+
 • ”Politiken har abdikerat i många år”

  PUBLICERAD 2018-07-30 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-02 11:02

  Textstorlek

  Dela med andra

  Bostadsbristen är fortsatt stor. Det behövs minst 30 000 nya hyresrätter med rimliga hyror varje år fram till 2020, enligt Hyresgästföreningen. ”Politiken har helt abdikerat från bostadspolitiken i många år”, säger Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen region Sydost, i ett pressmeddelande.

  Trots att det fortfarande är bostadsbrist i 255 av landets 290 kommuner, saktar byggtakten ned, enligt Boverket. Detta oroar Hyresgästföreningen som ser ett fortsatt stort behov av framför allt hyresrätter med rimliga hyror.

  Det behövs 80 000 bostäder varje år fram till 2020, enligt Boverket. Hyresgästföreningen menar att minst 30 000 av de nya bostäderna varje år bör vara hyresrätter.

  – 213 000 unga väntar fortfarande på att kunna flytta hemifrån, de behöver någonstans att bo, säger Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen region Sydost, i ett pressmeddelande.

  Han tillägger att de flesta inte vill eller kan köpa sig en bostadsrätt eller villa. Få är heller inte intresserade av nybyggda lägenheter med skyhöga hyror, enligt Johansson.

  – Vad de unga i första hand behöver är hyresrätter med rimliga hyror, hyror som de har råd att betala.

  Trots senaste årens byggboom är fortfarande behovet stort eftersom byggandet var extremt lågt under många år.

  Hyresgästföreningens förslag för att öka byggandet är statliga topplån som underlättar finansieringen av nybyggda hyresrätter. Ett topplån kan till stora delar ersätta det egna kapital som bostadsbolagen måste ha för att få banklån till nyproduktion.

  – Det tar tid att bygga ifatt, men det är det enda sättet att komma tillrätta med bostadsbristen. Politiken har helt abdikerat från bostadspolitiken i många år.

  Det är anledningen till att vi i dag har en så pass allvarlig bostadsbrist, menar Hyresgästföreningen.

  – Nu är det dags att politiken tar sitt ansvar och ser till att bostadsbolagen kan bygga fler hyresrätter med rimliga hyror, säger Björn Johansson.

  Teresa Ahola

   

  2 kommentarer

  1. Hans 2018-08-16

   Jag tycker att kommunerna kan sälja sin mark till självkostnad eftersom vatten och avlopp måste anläggas. En del byggbolag bör vara kommunala utan vinstintresse. Jämför bostadsutvecklarnas kvm priser med de kommunala så får ni se att kostnadsbilden komma skilja sig markkant. Det är varje persons rättighet att få en egen bostad och då skall eventuella bidrag gå till hyresgästen och inte gå till byggaren.
   Detta är en idé så våra ungdomar kan få sin första lägenhet och seniorer att ha råd att hyra.

   Reply

  2. Peter Sanning 2018-08-01

   Det är helt enkelt att vi måste gå bort från det “kommunistiska” att äganderätten skall sköta det som kommun och regering borde tagit ansvar för länge sedan.

   #taansvar

   Allmännyttan skall stå för “social housing” eftersom de tog in dessa människor.

   Resten skall eknomi sköta.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • IT-boomen satte fart på kontorsmarknaden

  Fastighetsmarknad, Kontor Under de sista åren av IT-boomen när hypen var som störst kröp vakansgraden ner under två procent i de centrala delarna av Stockholm. Nu har vi ett liknande läge i huvudstaden där inte minst IT och den digitala transformationen är en del i kontorskonkurrensen. Fastighetsnytt träffade Henrik Eriksson som varit med i uthyrningssvängen i över 20 år.

 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  Fastighetsmarknad, Webb-TV Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade. Det säger Göran Cars, professor i stadsbyggnad, som talade om ämnet på Business Arena Stockholm nyligen.

 • Willhem köper av SSM för halv miljard

  Bostäder, Transaktioner Willhem förvärvar 176 lägenheter som kommer att byggas i framväxande Täby Park, norr om Stockholm. Säljare är SSM och fastighetsvärdet uppgår till 473 miljoner kronor. 

 • ANNONS
  • Pandox miljardköper i Manchester

   Internationellt, Transaktioner Pandox förvärvar hotellet The Midland Manchester, belägen centralt i Manchester, Storbritannien. Affären uppgår till cirka 115 miljoner pund, vilket motsvarar runt 1,3 miljarder kronor. Transaktionen sker med Fattal Hotels Group som operatörspartner. 

  • 189 nya bostäder i Huddinge

   Fastighetsmarknad NCC går in i ett samverkansavtal med SHH Bostad avseende uppförandet av nya bostäder i Huddinge. Uppdraget omfattar totalt 189 lägenheter som fördelas på bostadsrätter och lägenheter för ett äldreboende. 

 • Nya borgarråd i Stockholm

  Nyheter Moderaternas Anna Köning Jerlmyr tar över som finansborgarråd i Stockholms stad, efter fredagens besked om ett blågrönt styre i huvudstaden.

 • ANNONS
 • Fastighetsbranschen bäst på jämställdhet

  Fastighetsmarknad Fastighetsbranschen toppar listan på jämställda bolag för fjärde året i rad och närmar sig jämställdhet med 36 procent kvinnor i ledningsgrupperna. Det visar Allbrights senaste rapport.

 • Citycon rekryterar stadsutvecklingschef

  Rekrytering Veronica Palmgren blir ny stadsutvecklingschef på Citycon. Hon har tidigare arbetat på bland annat Shell och KF Fastigheter och har flera års erfarenhet som konsult. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x