+
 • Ökad social dimension på fastighetsägande

  PUBLICERAD 2018-07-05 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-07-06 09:42

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det kostar att ha bostadsområden som fungerar dåligt – både på individnivå och samhällsnivå, men också för de som äger bostäderna. Vilket ansvar tar fastighetsägare för den sociala utvecklingen i sina områden? Och vilket ansvar bör de ta?

  Social hållbarhet är på tapeten i fastighetsbranschen, och när den ska realiseras är det just den sociala dimensionen som är utmaningen. Rent fysiska hinder, som ökad boendevariation eller renoveringar är handfasta, även om svaren inte är självklara – men hinder som handlar om identitet och inkludering är svårare.

  Under Business Arena Almedalens sista dag diskuterades hur olika aktörer hanterar frågan.

  Cecilia Fredholm är kommunikationschef på Stena Fastigheter, som lyfter bolagets arbete under valåret som ett bra exempel på hur de jobbar.

  – I vissa av våra miljonprogramsområden ligger valdeltagandet på 56-60 procent, vilket är betydligt lägre än snittet som dessutom ökar. Valdeltagande är en indikator på hur inkluderad man känner sig i samhället. Vi ser att det är en ansvarsfråga som ligger väldigt nära vår verksamhet där vi vet att otryggheten är större i områden där valdeltagandet är lågt, säger hon.

  Därför har bolaget bland annat i dialog med Malmö stad tagit initiativ till att ha förtidsröstning i ett av deras områden. Dessutom utbildar man demokratiambassadörer, alla sommarjobbare får en introduktion kring hur valet fungerar och alla verksamheter i bolagets galleria ska på olika sätt bjuda in till diskussion om valet.

  Ola Serneke, vd på Serneke, menar att de vill skapa en ”öppet för alla-känsla” genom trygghet och engagemang. Bland annat satsar man på att möjliggöra bostadskarriär inom området med andra typer av bostäder som redan finns på plats.

  – Det blir en gamechanger när folk ser att företag, kommuner och staden satsar på deras område. Det gör att människor själva blir mer engagerade.

  Ett annat sätt att skapa förändring är genom utbildning. Ikano Bostad har startat Ikano-akademin, ett program med praktikplatser för ungdomar i deras områden där de äger mycket bostäder, bland annat Rågsved och Hagsätra.

  – Vi erbjuder ungdomar med en fot i det vanliga samhället och en fot i den kriminella en första rad i ett cv med målet att de ska få ett arbete. Rent samhällsekonomiskt är det en otrolig vinst, för den enskilde individen men också för samhället i stort, säger Lotta Sjödin, utvecklingsledare på Ikano bostad.

  Byggbolaget Peab har startat tre gymnasium i Malmö, Göteborg och i Solna. Skolorna har ingen begränsning vad gäller ålder.

  – För att åstadkomma ett socialt hållbart samhälle måste vi skapa förutsättningar för att alla människor ska kunna utvecklas till sin potential. Boendekarriär är också viktigt, men en annan fråga är att förstå vad deras behov är – där tror jag inte att vår bransch har varit så bra, säger Sima Zangiabadi, affärsutvecklingschef på Peab Bostad.

  – Det handlar också om att jobba otroligt långsiktigt. När man är långsiktig fastighetsägare är det otroligt viktigt att områdena mår bra. Hur vi själva pratar om våra områden spelar också roll, vi pratar till exempel aldrig om ’utsatta områden’. Det handlar om att nyansera bilden, säger Cecilia Fredholm.

  Maria Nordlander

  1 kommentarer

  1. Robin Rushdi 2018-07-10

   Bra!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Spår affärer för 150 miljarder 2019

  Fastighetsmarknad Trots att många spår lågkonjunktur och nedgångar har transaktionsmarknaden för fastigheter börjat starkt under 2019. Även om antalet avslut varit något färre än tidigare, har flera av dem varit stora. Mikael Söderlundh från Pangea och Newsecs Alexandra Lövgren spår ett starkt transaktionsår även 2019, bland annat genom ett antal större strukturaffärer. 

 • Säljer till staten för halv miljard

  Transaktioner Ratos säljer sin fastighet Stockholm Lejonet 4 i regeringskvarteren till staten. Man har sedan ett tag bedrivit förhandlingar med Statens Fastighetsverk och har nu nått en överenskommelse.

 • Negativ nettouthyrning för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat steg 9 procent i det första kvartalet med stöd av stigande hyresintäkter men nettouthyrningen var negativ till följd av svagare hyresmarknad.

 • ANNONS
  • Tre nya hyresgäster i Gamlestads Brygga

   Uthyrning väst Peab har tecknat tre hyresavtal i projektet Gamlestads Brygga i Göteborg. Hyresgästerna är godisbutiken 4-gott, Fastighetsbyrån och Pressbyrån. Colliers International har agerat rådgivare vid samtliga uthyrningar. 

  • Citycon rekryterar tre

   Rekrytering Citycon utökar inom uthyrning och rekryterar Tobias Rönnberg, Elias Söderström och Jonatan Westerblom. Samtliga kommer att arbeta med uthyrning av de kommersiella lokalerna i bolagets nio svenska köpcentrum. 

 • Tobias Bjurling ny CFO på Svevia

  Rekrytering Tobias Bjurling har utsetts till ny ekonomi-och finanschef på Svevia. Han efterträder Åsa Neving, som gått över till rollen som CFO på Bravida.

 • ANNONS
 • Diös förvaltningsresultat steg i kv1

  Börs Diös förvaltningsresultat ökade med 13 procent i det första kvartalet stärkt av ökade hyresintäkter och lägre kostnader. Delårsrapporten visar även att det Norrlandsfokuserade bolaget ökar investeringarna.

 • Ivana Stankovic till Svenska Hus

  Rekrytering, Syd Svenska Hus rekryterar Ivana Stankovic som regionchef i Skåne. Hon kommer närmast från Vasakronan, där hon varit affärsområdeschef i Malmö och Lund. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived