+
 • ”Politiken har abdikerat i många år”

  PUBLICERAD 2018-07-30 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-02 11:02

  Textstorlek

  Dela med andra

  Bostadsbristen är fortsatt stor. Det behövs minst 30 000 nya hyresrätter med rimliga hyror varje år fram till 2020, enligt Hyresgästföreningen. ”Politiken har helt abdikerat från bostadspolitiken i många år”, säger Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen region Sydost, i ett pressmeddelande.

  Trots att det fortfarande är bostadsbrist i 255 av landets 290 kommuner, saktar byggtakten ned, enligt Boverket. Detta oroar Hyresgästföreningen som ser ett fortsatt stort behov av framför allt hyresrätter med rimliga hyror.

  Det behövs 80 000 bostäder varje år fram till 2020, enligt Boverket. Hyresgästföreningen menar att minst 30 000 av de nya bostäderna varje år bör vara hyresrätter.

  – 213 000 unga väntar fortfarande på att kunna flytta hemifrån, de behöver någonstans att bo, säger Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen region Sydost, i ett pressmeddelande.

  Han tillägger att de flesta inte vill eller kan köpa sig en bostadsrätt eller villa. Få är heller inte intresserade av nybyggda lägenheter med skyhöga hyror, enligt Johansson.

  – Vad de unga i första hand behöver är hyresrätter med rimliga hyror, hyror som de har råd att betala.

  Trots senaste årens byggboom är fortfarande behovet stort eftersom byggandet var extremt lågt under många år.

  Hyresgästföreningens förslag för att öka byggandet är statliga topplån som underlättar finansieringen av nybyggda hyresrätter. Ett topplån kan till stora delar ersätta det egna kapital som bostadsbolagen måste ha för att få banklån till nyproduktion.

  – Det tar tid att bygga ifatt, men det är det enda sättet att komma tillrätta med bostadsbristen. Politiken har helt abdikerat från bostadspolitiken i många år.

  Det är anledningen till att vi i dag har en så pass allvarlig bostadsbrist, menar Hyresgästföreningen.

  – Nu är det dags att politiken tar sitt ansvar och ser till att bostadsbolagen kan bygga fler hyresrätter med rimliga hyror, säger Björn Johansson.

  Teresa Ahola

   

  2 kommentarer

  1. Hans 2018-08-16

   Jag tycker att kommunerna kan sälja sin mark till självkostnad eftersom vatten och avlopp måste anläggas. En del byggbolag bör vara kommunala utan vinstintresse. Jämför bostadsutvecklarnas kvm priser med de kommunala så får ni se att kostnadsbilden komma skilja sig markkant. Det är varje persons rättighet att få en egen bostad och då skall eventuella bidrag gå till hyresgästen och inte gå till byggaren.
   Detta är en idé så våra ungdomar kan få sin första lägenhet och seniorer att ha råd att hyra.

   Reply

  2. Peter Sanning 2018-08-01

   Det är helt enkelt att vi måste gå bort från det “kommunistiska” att äganderätten skall sköta det som kommun och regering borde tagit ansvar för länge sedan.

   #taansvar

   Allmännyttan skall stå för “social housing” eftersom de tog in dessa människor.

   Resten skall eknomi sköta.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Framtidens tåg heter Hyperloop

  Uncategorized En resa från Stockholm till Helsingfors på en halvtimme kan bli verklighet redan om tio år. Det hoppas åtminstone Nordiska rådet och Peter Nisula, projektledare för Hyperloop. “Det här är ett snabbare, billigare och mer miljövänligt alternativ än höghastighetstågen”, säger han.

 • Oscar Properties lanserar sparprogram

  Börs Oscar Properties varslar personal och vidtar andra åtgärder som ska minska kostnaderna med 30 miljoner kronor för att hantera nedgången på bostadsmarknaden i Stockholm.

 • “Förvånande om Riksbanken höjer räntan”

  Ekonomi Inflationsutfallet som presenterades av SCB på onsdagen, i kombination med BNP-utfallet och nedgången i hushållens konsumtion talar för att Riksbanken behåller reporäntan oförändrad vid räntebeskedet nästa vecka. Det spår SBAB:s chefsekonom Robert Boije. 

 • ANNONS
  • Amasten stärker organisationen

   Rekrytering Amasten utser Sebastian Schönström till finanschef. I samma veva byter David Svensson tjänst till rollen som Business Controller och Christer Fors blir fastighetschef i Finspång. Samtliga tillträder sina nya roller vid årsskiftet.

  • Säljer Skanskas huvudkontor

   Transaktioner Invesco Real Estate och Scius Partners säljer Skanskas huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm. Köpare är en fond som förvaltas av tyska DWS, en del av Deutsche Bank. 

 • Fyra ägare blir tre i Tornet

  Bostäder, Transaktioner Riksbyggen avvecklar sitt finansiella engagemang i Tornet Bostadsproduktion där nu Folksam Liv, Balder och Peab äger en tredjedel var.

 • ANNONS
 • Inflationen minskade i november

  Ekonomi Inflationstakten, räknat som KPIF, var 2,1 procent i november jämfört med 2,4 procent i oktober. Det meddelar Statistiska Centralbyrån på onsdagen.

 • “Stockholmshyra” för 60 000 bostäder

  Bostäder Stockholms stad inför en systematisk hyressättning för 60 000 lägenheter i de allmännyttiga bolagen. På tisdagen tecknade de berörda parterna en principöverenskommelse om hur systemet, som kallas Stockholmshyra, ska införas under de kommande åren. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived