• Odenplan öppen igen

  PUBLICERAD 2018-07-13 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-07-16 13:58

  Textstorlek

  Dela med andra

  Pendeltågstationerna Stockholm City och Odenplan, som invigdes för ett år sedan, stängdes strax före natten till fredagen på grund av en olyckshändelse orsakat av allvarliga tekniska brister. “Det blev tvärstopp, alla rasade bakåt i ett fritt fall”, säger Caroline Ottosson, vd för SL, vid en presskonferens. Odenplan öppnades igen tidigt på måndagsmorgonen.

  Allt började i måndags när en rulltrappa på Stockholm city havererade mitt i rusningstrafiken runt klockan 8.30–8.40, varpå en kvinna skadades.

  – Det blev tvärstopp i en uppåtgående rulltrappa som var full med resenärer, varav alla rasade bakåt i ett fritt fall. Ingen nödbroms fungerade och det är bara tur att inte fler har blivit allvarligt skadade, säger Caroline Ottosson, förvaltningschef på Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting och vd för SL och Vaxholmsbolaget, på presskonferensen.

  MTR fanns snabbt på plats för att stoppa rulltrappan och hjälpa resenärerna, samtidigt som leverantören, Otis, kontaktades för att utreda orsaken.

  – Svaret vi fick av dem var att vi inte borde oroa oss så mycket och att det här måste vara en enskild händelse för de har inte sett något liknande, så vi borde utan problem köra vidare alla övriga 70 rulltrappor, säger Ottosson.

  Men SL kände sig inte bekväma med beskedet och startade fyra dagar senare, på torsdagen, en egen utredning.

  – Vi valde att med egen expertis undersöka fler rulltrappor. Vi hittade glapp i ett antal konstruktionsdelar och stängde även de rulltrapporna.

  Parallellt med det öppnade SL tillsammans med Otis upp en sluten enhet, själva växellådan, i den havererade rulltrappan. En enhet som i praktiken ska hålla under hela rulltrappans livslängd, utan att behöva underhållas överhuvudtaget.

  – Vi blev otroligt förvånade när vi öppnade delen. Vi fann rost och omfattande slitage på stålkonstruktionen. Det är också med stor sannolikhet huvudanledningen till att rulltrappan havererade.

  SL har därefter funnit fler rulltrappor med liknande problem. I torsdags trodde man sig ha kontroll på situationen, men som en extra säkerhetsåtgärd öppnades även en rulltrappa utan glapp.

  – Vi blev ännu mer förvånade. Den såg i princip likadan ut som den havererade.

  Strax före natten till fredagen fattade Caroline Ottosson därför ett beslut om att stänga stationerna.

  – Det här handlar om Citybanan, byggd av Trafikverket som upphandlat entreprenören, Otis. Förra sommaren tog vi dock över driften av rulltrapporna. Det är alltså vårt ansvar att säkerställa en god resenärsmiljö på stationen och det är också därför vi agerat så kraftfullt nu, säger Ottosson.

  Fredrik Cavalli Björkman, chef vid SL:s trafikledning, ser allvarligt på händelsen och förklarar att den felaktiga delen, kopplingen, sitter sist i säkerhetssystemet.

  – Bakom den finns inga bromsar. När den går sönder är rulltrappan i fritt fall. Det går inte att trycka på nödstopp, annat än att låta den vara olastad. Det som hände var att den gick sönder med folk på rulltrappan och då skenade den baklänges. Det är oerhört allvarligt, säger han på presskonferensen.

  Han tillägger att SL:s reparations- och besiktningsteam jobbar dygnet runt för att lösa frågan.

  – Vi gör det här av säkerhetsskäl. Vi måste vara säkra på att vi inte kör rulltrappor som är resenärsfarliga.

  Trafikverkets kommunikationschef, Per Gustafsson, stödjer beslutet.

  – Vi är förvånade och bekymrade över det här ovanliga felet som uppstått och stöttar SL. Säkerheten går först.

  Varför måste rulltrapporna fungera vid en utrymning? frågar någon på presskonferensen.

  – Av säkerhetsskäl. Regelverket säger att de här djupa stationerna måste kunna utrymmas effektivt och snabbt. Rulltrappan tar upp resenärerna snabbast, säger Fredrik Cavalli Björkman.

  Det kräver förstås att rulltrappan fungerar och därför blir nästa fråga: Hur gör man vid en brand, när man inte kan använda rulltrapporna?

  – Hela säkerhetskonceptet bygger på att rulltrapporna kan användas och fungerar, säger Cavalli Björkman.

  Pendeltågsstationen Odenplan öppnades strax efter klockan 4 på måndagsmorgonen. Men Stockholm City är fortsatt avstängd på obestämd tid. Trafikstoppet väntas drabba omkring 150 000 personer som dagligen passerar stationerna, passagerare som SL hänvisar till närliggande stationer. Situationen förvärras av Getingmidjan, en pågående renovering mellan Stockholm Central och Stockholm Södra, som tvingat SJ-resenärer att ta pendeltåget till södra Stockholm. Nu måste de åka med tunnelbanan i stället.

  – Vår ambition i fredags var att ha all information på plats och personal på de två stationerna, samt Stockholm Södra och Solna, som är hårt belastade. Det är en hel del upprörda och stressade resenärer. Vi förstärker vissa trafiklinjer för att underlätta resandet, säger Suss Forssman Tullberg, kommunikationsdirektör på Trafikförvaltningen, på presskonferensen.

  Det är fortfarande oklart om det här kommer att påverka upprustningen av Söderströmsbron, tunnelbanebron mellan Slussen och Gamla Stan.

  – Vi tittar på den frågan, säger Caroline Ottosson.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Klarakvarteren 2.0 lever upp till forna visioner

  Fastighetsmarknad, Samhälle Citysaneringen, norrmalmsregleringen, rivningen av klarakvarteren, bygget av det moderna Stockholm. Kär stadsomvandling har många namn – och många kritiker. Visionen för den moderna och företagsvänliga huvudstaden nådde inte ända fram, men kanske håller drömmarna på väg att uppfyllas 50 år senare.

 • Castellum lånar 5 miljarder på euromarknaden

  Börs Castellum har gjort sin första obligationsemisson på den europeiska penningmarknaden. Bolaget tog in 500 miljoner euro, motsvarande drygt 5 miljarder kronor, genom ett lån som löper på fem år. Likviden har man via swapavtal gjort om till svenska kronor.

 • Pandox tar in 447 MEUR i finansiering

  Börs Pandox utökar en existerande lånefacilitet för en hotellfastighetsportfölj till 447 miljoner euro, cirka 4,6 miljarder kronor, och förlänger löptiden ytterligare fem år. Det skriver den tyska banken Aareal, som ordnat finansieringen, i ett pressmeddelande.

 • Förändringar i Jernhusens ledning

  Rekrytering Vid årsskiftet omorganiserar Jernhusen, bland annat genom nya affärsområden. I samband med detta lämnar Ann Wiberg och Mats Hubertsson bolaget – samtidigt som Cecilia Pettersson tar plats i ledningsgruppen. 

 • ANNONS
 • Nej även till bantat Nobelcenter

  Nyheter Nobelstiftelsen kan tänka sig en mindre byggnad och att Tullhuset bevaras, för att få ett Nobelcenter på Blasieholmen. Men det grönblå styret i stadshuset säger nej även till det nya förslaget, uppger SVT.

 • Vincero gör ytterligare förvärv i Huddinge

  Transaktioner Vincero Fastigheter har köpte tre fastigheter i Storängens industriområde, i Huddinge. Transaktionen sker till ett underliggande fastighetsvärde om 120 miljoner.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived