+
Foto: Sara Gommel.
 • Kontoren – den nya flaskhalsen?

  PUBLICERAD 2018-07-02 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-07-03 09:40

  Textstorlek

  Dela med andra

  Medan bostadsbristen legat, och ligger, högt upp på agendan under många år har utbudet av kontor gått lite mer under radarn. Den senaste tiden har frågat dock seglat upp som avgörande för tillväxt och konkurrenskraft.

  Frågan diskuterades i Visby under måndagen på Business Arena Almedalen, mot bakgrund av att vi behöver en växande ekonomi och växande städer för att kunna utveckla samhället.

  – Nu har en annan flaskhals seglat upp som orosmoln, bristen på kontor. Många företag anger nu kontorsbristen som den allvarligaste hämmande faktorn för deras tillväxt, säger Andreas Hatzigeorgiou, tillträdande vd på Stockholms Handelskammare.

  Enligt honom har Stockholm nu de högsta hyrorna på kontor i alla jämförbara städer inom EU.

  – En femtedel av de tillfrågade företagen säger att de lokaler de sitter i nu inte kommer att vara lämpliga inom ett års tid, en tredjedel inom tre års tid. När företag inte längre kan hitta lämpliga lokaler då flyttar de till andra städer som Köpenhamn, Berlin eller Paris, fortsätter han.

  Värst är situationen i de centrala delarna av Stockholm.

  – Innerstaden har fått en extrem koncentration. Det är något med tillgängligheten och närheten till andra likasinnade som är väldigt viktigt. Det finns också väldigt fina lokaler och CBD kommer att vara fortsatt attraktivt. Men när det knakar lite i fogarna gjorde några en korrekt analys och lyckades etablera ett alternativ i Arenastaden, som är det andra området utan vakanser, säger Annika Carlsson, vd, senior arkitekt och partner på Equator Stockholm.

  Att det råder brist på kontor i Stockholm är fastställt, och när bostadsplaner tagit kommunernas tid de senaste åren är det lite oklart hur det ser ut framåt. I centrala Stockholm är det sega processer, där riksintressen och kulturmärkningar sätter stopp för många planer. Situationen i landets andra storstäder, Malmö och Göteborg, ser lite annorlunda ut.

  – Göteborg har enorma planer vilket är fantastiskt, däremot tror jag inte att det finns bärighet för mer än 25 procent av projekten, säger Daniel Markström, regionchef stadsutveckling på Jernhusen. Jag tror personligen att det är i de oerhört centrala delarna med bra kommunikationer som framtiden finns.

  Hur kontorsmarknaden kommer att utvecklas återstår att se, men ska man tro Stockholms Handelskammares blivande vd är det en ödesfråga.

  – Köpenhamn har 70 procent mer i pipeline än Stockholm. Där måste vi komma fram för att inte tappa mark. Om vi inte lyckas behålla företagen så sticker de till andra städer som ligger i framkant, säger han.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived