de har råd att betala.

  Trots senaste årens byggboom är fortfarande behovet stort eftersom byggandet var extremt lågt under många år.

  Hyresgästföreningens förslag för att öka byggandet är statliga topplån som underlättar finansieringen av nybyggda hyresrätter. Ett topplån kan till stora delar ersätta det egna kapital som bostadsbolagen måste ha för att få banklån till nyproduktion.

  – Det tar tid att bygga ifatt, men det är det enda sättet att komma tillrätta med bostadsbristen. Politiken har helt abdikerat från bostadspolitiken i många år.

  Det är anledningen till att vi i dag har en så pass allvarlig bostadsbrist, menar Hyresgästföreningen.

  – Nu är det dags att politiken tar sitt ansvar och ser till att bostadsbolagen kan bygga fler hyresrätter med rimliga hyror, säger Björn Johansson.

  Teresa Ahola

   

  2 kommentarer

  1. Hans 2018-08-16

   Jag tycker att kommunerna kan sälja sin mark till självkostnad eftersom vatten och avlopp måste anläggas. En del byggbolag bör vara kommunala utan vinstintresse. Jämför bostadsutvecklarnas kvm priser med de kommunala så får ni se att kostnadsbilden komma skilja sig markkant. Det är varje persons rättighet att få en egen bostad och då skall eventuella bidrag gå till hyresgästen och inte gå till byggaren.
   Detta är en idé så våra ungdomar kan få sin första lägenhet och seniorer att ha råd att hyra.

   Reply

  2. Peter Sanning 2018-08-01

   Det är helt enkelt att vi måste gå bort från det “kommunistiska” att äganderätten skall sköta det som kommun och regering borde tagit ansvar för länge sedan.

   #taansvar

   Allmännyttan skall stå för “social housing” eftersom de tog in dessa människor.

   Resten skall eknomi sköta.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför vara medvetna om möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Byggandet minskade med 16 procent 2018

  Bostäder Under 2018 påbörjades nybyggnation av 53 000 lägenheter – en minskning med 16 procent jämfört med föregående år. Det visar preliminära siffror från SCB. 

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

 • ANNONS
 • Oscars aktie faller brant

  Börs Oscar Properties aktie föll brant på Stockholmsbörsen när handeln inleddes på måndagsmorgonen i kölvattnet av bolagets undermåliga rapport som släpptes på fredagskvällen. Inledningsvis föll aktien med hela 25 procent.

 • ANNONS
 • JLL: Fortsatt stark Stockholmsmarknad

  Fastighetsmarknad Det senaste året har hyrorna på Stockholms kontorsmarknad ökat med sju procent, enligt en ny rapport från JLL. I de centrala delarna beräknas hyran ha nått 7 500 kronor per kvadratmeter och år.

 • “Cykelbanor hjälper inte om ingen cyklar på dem”

  Business Arena Umeå, Webb-TV “En vänlig knuff i rätt riktning”. Så beskriver Katharina Paoli, medgrundare och vd av A Win Win World modefenomenet nudging. Fastighetsnytt träffade henne under Business Arena Umeå. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived