+
Foto: Sara Gommel.
 • Kontoren – den nya flaskhalsen?

  PUBLICERAD 2018-07-02 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-07-03 09:40

  Textstorlek

  Dela med andra

  Medan bostadsbristen legat, och ligger, högt upp på agendan under många år har utbudet av kontor gått lite mer under radarn. Den senaste tiden har frågat dock seglat upp som avgörande för tillväxt och konkurrenskraft.

  Frågan diskuterades i Visby under måndagen på Business Arena Almedalen, mot bakgrund av att vi behöver en växande ekonomi och växande städer för att kunna utveckla samhället.

  – Nu har en annan flaskhals seglat upp som orosmoln, bristen på kontor. Många företag anger nu kontorsbristen som den allvarligaste hämmande faktorn för deras tillväxt, säger Andreas Hatzigeorgiou, tillträdande vd på Stockholms Handelskammare.

  Enligt honom har Stockholm nu de högsta hyrorna på kontor i alla jämförbara städer inom EU.

  – En femtedel av de tillfrågade företagen säger att de lokaler de sitter i nu inte kommer att vara lämpliga inom ett års tid, en tredjedel inom tre års tid. När företag inte längre kan hitta lämpliga lokaler då flyttar de till andra städer som Köpenhamn, Berlin eller Paris, fortsätter han.

  Värst är situationen i de centrala delarna av Stockholm.

  – Innerstaden har fått en extrem koncentration. Det är något med tillgängligheten och närheten till andra likasinnade som är väldigt viktigt. Det finns också väldigt fina lokaler och CBD kommer att vara fortsatt attraktivt. Men när det knakar lite i fogarna gjorde några en korrekt analys och lyckades etablera ett alternativ i Arenastaden, som är det andra området utan vakanser, säger Annika Carlsson, vd, senior arkitekt och partner på Equator Stockholm.

  Att det råder brist på kontor i Stockholm är fastställt, och när bostadsplaner tagit kommunernas tid de senaste åren är det lite oklart hur det ser ut framåt. I centrala Stockholm är det sega processer, där riksintressen och kulturmärkningar sätter stopp för många planer. Situationen i landets andra storstäder, Malmö och Göteborg, ser lite annorlunda ut.

  – Göteborg har enorma planer vilket är fantastiskt, däremot tror jag inte att det finns bärighet för mer än 25 procent av projekten, säger Daniel Markström, regionchef stadsutveckling på Jernhusen. Jag tror personligen att det är i de oerhört centrala delarna med bra kommunikationer som framtiden finns.

  Hur kontorsmarknaden kommer att utvecklas återstår att se, men ska man tro Stockholms Handelskammares blivande vd är det en ödesfråga.

  – Köpenhamn har 70 procent mer i pipeline än Stockholm. Där måste vi komma fram för att inte tappa mark. Om vi inte lyckas behålla företagen så sticker de till andra städer som ligger i framkant, säger han.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Spår affärer för 150 miljarder 2019

  Fastighetsmarknad Trots att många spår lågkonjunktur och nedgångar har transaktionsmarknaden för fastigheter börjat starkt under 2019. Även om antalet avslut varit något färre än tidigare, har flera av dem varit stora. Mikael Söderlundh från Pangea och Newsecs Alexandra Lövgren spår ett starkt transaktionsår även 2019, bland annat genom ett antal större strukturaffärer. 

 • Säljer till staten för halv miljard

  Transaktioner Ratos säljer sin fastighet Stockholm Lejonet 4 i regeringskvarteren till staten. Man har sedan ett tag bedrivit förhandlingar med Statens Fastighetsverk och har nu nått en överenskommelse.

 • Negativ nettouthyrning för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat steg 9 procent i det första kvartalet med stöd av stigande hyresintäkter men nettouthyrningen var negativ till följd av svagare hyresmarknad.

 • ANNONS
  • Tre nya hyresgäster i Gamlestads Brygga

   Uthyrning väst Peab har tecknat tre hyresavtal i projektet Gamlestads Brygga i Göteborg. Hyresgästerna är godisbutiken 4-gott, Fastighetsbyrån och Pressbyrån. Colliers International har agerat rådgivare vid samtliga uthyrningar. 

  • Citycon rekryterar tre

   Rekrytering Citycon utökar inom uthyrning och rekryterar Tobias Rönnberg, Elias Söderström och Jonatan Westerblom. Samtliga kommer att arbeta med uthyrning av de kommersiella lokalerna i bolagets nio svenska köpcentrum. 

 • Tobias Bjurling ny CFO på Svevia

  Rekrytering Tobias Bjurling har utsetts till ny ekonomi-och finanschef på Svevia. Han efterträder Åsa Neving, som gått över till rollen som CFO på Bravida.

 • ANNONS
 • Diös förvaltningsresultat steg i kv1

  Börs Diös förvaltningsresultat ökade med 13 procent i det första kvartalet stärkt av ökade hyresintäkter och lägre kostnader. Delårsrapporten visar även att det Norrlandsfokuserade bolaget ökar investeringarna.

 • Ivana Stankovic till Svenska Hus

  Rekrytering, Syd Svenska Hus rekryterar Ivana Stankovic som regionchef i Skåne. Hon kommer närmast från Vasakronan, där hon varit affärsområdeschef i Malmö och Lund. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived