+
Foto: Sara Gommel.
 • Kontoren – den nya flaskhalsen?

  PUBLICERAD 2018-07-02 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-07-03 09:40

  Textstorlek

  Dela med andra

  Medan bostadsbristen legat, och ligger, högt upp på agendan under många år har utbudet av kontor gått lite mer under radarn. Den senaste tiden har frågat dock seglat upp som avgörande för tillväxt och konkurrenskraft.

  Frågan diskuterades i Visby under måndagen på Business Arena Almedalen, mot bakgrund av att vi behöver en växande ekonomi och växande städer för att kunna utveckla samhället.

  – Nu har en annan flaskhals seglat upp som orosmoln, bristen på kontor. Många företag anger nu kontorsbristen som den allvarligaste hämmande faktorn för deras tillväxt, säger Andreas Hatzigeorgiou, tillträdande vd på Stockholms Handelskammare.

  Enligt honom har Stockholm nu de högsta hyrorna på kontor i alla jämförbara städer inom EU.

  – En femtedel av de tillfrågade företagen säger att de lokaler de sitter i nu inte kommer att vara lämpliga inom ett års tid, en tredjedel inom tre års tid. När företag inte längre kan hitta lämpliga lokaler då flyttar de till andra städer som Köpenhamn, Berlin eller Paris, fortsätter han.

  Värst är situationen i de centrala delarna av Stockholm.

  – Innerstaden har fått en extrem koncentration. Det är något med tillgängligheten och närheten till andra likasinnade som är väldigt viktigt. Det finns också väldigt fina lokaler och CBD kommer att vara fortsatt attraktivt. Men när det knakar lite i fogarna gjorde några en korrekt analys och lyckades etablera ett alternativ i Arenastaden, som är det andra området utan vakanser, säger Annika Carlsson, vd, senior arkitekt och partner på Equator Stockholm.

  Att det råder brist på kontor i Stockholm är fastställt, och när bostadsplaner tagit kommunernas tid de senaste åren är det lite oklart hur det ser ut framåt. I centrala Stockholm är det sega processer, där riksintressen och kulturmärkningar sätter stopp för många planer. Situationen i landets andra storstäder, Malmö och Göteborg, ser lite annorlunda ut.

  – Göteborg har enorma planer vilket är fantastiskt, däremot tror jag inte att det finns bärighet för mer än 25 procent av projekten, säger Daniel Markström, regionchef stadsutveckling på Jernhusen. Jag tror personligen att det är i de oerhört centrala delarna med bra kommunikationer som framtiden finns.

  Hur kontorsmarknaden kommer att utvecklas återstår att se, men ska man tro Stockholms Handelskammares blivande vd är det en ödesfråga.

  – Köpenhamn har 70 procent mer i pipeline än Stockholm. Där måste vi komma fram för att inte tappa mark. Om vi inte lyckas behålla företagen så sticker de till andra städer som ligger i framkant, säger han.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Arnhultrepresentant till Castellums valberedning

  Börs Advokat Patrik Essehorn, som representerar storägaren Rutger Arnhult, tar plats i Castellums valberedning inför årsstämman 2019.

 • “Rekordhögt tryck i Jönköping”

  Business Arena, Fastighetsmarknad väst Jönköping är Sveriges tionde största kommun med 138 115 invånare och staden växer hela tiden. “Den största utmaningen är kompetensbristen”, säger kommunens näringslivschef, Sven Rydell, på Business Arena Stockholm.

 • NCC förvärvar av ICA Fastigheter i Bromma

  Transaktioner NCC förvärvar en fastighet om 50000 kvadratmeter byggrätt för kontor, handel och hotell i Bromma, Stockholm. Säljare är ICA Fastigheter. Den totala investeringen beräknas omfatta runt 2,5 miljarder kronor. 

 • ANNONS
  • Amhult 2 hyr ut till Apoteket

   Uthyrning väst Amhult 2 hyr ut ytterligare i kvarteret Radarflyget II. Företaget har tecknat hyresavtal med Apoteket AB om förhyrning av runt 182 kvadratmeter BTA.

  • Wihlborgs köper i Lund

   Transaktioner - Syd Wihlborgs köper fastigheten Nya Vattentornet 3 i Lund. Förvärvet inkluderar även ett parkeringshus med 600 platser och byggrätter för ytterligare 11000 kvadratmeter kontorsyta. Affären sker mot ett underliggande fastighetsvärde om 570 miljoner. 

 • 2008 – året som bjöd på det mesta

  Ekonomi Inledningen av 2008 var skakig, signalerna från USA var oroväckande. Men oron hade ännu inte satt sig, vid en rundringning till finansdirektörerna var ett av tipsen att det förmodligen blåst över till sommaren. Konjunkturinstitutets prognos i januari talade om en BNP-tillväxt på 3,0 procent 2008 och 2,8 procent 2009.

 • ANNONS
 • Så minns branschen Lehman-kraschen

  Fastighetsmarknad Fastighetsnytt har bett några fastighetsprofiler som var verksamma på den tiden att beskriva hur de upplevde händelserna i samband med Lehman-kraschen och hur de ser att branschen har utvecklats sedan dess.

 • Geely anlitar Newsec i Göteborgssatsning

  Fastighetsmarknad, Väst Fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group, Geely, anlitar Newsec som affärsmässig huvudrådgivare och samarbetspartner i sitt nya europeiska innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x